“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Wie ben ik?

Janneke van Olphen, psycholoog NIP, auteur van het boek ‘Het hooggevoelige kind met een sterke wil’, de Draakje Vurig’ prentenboekenreeks en van ‘Luce straalt weer’. Ik ben me 25 jaar geleden begonnen te verdiepen in hoogsensitiviteit / hooggevoeligheid. Ik ben moeder van 3 zonen, waarvan er de eigenschap hooggevoelig hebben 1 hooggevoelig én een sterke will.

In 2010 heb ik met mijn bedrijf enVie|Gevoeligheid Grootbrengen opgericht.

Ik ben als eerste de combinatie van de eigenschappen hooggevoeligheid/hoogsensitiviteit i.c.m. strong-willed/een sterke wil gaan beschrijven, omdat hier nog nooit iets over geschreven was en het tijd werd dat hier meer oog voor kwam.

Sinds 2010 geef ik cursussen voor ouders en individuele sessies. Sinds 2017 leid ik ook samen met mijn collega Arienne Klijn (grondlegger van de innerlijke familie) professionals op tot ‘hooggevoelig & strong-willed specialist’. Daarnaast geef ik vaak lezingen en workshops extern en ben ik bezig mijn werk ook onlline te zetten op een video cursus website.

Ik help je bewust, speels en liefdevol om te leren gaan met je hooggevoelige aard en/of die van je kind.

Highly sensitive person

Mijn verdieping in hooggevoeligheid begon tijdens mijn studie psychologie, toen ik het boek ‘The highly sensitive person’ van Elaine Aron las. Het veranderde de blik waarmee ik naar mezelf keek. Kenmerken van mezelf die ik gewend was te zien als ‘zwaktes’ zag ik na het lezen van Elaine’s boek meer als kwaliteiten. Dat was een goede start, maar ik kampte toen nog wel met typische thema’s waar een hooggevoelig persoon vaak mee te maken krijgt. Thema’s zoals een lage zelfwaardering, veeleisend naar mezelf (en anderen), weinig zelfvertrouwen. Dankzij mijn leergierigheid en met behulp van de passende begeleiding en cursussen, leerde ik compassie voor mezelf te hebben, op mezelf te vertrouwen en goed voor mezelf te zorgen.

Moeder

In 2003 werd ik moeder van een ééneiige tweeling. Fantastisch vond ik het en vind ik het nog steeds. Al snel zag ik aan hun reacties dat mijn tweeling hoogsensitief is. De lange weg die ik had afgelegd begon z’n vruchten af te werpen: ik zag in wat mijn kinderen nodig hadden en kon erop aansluiten. Een bijzonder mooie ervaring. In 2007 werd ik voor de tweede keer moeder: ditmaal van een eenling. En dat is maar goed ook, want deze eenling blijkt een zeer sterke wil te hebben in combinatie met hooggevoeligheid. Pittig & prachtig!

Hooggevoelig & Strong-Willed

De term strong-willed komt ook uit de V.S., maar was nog nooit aan hooggevoeligheid gekoppeld. Die koppeling maakte ik in 2010, mede dankzij het verhelderende model van de innerlijke familie waarmee ik werk. Er blijkt veel behoefte te zijn aan de herkenning en erkenning van deze combinatie aan eigenschappen.

Mijn missie

Mijn missie is om met enVie | Gevoeligheid Grootbrengen bij te dragen aan meer (h)erkenning van het hooggevoelige kind en, in het bijzonder, het hooggevoelige & Strong-Willed kind (het hooggevoelige kind met een sterke wil).

