“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Wie ben ik?

Ik ben Janneke van Olphen (1972). Ik ben psycholoog NIP en verdiep me sinds 25 jaar in hoogsensitiviteit / hooggevoeligheid. Ik woon samen met mijn man en 3 zonen in Soest, ik heb in 2010 mijn bedrijf enVie|Gevoeligheid Grootbrengen opgericht, ik heb de eigenschappen hooggevoelig & strong-willed aan elkaar gekoppeld, ik geef cursussen, ik geef lezingen en ik ben auteur van 3 boeken. Inmiddels begeleid ik al heel wat jaren ouders in de omgang met hun hooggevoelige kind.

Ik help je bewust, speels en liefdevol om te leren gaan met je hooggevoelige aard en/of die van je kind.

Highly sensitive person

Mijn verdieping in hooggevoeligheid begon tijdens mijn studie psychologie, toen ik het boek ‘The highly sensitive person’ van Elaine Aron las. Het veranderde de blik waarmee ik naar mezelf keek. Kenmerken van mezelf die ik gewend was te zien als ‘zwaktes’ zag ik na het lezen van Elaine’s boek in het licht van mijn sterktes. Dat was een goede start, maar ik kampte toen nog wel met typische thema’s waar een hooggevoelig persoon vaak mee te maken krijgt. Thema’s zoals een lage zelfwaardering, veeleisend naar mezelf (en anderen), weinig zelfvertrouwen. Dankzij mijn leergierigheid en met behulp van de juiste begeleiding en cursussen, leerde ik compassie voor mezelf te hebben, op mezelf te vertrouwen en goed voor mezelf te zorgen.

Moeder

In 2003 werd ik moeder van een ééneiige tweeling. Fantastisch vond ik het en vind ik het nog steeds. Al snel zag ik aan hun reacties dat mijn tweeling hoogsensitief is. De lange weg die ik had afgelegd begon z’n vruchten af te werpen: ik zag in wat mijn kinderen nodig hadden en kon er naar handelen. Een bijzonder mooie ervaring. In 2007 werd ik voor de tweede keer moeder: ditmaal van een eenling. En dat is maar goed ook, want deze eenling blijkt een zeer sterke wil te hebben in combinatie met hooggevoeligheid. Pittig & prachtig!

Hooggevoelig & Strong-Willed

De term strong-willed komt ook uit de V.S., maar was nog nooit aan hooggevoeligheid gekoppeld. Die koppeling maakte ik in 2010, mede dankzij het verhelderende model van de innerlijke familie waarmee ik werk. Deze combinatie aan eigenschappen geeft een verklaring voor de high sensation seeker (de term die Elaine Aron gaf aan wat ze ooit het extraverte hooggevoelige kind noemde). Er blijkt veel behoefte te zijn aan de herkenning en erkenning van deze combinatie aan eigenschappen.

Mijn missie

Mijn missie is om met enVie | Gevoeligheid Grootbrengen bij te dragen aan meer (h)erkenning van het hooggevoelige kind en, in het bijzonder, het hooggevoelige & Strong-Willed kind (het hooggevoelige kind met een sterke wil).

Specialisme

Ik ben gespecialiseerd in de begeleiding van:

 • Ouders van hooggevoelige & strong-willed kinderen (high sensation seekers oftewel het extraverte hooggevoelig kind)
 • Ouders van hooggevoelige kinderen
 • Ouders die zelf hooggevoelig zijn of hooggevoelig & strong-willed
  Ik gebruik hierbij het zeer verhelderende en praktische model van de innerlijke familie en werk daarvoor ook intensief samen met de grondlegger van de innerlijke familie: Arienne Klijn. Meer over de innerlijke familie vind je hier.

 

Mijn boeken

In juni 2016 kwam het boek Draakje Vurig uit, dat ik samen met Josina Intrabartolo schreef en dat prachtig geïllustreerd is door Martine Goudappel. Draakje Vurig is een prentenboek op rijm vol passie en vuur, dat herkenbaar is voor alle enthousiaste, wilskrachtige en toch zo gevoelige heethoofdjes.

In mei 2017 kwam mijn boek Het Hooggevoelige Kind met een Sterke Wil uit, wederom prachtig geïllustreerd door Martine Goudappel. In mijn boek ‘Het Hooggevoelige Kind met een Sterke Wil’ geef ik ouders a.d.h.v. het model van de innerlijke familie inzicht in het HG&SW-kind en leer je op een toegankelijke manier hoe je met zowel de hoge gevoeligheid als de vurige, sterke wil van je zoon of dochter om kunt gaan.

