“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Hooggevoelig en boos? Achter boosheid schuilt een boosmaker. Boosmakers kunnen vele gedaantes hebben. Juist een hooggevoelig kind heeft sneller last van die boosmakers. Een manier om met boosmakers om te gaan, is boos worden. Bij een hooggevoelig & strong-willed kind gebeurt dit vaker dan bij een kind dat hooggevoelig is, maar niet strong-willed. De buitenwereld reageert met name op de boosheid. Boosheid is namelijk zo’n aandachtstrekker, dat de boosmakers vaak over het hoofd gezien worden. Terwijl juist deze boosmakers je aandacht nodig hebben!

Wie zijn die boosmakers dan?

Terwijl ik dit schrijf, staan de boosmakers zich in mij te verdringen, omdat ze allemaal graag gezien willen worden. Ik noem er een aantal:

  • Verdriet
  • Spanning
  • Angst
  • Teleurstelling
  • Jaloezie
  • Rechtvaardigheidsgevoel
  • Tekort komen
  • Bang om niet te voldoen, faalangst.
  • (Dreigend) gevaar
  • Je niet gezien voelen

Kwetsbare emoties

Kortom: de boosmakers zijn emoties die vaak schuil gaan achter de boosheid. Het zijn kwetsbare emoties. Terwijl boosheid juist een krachtige emotie is. Vandaar ook, dat mensen (en dus ook kinderen) er onbewust vaak de voorkeur aan geven om boosheid te laten zien en niet de emotie die daar achter zit. Ook een kind voelt zich liever krachtig dan kwetsbaar.

Hooggevoelig kind

Als je hooggevoelig van aard bent, heb je o.a. een sterk inlevingsvermogen, een sterke behoefte aan harmonie, staan je zintuigen scherp afgesteld waardoor je een breed spectrum aan details opmerkt. De keerzijde van de medaille, is dat je sneller schrikt, aangeslagen bent, sneller het gevoel hebt dat je niet voldoet. Je hebt dus sneller ‘last’ van kwetsbare emoties. Wanneer je die kwetsbare emoties direct uit, merken mensen dit vaak aan als ‘overgevoelig’, ‘verlegen’, ‘overdreven’.

& strong-willed

Als je behalve hooggevoelig van aard, ook strong-willed van aard bent, zit er veel vuur in je. Een sterke wil, sterk ondernemend, leergierig, eigenzinnig. De keerzijde van deze medaille, is dat je ook sneller driftig wordt, dwars, stuurs. Als dit vuur al in je aard aanwezig is, geef je er van nature de voorkeur aan om je kwetsbare emoties achter je krachtige, vurige kant te verbergen. Hoe sterker de kwetsbare emotie, hoe krachtiger het vuur dat je laat zien.

Zenuwstelsel

Maar ook een hooggevoelig kind dat niet strong-willed is, kan de kwetsbare emotie achter boosheid verhullen. Kwetsbare emoties zoals verdriet en angst, doen de spanning van binnen stijgen. Wanneer je ontspannen bent, zegt je zenuwstelsel dat je veilig bent. Wanneer je gespannen raakt, zegt je zenuwstelsel dat er gevaar dreigt. Je wordt dan extra alert. Wanneer de spanning nog verder oploopt, zegt je zenuwstelsel op een gegeven moment dat je ‘in gevaar bent’. In dat geval, verplaatst het bloed zich naar een ander deel van je hersenen en schakel je over op de ‘overlevingsstand’. Je kunt dan verstijven, vluchten of vechten. Vechten ziet er uit als ‘boos worden’. Omdat een hooggevoelig kind sneller ‘last’ heeft van de kwetsbare emoties, raakt het sneller in de stress en kan het dus sneller in de ‘vechtmodus’ terecht komen.

Innerlijke familie

Ik werk veel met het verhelderende model van de innerlijke familie. Ik kan daarmee precies laten zien (letterlijk uitbeelden) wat er van binnen bij je kind gebeurt en wat er tussen jou en je kind gebeurt.

Als je hooggevoelig van aard bent, heb je een sterk innerlijk meisje. Als je daarnaast ook strong-willed van aard bent, heb je een sterk innerlijk jongetje. Iedereen heeft de eigenschappen van het innerlijk meisje en het innerlijk jongetje in zich, maar in verschillende mate. De eigenschappen van de innerlijke man en de innerlijke vrouw zijn in aanleg aanwezig en ontwikkelen zich (wel of niet) in de loop van je jeugd. Een voorbeeld van een volwassen eigenschap is ‘organiseren’. Dit is wel (in min of meerdere mate) in aanleg aanwezig, maar moet zich nog ontwikkelen. Meer uitleg geef ik o.a. op deze pagina. Of schrijf je in voor de gratis video cursus!

Nu jij!

Voor nu, vraag ik je om te kijken naar het plaatje dat ik aan dit blog heb toegevoegd.

  1. Je ziet dat het innerlijk jongetje voorop staan, in zijn schaduwkant. Hij laat namelijk boosheid zien. Prikkertje in de aanslag. Jij, als buitenstaander, ziet dus boosheid. Welk gedrag laat jouw kind zien als het boos is? Sommige kinderen schreeuwen alleen maar. Anderen schoppen, bijten, slaan ook.
  2. Achter de boosheid, schuilt altijd een boosmaker. Oftewel: achter de krachtige emotie, schuilt altijd een kwetsbare emotie. Oftewel: achter het vurige innerlijke jongetje, schuilt een gespannen innerlijk meisje. Zij wil graag erkend worden in haar kwetsbare emotie. Juist als zij hooggevoelig is, omdat harmonie zo belangrijk voor haar is.
  3. Dus neem nu eens een situatie voor ogen waarin je kind boosheid liet zien (voorop zette). Welke kwetsbare emotie ging hier schuil achter?

Oefen met het zien van wat er schuil gaat achter boosheid. Ook bij jezelf en bij je partner. Erken het vervolgens. Over hoe je erkenning geeft, maakte ik dit korte video filmpje: 

Ik wens je hier veel plezier en ontspanning mee toe!

Interessant?

Tijdens de cursus ‘Hooggevoelig & Strong-Willed kind’ leer je nog veel meer!

Cursus hooggevoelig & strong-willed kind

Wil je eerst met jezelf aan de slag?

Kom dan naar de cursus ‘Hooggevoelige Ouders!’

Cursus Hooggevoelige Ouders

Hartelijke groet,

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.