“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Themadag Hooggevoelig & Strong Willed Tieners

#hooggevoelig #sterkewil #tieners #hoogsensitief #strongwilled

Voor ouders van hooggevoelige tieners met een sterke wil

Hooggevoelige kinderen met een sterke wil kunnen zich sneller dan gemiddeld ontwikkelen tot empathische, zelfstandige tieners. Tegelijkertijd zijn ze tieners en daarmee eerder empathisch naar hun vrienden dan naar hun ouders, terwijl ze wel een enorme drang naar zelfstandigheid hebben. Daardoor kan het als ouder voelen alsof je kind wél alle vrijheid wil, maar geen rekening met jou houdt. Het scheelt enorm als je oog hebt voor wat gaande is en weet wat werkt in deze fase.

Op welke hoofdvragen krijg je antwoord?

 • Welke volwassen kwaliteiten hebben HG&SW tieners, in potentie, in sterke mate?
 • Wat zijn de kenmerkende uitdagingen waar je als ouder van een HG&SW tiener mee te maken krijgt?
 • Wat heeft jouw HG&SW tiener van jou nodig en hoe bied je jouw kind dit?
 • Waar ben jij als ouder bij gebaat tijdens de uitdagingen van deze tienertijd?

Ook deze themadag draait om de deelnemende ouders / verzorgers. Samen kijken we naar situaties waarin je vastloopt, om hier weer beweging in te krijgen!

Eerstvolgende datum

 • Datum:  zaterdag 1 juli 2023 VOL!
 • Tijd: 10:00-17:00
 • Locatie: BAARN
 • Prijs p.p.: 165,- inclusief btw, biologische lunch & materiaal
 • Prijs per koppel: €265,- inclusief btw & materiaal. Een biologische lunch wordt verzorgd.
 • Max. aantal deelnemers: 12
 • Als je de themadag liever ONLINE LIVE volgt, dan dit. Het maximale aantal deelnemers blijft hetzelfde omdat ik voldoende aan elk gezin toe wil komen. Online Live word je net zo bij de cursus betrokken als op locatie.

Inschrijven 1-07-23

Wat komt er (o.a.) aan de orde?

Een aantal kenmerkende onderwerpen die aan de orde komen::

Eigen weg gaan. Aan de ene kant wil je strong-willed tiener heel graag zijn/haar eigen weg gaan, aan de andere kant heeft hij/zij jou als ouder nog erg nodig als opvangnet. Je mag je van je tiener nergens mee bemoeien, maar je tiener heeft je wel nodig. Hoe dan?

System overload. In de tienerfase is een kind meer gericht op nieuwe ervaringen en sociale interactie. Kinderen met een sterke wil, zijn sowieso geneigd om de wereld gretig tot zich te nemen. In combinatie met hooggevoeligheid, kan dit makkelijk tot een ‘system overload’ leiden. Hoe sta jij je ze als ouder hierin bij?

Uitdagen. Tieners dagen hun ouders uit. Hooggevoelige tieners met een sterke wil, voelen precies aan wat jouw triggers zijn en hebben de neiging om je dan uit te dagen. Als ouder kun je dit persoonlijk opvatten, wat het moelijker maakt. Waar vraagt je kind op zo’n moment van jou als ouder?

Aanvoelend vermogen. HG&SW tieners voelen het ook haarfijn aan wanneer er spanning of ongerustheid of irritatie speelt bij hun ouder. Dan gaat de deur gelijk dicht! Tegelijkertijd zijn ouders nu eenmaal niet altijd ontspannen en zen. Hoe kun je hiermee omgaan?

Boeien! Regelmatig zul je tegenkomen dat hetgeen jou boeit, heel iets anders is dan wat jouw tiener boeit. Een kind met een sterke wil, merkt sterk waar zijn/haar innerlijk vuur van aan of uit gaat en dat komt lang niet altijd overeen met hetgeen jij (of school) van hem/haar vraagt. Best boeiend om eens stil te staan bij wat boeit!

Inschrijven 1-07-23

Je bent van harte welkom!

Reacties van deelnemers

Bedankt voor je fijne workshop. Als persoon voel je ons ouders heel goed aan. Je speelde in op situaties en gaf ruimte om zorgen over onze kinderen neer te leggen. Ikzelf vond het een verademing om andere ouders te ontmoeten, die ook worstelden met vragen rondom hun hooggevoelige kind. Het schildenmodel vond ik een heldere manier om inzicht in je kind en in jezelf te krijgen. Daar werd voor mij echt de basis gelegd om mijn kind op een goede manier te kunnen opvoeden. Ik zie nu al uit naar de ver… Read more
Sandarijn

Toekomstige evenementen

Aankomende evenementen