In juni 2018 kwam mijn boek Draakje Vurig op school uit, ook deze is wederom prachtig geïllustreerd door Martine Goudappel. In dit prentenboek gaat Draakje Vurig naar school. Hij speelt met zijn vriendjes en werkt hard. Soms heeft hij last van de drukte om hem heen. Een waardevolle boek voor kinderen van ca. 3 t/m 7 jaar, onder begeleiding van o.a. leerkrachten, ouders en hulpverleners.

Nu jij!

Je kind gelukkig grootbrengen is de wens van iedere liefhebbende ouder. Dat dit niet vanzelfsprekend is, merk je vaak gaandeweg. En dan blijk je voor van alles opgeleid te zijn behalve voor het ouderschap en al helemaal niet voor het ouderschap van een kind met een hooggevoelige aard! Als ouder ken jij je kind het best, ben jij het rolmodel en ben jij degene die voor jouw kind verantwoordelijk is. Jouw kind leert het meest van jou.

Waar loop jij als ouder tegenaan en wil je veranderen? Tijdens mijn cursussen en consulten doe je als ouder nieuwe inzichten op over je kind, over jezelf, over de interactie met je kind. En je krijgt handvatten aangereikt die je thuis direct kunt toepassen.

Je bent van harte welkom!

Reacties van deelnemers

Het model van de innerlijke familie vind ik heel waardevol. Ik ben blij met de inzichten die ik door deze dag heb opgedaan. Graag tot ziens bij een volgende cursus!
Iris

Toekomstige evenementen

Aankomende evenementen

Cursus Hooggevoelige ouder

Speciaal voor hooggevoelige ouders

 • Wil je meer ontspannen kunnen reageren?
 • Meer van je ouderschap kunnen genieten?

 

Voor wie?

Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor ouders die hooggevoelig zijn. Die sinds de komst van hun kind opnieuw met hun eigen hooggevoeligheid geconfronteerd worden. Ouders die zichzelf in de hand willen nemen omdat ze meer ontspannen willen kunnen genieten van hun ouderschap.

Waarom?

Je raakt zelf snel overprikkeld en kunt dan niet veel hebben. Je reageert geprikkeld / snauwerig naar je kind en vervolgens baal je van jezelf: je vindt dat je zo geen goede ouder bent! Hierdoor raak je nog meer gespannen en neemt de kans op een nieuwe snauw juist toe. Je draait rond in een prikkelcirkel. Veel hooggevoelige ouders hebben hier last van. Ook van veel van jezelf eisen waardoor je ontevreden en verdrietig bent. En je moe en gespannen voelen waardoor je juist slecht slaapt. Nu je kinderen hebt, is dit extra confronterend. Zeker als je kind ook hooggevoelig is. Tijd om de cirkel te doorbreken en twee vliegen in één klap te slaan. Want als jij jezelf ontwikkelt in het omgaan met je eigen hooggevoeligheid, ben je meteen een mooi voorbeeld voor je kind.

Wat ga je o.a. leren?

 • Hoe je de prikkelcirkel kunt doorbreken.
 • Overprikkeling bij jezelf voorkomen.
 • Spanningen loslaten en jezelf opladen (zowel lichamelijk als energetisch).
 • Jezelf opvangen en geruststellen,
 • Omgaan met irreële eisen die je jezelf stelt en beperkende gedachtes die je hebt.
 • Dit allemaal met m.b.v. het verhelderende model van de innerlijke familie.

Het is de bedoeling van deze cursus dat je kunt toepassen wat je leert. Daarom doen we ook oefeningen tijdens de cursus, waarbij je kunt ervaren wat de oefeningen met je doen. De oefeningen die je aanleert, hebben gelijk effect. Hierdoor ervaren de deelnemers de cursus als voedend, ontspannend en rustgevend.

Welke effecten mag je verwachten?

Je weet hoe je de cirkel kunt doorbreken en daarmee hoe je goed voor jezelf zorgt. Met de inzichten en handvatten die je tijdens de cursus krijgt aangereikt, kun je meer genieten van je ouderschap. En laat intens genieten nu juist een kenmerk zijn van hooggevoeligheid…

Deelname en kosten

 • Kosten: €150 inclusief btw en lunch.
 • Locatie: Eemstraat 15, Baarn
 • Duur van de cursus: 1 dag
 • Tijden: 10:00 – 17:00
 • Maximaal 10 deelnemers

Eerstvolgende data:

 • Vrijdag 22 maart 2019 VOL!
 • Vrijdag 10 mei 2019

Inschrijven 10-05-19

Mail gerust naar janneke@gevoeligheidgrootbrengen.nl als je van nieuwe data op de hoogte gehouden wilt worden.

Je bent van harte welkom!