“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Wie ben ik?

Janneke van Olphen, psycholoog NIP, auteur van het boek ‘Het hooggevoelige kind met een sterke wil’, de Draakje Vurig’ prentenboekenreeks en van ‘Luce straalt weer’. Ik ben me 25 jaar geleden begonnen te verdiepen in hoogsensitiviteit / hooggevoeligheid. Ik ben moeder van 3 zonen, waarvan er de eigenschap hooggevoelig hebben 1 hooggevoelig én een sterke will.

In 2010 heb ik met mijn bedrijf enVie|Gevoeligheid Grootbrengen opgericht.

Ik ben als eerste de combinatie van de eigenschappen hooggevoeligheid/hoogsensitiviteit i.c.m. strong-willed/een sterke wil gaan beschrijven, omdat hier nog nooit iets over geschreven was en het tijd werd dat hier meer oog voor kwam.

Sinds 2010 geef ik cursussen voor ouders en individuele sessies. Sinds 2017 leid ik ook samen met mijn collega Arienne Klijn (grondlegger van de innerlijke familie) professionals op tot ‘hooggevoelig & strong-willed specialist’. Daarnaast geef ik vaak lezingen en workshops extern en ben ik bezig mijn werk ook onlline te zetten op een video cursus website.

Ik help je bewust, speels en liefdevol om te leren gaan met je hooggevoelige aard en/of die van je kind.

Highly sensitive person

Mijn verdieping in hooggevoeligheid begon tijdens mijn studie psychologie, toen ik het boek ‘The highly sensitive person’ van Elaine Aron las. Het veranderde de blik waarmee ik naar mezelf keek. Kenmerken van mezelf die ik gewend was te zien als ‘zwaktes’ zag ik na het lezen van Elaine’s boek meer als kwaliteiten. Dat was een goede start, maar ik kampte toen nog wel met typische thema’s waar een hooggevoelig persoon vaak mee te maken krijgt. Thema’s zoals een lage zelfwaardering, veeleisend naar mezelf (en anderen), weinig zelfvertrouwen. Dankzij mijn leergierigheid en met behulp van de passende begeleiding en cursussen, leerde ik compassie voor mezelf te hebben, op mezelf te vertrouwen en goed voor mezelf te zorgen.

Moeder

In 2003 werd ik moeder van een ééneiige tweeling. Fantastisch vond ik het en vind ik het nog steeds. Al snel zag ik aan hun reacties dat mijn tweeling hoogsensitief is. De lange weg die ik had afgelegd begon z’n vruchten af te werpen: ik zag in wat mijn kinderen nodig hadden en kon erop aansluiten. Een bijzonder mooie ervaring. In 2007 werd ik voor de tweede keer moeder: ditmaal van een eenling. En dat is maar goed ook, want deze eenling blijkt een zeer sterke wil te hebben in combinatie met hooggevoeligheid. Pittig & prachtig!

Hooggevoelig & Strong-Willed

De term strong-willed komt ook uit de V.S., maar was nog nooit aan hooggevoeligheid gekoppeld. Die koppeling maakte ik in 2010, mede dankzij het verhelderende model van de innerlijke familie waarmee ik werk. Er blijkt veel behoefte te zijn aan de herkenning en erkenning van deze combinatie aan eigenschappen.

Mijn missie

Mijn missie is om met enVie | Gevoeligheid Grootbrengen bij te dragen aan meer (h)erkenning van het hooggevoelige kind en, in het bijzonder, het hooggevoelige & Strong-Willed kind (het hooggevoelige kind met een sterke wil).