Specialisme

Ik ben gespecialiseerd in de begeleiding van:

  • Ouders van hooggevoelige & strong-willed kinderen.
  • Ouders van hooggevoelige kinderen
  • Ouders die zelf hooggevoelig zijn of hooggevoelig & strong-willed

Mijn werkwijze

Toen ik de eigenschap strong-willed bij mijn zoon herkende, ging ik op internet zoeken naar boeken over hooggevoeligheid i.c.m. een strong-willed. Ik kwam er achter dat hier nog nooit iets over was geschreven. Dus ging ik met ouders ‘op verkenning’. Met de innerlijke familie en de poppetjes op tafel, ontdekten we samen specifieke innerlijke dynamieken van de ze kinderen, wat dit vaak bij ouders oproept, wat er vervolgens vaak tussen ouders en kinderen gebeurt. Mijn inzichten, de praktische handvatten die ik ontwikkelde, mijn werkwijze, mijn boeken komen hier rechtsstreeks uit voort. Ze zijn niet bedacht van achter een bureau, ze komen rechtstreeks voort uit mijn samenwerking met ouders en vormen daarom een fundament waar je als ouder op terug kunt vallen.

Ik werk nog steeds op dezelfde manier: ik luister naar de vragen en naar de situaties die ouders inbrengen en samen kijken we naar wat zich afspeelt bij het kind, de ouders en tussen de ouders en het kind onderling. Ik ben telkens weer nieuwsgierig naar de inzichten die we zullen opdoen en in hoe er beweging gebracht kan worden in situaties waarin ouders vastlopen.

Mijn boeken

In juni 2016 kwam het boek Draakje Vurig uit, dat ik samen met Josina Intrabartolo schreef en dat prachtig geïllustreerd is door Martine Goudappel. Draakje Vurig is een prentenboek op rijm vol passie en vuur, dat herkenbaar is voor alle enthousiaste, wilskrachtige en toch zo gevoelige heethoofdjes.

In mei 2017 kwam mijn boek Het Hooggevoelige Kind met een Sterke Wil uit, wederom prachtig geïllustreerd door Martine Goudappel. In mijn boek ‘Het Hooggevoelige Kind met een Sterke Wil’ geef ik ouders a.d.h.v. het model van de innerlijke familie inzicht in het HG&SW-kind en leer je op een toegankelijke manier hoe je met zowel de hoge gevoeligheid als de vurige, sterke wil van je zoon of dochter om kunt gaan.

In juni 2018 kwam mijn boek Draakje Vurig op school uit, ook deze is wederom prachtig geïllustreerd door Martine Goudappel. In dit prentenboek gaat Draakje Vurig naar school. Hij speelt met zijn vriendjes en werkt hard. Soms heeft hij last van de drukte om hem heen. Een waardevolle boek voor kinderen van ca. 3 t/m 7 jaar, onder begeleiding van o.a. leerkrachten, ouders en hulpverleners.

Nu jij!

Je kind gelukkig grootbrengen is de wens van iedere liefhebbende ouder. Dat dit niet vanzelfsprekend is, merk je vaak gaandeweg. En dan blijk je voor van alles opgeleid te zijn behalve voor het ouderschap en al helemaal niet voor het ouderschap van een kind met een hooggevoelige aard! Als ouder ken jij je kind het best, ben jij het rolmodel en ben jij degene die voor jouw kind verantwoordelijk is. Jouw kind leert het meest van jou.

Waar loop jij als ouder tegenaan en wil je veranderen? Tijdens mijn cursussen en consulten doe je als ouder nieuwe inzichten op over je kind, over jezelf, over de interactie met je kind. En je krijgt handvatten aangereikt die je thuis direct kunt toepassen.

Je bent van harte welkom!

Reacties van deelnemers

{

Bedankt voor de geweldige workshop Hooggevoelig Kind. In drie uur tijd zoveel inzicht gekregen in hooggevoeligheid en veel waardevolle tips hoe daar in de praktijk mee om te gaan. Veel herkenning ook bij de verhalen van andere ouders. Vooral het model van de innerlijke familie heeft mij duidelijk gemaakt welk effect mijn gedrag heeft op het gedrag van mijn kind. En direct dezelfde dag toegepast: mijn kind is met een positiefgevoel gaan slapen zonder toestanden en ik had een gelukkige avond. Wat de workshop mij ook heeft gebracht, is om hooggevoeligheid als een positieve eigenschap te zien. De ene mens is nu eenmaal sensitiever ingesteld dan de ander, net zoals er andere karaktereigenschappen zijn die de één wat meer heeft dan een ander.

