“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Themadag Hooggevoelig & Strong Willed Tieners

#hooggevoelig #sterkewil #tieners #hoogsensitief #strongwilled

Voor ouders van hooggevoelige tieners met een sterke wil

Hooggevoelige kinderen met een sterke wil kunnen zich sneller dan gemiddeld ontwikkelen tot empathische, zelfstandige tieners. Tegelijkertijd zijn ze tieners en daarmee eerder empathisch naar hun vrienden dan naar hun ouders, terwijl ze wel een enorme drang naar zelfstandigheid hebben. Daardoor kan het als ouder voelen alsof je kind wél alle vrijheid wil, maar geen rekening met jou houdt. Het scheelt enorm als je oog hebt voor wat gaande is en weet wat werkt in deze fase.

Op welke hoofdvragen krijg je antwoord?

 • Welke volwassen kwaliteiten hebben HG&SW tieners, in potentie, in sterke mate?
 • Wat zijn de kenmerkende uitdagingen waar je als ouder van een HG&SW tiener mee te maken krijgt?
 • Wat heeft jouw HG&SW tiener van jou nodig en hoe bied je jouw kind dit?
 • Waar ben jij als ouder bij gebaat tijdens de uitdagingen van deze tienertijd?

Ook deze themadag draait om de deelnemende ouders / verzorgers. Samen kijken we naar situaties waarin je vastloopt, om hier weer beweging in te krijgen!

Kosten en Locatie

 • Tijd: 10:00-17:00
 • Locatie: BAARN
 • Prijs p.p.: 165,- inclusief btw, biologische lunch & materiaal
 • Prijs per koppel: €265,- inclusief btw & materiaal. Een biologische lunch wordt verzorgd.
 • Max. aantal deelnemers: 12
 • Als je de themadag liever ONLINE LIVE volgt, dan dit. Het maximale aantal deelnemers blijft hetzelfde omdat ik voldoende aan elk gezin toe wil komen. Online Live word je net zo bij de cursus betrokken als op locatie.

Eerstvolgende data

 • Vrijdag 2 februari 2024

Inschrijven 2-02-24

Wat komt er (o.a.) aan de orde?

Een aantal kenmerkende onderwerpen die aan de orde komen::

Eigen weg gaan. Aan de ene kant wil je strong-willed tiener heel graag zijn/haar eigen weg gaan, aan de andere kant heeft hij/zij jou als ouder nog erg nodig als opvangnet. Je mag je van je tiener nergens mee bemoeien, maar je tiener heeft je wel nodig. Hoe dan?

System overload. In de tienerfase is een kind meer gericht op nieuwe ervaringen en sociale interactie. Kinderen met een sterke wil, zijn sowieso geneigd om de wereld gretig tot zich te nemen. In combinatie met hooggevoeligheid, kan dit makkelijk tot een ‘system overload’ leiden. Hoe sta jij je ze als ouder hierin bij?

Uitdagen. Tieners dagen hun ouders uit. Hooggevoelige tieners met een sterke wil, voelen precies aan wat jouw triggers zijn en hebben de neiging om je dan uit te dagen. Als ouder kun je dit persoonlijk opvatten, wat het moelijker maakt. Waar vraagt je kind op zo’n moment van jou als ouder?

Aanvoelend vermogen. HG&SW tieners voelen het ook haarfijn aan wanneer er spanning of ongerustheid of irritatie speelt bij hun ouder. Dan gaat de deur gelijk dicht! Tegelijkertijd zijn ouders nu eenmaal niet altijd ontspannen en zen. Hoe kun je hiermee omgaan?

Boeien! Regelmatig zul je tegenkomen dat hetgeen jou boeit, heel iets anders is dan wat jouw tiener boeit. Een kind met een sterke wil, merkt sterk waar zijn/haar innerlijk vuur van aan of uit gaat en dat komt lang niet altijd overeen met hetgeen jij (of school) van hem/haar vraagt. Best boeiend om eens stil te staan bij wat boeit!

Inschrijven 2-02-24

Je bent van harte welkom!

Reacties van deelnemers

Mijn man en ik zijn naar de workshop geweest over Jij en je hooggevoelige kind. Onze vraag was of onze dochter hooggevoelig is en hoe we hier mee om kunnen gaan. De avond was inspirerend voor ons! De opsomming van kenmerken bij hooggevoelige personen zijn zo herkenbaar gebleken voor ons. En de uitgebreide uitleg over de innerlijke familie gaf ons zoveel mooie en duidelijke inzichten over onszelf en over onze drie dochters!
Jeanine

Toekomstige evenementen

Aankomende evenementen