Specialisme

Ik ben gespecialiseerd in de begeleiding van:

  • Ouders van hooggevoelige & strong-willed kinderen.
  • Ouders van hooggevoelige kinderen
  • Ouders die zelf hooggevoelig zijn of hooggevoelig & strong-willed

Mijn werkwijze

Toen ik de eigenschap strong-willed bij mijn zoon herkende, ging ik op internet zoeken naar boeken over hooggevoeligheid i.c.m. een strong-willed. Ik kwam er achter dat hier nog nooit iets over was geschreven. Dus ging ik met ouders ‘op verkenning’. Met de innerlijke familie en de poppetjes op tafel, ontdekten we samen specifieke innerlijke dynamieken van de ze kinderen, wat dit vaak bij ouders oproept, wat er vervolgens vaak tussen ouders en kinderen gebeurt. Mijn inzichten, de praktische handvatten die ik ontwikkelde, mijn werkwijze, mijn boeken komen hier rechtsstreeks uit voort. Ze zijn niet bedacht van achter een bureau, ze komen rechtstreeks voort uit mijn samenwerking met ouders en vormen daarom een fundament waar je als ouder op terug kunt vallen.

Ik werk nog steeds op dezelfde manier: ik luister naar de vragen en naar de situaties die ouders inbrengen en samen kijken we naar wat zich afspeelt bij het kind, de ouders en tussen de ouders en het kind onderling. Ik ben telkens weer nieuwsgierig naar de inzichten die we zullen opdoen en in hoe er beweging gebracht kan worden in situaties waarin ouders vastlopen.

Mijn boeken

In juni 2016 kwam het boek Draakje Vurig uit, dat ik samen met Josina Intrabartolo schreef en dat prachtig geïllustreerd is door Martine Goudappel. Draakje Vurig is een prentenboek op rijm vol passie en vuur, dat herkenbaar is voor alle enthousiaste, wilskrachtige en toch zo gevoelige heethoofdjes.

In mei 2017 kwam mijn boek Het Hooggevoelige Kind met een Sterke Wil uit, wederom prachtig geïllustreerd door Martine Goudappel. In mijn boek ‘Het Hooggevoelige Kind met een Sterke Wil’ geef ik ouders a.d.h.v. het model van de innerlijke familie inzicht in het HG&SW-kind en leer je op een toegankelijke manier hoe je met zowel de hoge gevoeligheid als de vurige, sterke wil van je zoon of dochter om kunt gaan.

In juni 2018 kwam mijn boek Draakje Vurig op school uit, ook deze is wederom prachtig geïllustreerd door Martine Goudappel. In dit prentenboek gaat Draakje Vurig naar school. Hij speelt met zijn vriendjes en werkt hard. Soms heeft hij last van de drukte om hem heen. Een waardevolle boek voor kinderen van ca. 3 t/m 7 jaar, onder begeleiding van o.a. leerkrachten, ouders en hulpverleners.

Nu jij!

Je kind gelukkig grootbrengen is de wens van iedere liefhebbende ouder. Dat dit niet vanzelfsprekend is, merk je vaak gaandeweg. En dan blijk je voor van alles opgeleid te zijn behalve voor het ouderschap en al helemaal niet voor het ouderschap van een kind met een hooggevoelige aard! Als ouder ken jij je kind het best, ben jij het rolmodel en ben jij degene die voor jouw kind verantwoordelijk is. Jouw kind leert het meest van jou.

Waar loop jij als ouder tegenaan en wil je veranderen? Tijdens mijn cursussen en consulten doe je als ouder nieuwe inzichten op over je kind, over jezelf, over de interactie met je kind. En je krijgt handvatten aangereikt die je thuis direct kunt toepassen.

Je bent van harte welkom!

Reacties van deelnemers

Mijn man en ik zijn naar de workshop geweest over Jij en je hooggevoelige kind. Onze vraag was of onze dochter hooggevoelig is en hoe we hier mee om kunnen gaan. De avond was inspirerend voor ons! De opsomming van kenmerken bij hooggevoelige personen zijn zo herkenbaar gebleken voor ons. En de uitgebreide uitleg over de innerlijke familie gaf ons zoveel mooie en duidelijke inzichten over onszelf en over onze drie dochters!
Jeanine

Toekomstige evenementen

Aankomende evenementen