5
Erica
Workshop Hooggevoelige ouder
Geweldige workshop
{

Ik ben super enthousiast over je workshop! Het model is zo overduidelijk en n.a.v. de praktijkvoorbeelden zo goed toepasbaar. Zelf vond ik de verschillende gedragstypen, de herkenning van overprikkeling van je eigen kind en je rol als ouder (vooral deze) om hier mee om te gaan zeer verhelderend. Het effect binnen ons gezin was dezelfde dag al merkbaar, geweldig! We hebben een geweldig weekend gehad, terwijl dit vaak een uitlaatklep is voor een groot aantal prikkels die gedurende de week ‘opgespaard’ zijn en die de rustmomenten tot hectiek kunnen omturnen. De meerwaarde voor ons was dat we met z’n tweeën bij de workshop waren, dit versterkt het effect! Ik ben zo blij met de verandering!

5
Margriet
Workshop Hooggevoelig Kind
Versterkt effect!
{

Mijn man en ik zijn naar de workshop geweest over Jij en je hooggevoelige kind. Onze vraag was of onze dochter hooggevoelig is en hoe we hier mee om kunnen gaan. De avond was inspirerend voor ons! De opsomming van kenmerken bij hooggevoelige personen zijn zo herkenbaar gebleken voor ons. En de uitgebreide uitleg over de innerlijke familie gaf ons zoveel mooie en duidelijke inzichten over onszelf en over onze drie dochters!

5
Jeanine
Workshop Hooggevoelig Kind
Inspirerend voor ons!
{

Ik heb deze workshop als een grote toegevoegde waarde ervaren: ten eerste omdat ik met zoveel andere ouders was die kinderen hebben zoals ik. De ervaringen die ouders deelden omtrent het gedrag van hun kind leidde tot een “feest der herkenning”. Daarnaast werd er veel uitgelegd met behulp van het zogenaamde ‘schildenmodel’ en dat werd direct toegepast op praktijksituaties die ouders konden inbrengen. Daarmee werd de workshop niet alleen informatief maar ook concreet en vooral interactief. Ik heb de avond als een liefdevolle confrontatie ervaren die, mits je hem aangaat, enkel en alleen kan leiden tot onvoorwaardelijke liefde voor je kind, ongeacht zijn of haar gedrag. Na drie volle uren ging ik huiswaarts met enorm veel energie, (zelf-)vertrouwen en zin om mijn kind te zien. Echt te zien.

5
Anne
Workshop Hooggevoelig Kind
Een liefdevolle confrontatie
{

Ik heb de Basisworkshop “Jij en je hooggevoelig kind” gevolgd, omdat ik weinig wist over hooggevoeligheid. Ik had vermoedens dat mijn dochter hooggevoelig is. Bij deze workshop heb ik veel geleerd over wat hooggevoeligheid is. En heeft mij het inzicht gegeven dat mijn dochter hooggevoelig is. Verrassend vond ik om te zien dat ze het van geen vreemde heeft, nl mijzelf. Ik vond het fijn dat ik tijdens de workshop met zoveel gelijkgestemden was. De sfeer was ontspannen en er was veel ruimte voor eigen inbreng. Kortom, ik heb er veel aan gehad.

5
Joyce
Workshop Hooggevoelig Kind
Ik heb er veel aan gehad.
{

Ik vroeg mij af of de basisworkshop wel nuttig voor mij zou zijn, aangezien ik al een tijd bekend ben met het begrip ‘hooggevoeligheid’. Het bleek heel nuttig te zijn! Het heeft mij weer verder geholpen in de omgang met mijn dochtertje van 6 en mijzelf. Janneke legt op een prettige manier ‘de theorie’ uit en verder worden er concrete voorbeelden en oplossingen gegeven waar je echt verder mee kan. Voor mijn man was de workshop juist verhelderend omdat hij er niet zoveel van begrijpt. Ik ben dan ook heel blij dat hij zich er voor open stelt en het niet afdoet als onzin. Ik kan iedereen aanraden om er samen naar toe te gaan, omdat je het op die manier zelf kan ervaren en toepassen. Bedankt Janneke voor deze leerzame ervaring!

5
Mariken
Workshop Hooggevoelig Kind
Het bleek heel nuttig te zijn!
{

De ‘Basisworkshop Hooggevoelig kind’ was een feest van herkenning. Het heeft mij heel veel inzichten gegeven over mijzelf als ouder en de belevingswereld van mijn kinderen. Janneke heeft met het schildenmodel een prachtige methode waarmee je op eenvoudige en humoristische wijze inzicht krijgt in het gedrag en gevoel van je kind, maar ook zeker van jezelf! Janneke is verduidelijk een professional en ervaringsdeskundige en echt expert op het gebied van hooggevoeligheid. Ze heeft een open en rustige manier van kennis overdragen. Daarbij geeft ze hele bruikbare tips en adviezen voor dagelijkse situaties. Herken je jouw kind in de beschrijving van een hooggevoelig kind? Dan is deze basisworkshop de perfecte manier om je kind beter te leren begrijpen.

5
Mathanja
Workshop Hooggevoelig Kind
Een open en rustige manier van kennis overdragen.
{

Via twitter ben ik in contact gekomen met gevoeligekids, door de tweets & tips die Janneke gaf, heb ik me aangemeld voor de basisworkshop. Hoe fijn is het om bevestigd te krijgen, dat er meer ouders met dezelfde ‘problemen’ worstelen bij een hooggevoelig kind. Het leren begrijpen, waarom juist jouw kind zo reageert in bepaalde situaties. Dankzij de workshop heb ik nog meer inzichten gekregen, voor onze dochter, maar ook voor mezelf als HSP. Het schildenmodel werkt hier helemaal uitstekend bij. Zelfs voor onze niet hooggevoelige zoon pas ik deze methode toe, en het werkt echt. Janneke is zeer kundig en persoonlijk, en door de informele sfeer tijdens de workshop, voel je je gelijk op je gemak bij haar. Mijn hooggevoelige kind mag gezien worden en wat wil ik haar daar graag bij helpen !!

5
Samantha
Workshop Hooggevoelig Kind
Het werkt echt.
{

Eye-opening, praktisch en totaal niet zweverig. To the point, fijn om te praten over wat je voelt maar niet met iedereen zo maar kunt delen. Op naar een vervolg en voor mij is dat aan de slag met mezelf!

5
Lisette
Workshop Hooggevoelig Kind
Eye-opening, praktisch en totaal niet zweverig
{

Ik vind de workshop een echte aanrader voor ouders die meer willen weten over hun hooggevoelige kind, en wat het grootbrengen van een hooggevoelig kind met zich mee kan brengen. Janneke is overduidelijk een professional: ze presenteert op een duidelijke en overzichtelijke manier, heeft verstand van zaken en kan heel goed luisteren. Haar nuchtere en praktische manier van aanpak kwam heel prettig over. De tips die ik tijdens de workshop heb gekregen zijn handig, ik ga er zeker mee aan de slag. Het is altijd fijn om met andere ouders te kunnen praten over je hooggevoelige kind, er was veel herkenning wat voor een prettige sfeer zorgde. Ik ben zeker geïnteresseerd in een vervolg-workshop.

5
Ineke
Workshop Hooggevoelig Kind
Prettige sfeer

Toekomstige evenementen

Hooggevoelige Ouders
Cursus Hooggevoelige Ouder
Themadag Hooggevoelig & Strong Willed Tieners
Themadag Hooggevoelig & Strong Willed Tieners
Cursus Hooggevoelig & Strong Willed Kind
Cursus Hooggevoelig & Strong-Willed Kind