“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

 

Het hooggevoelige kind met een sterke wil

Het wordt door Elaine Aron ook wel de high sensation seeker, ofwel het extraverte hoogsensitieve kind genoemd: het hooggevoelig kind dat prikkels opzoekt. Ik noem dit het hooggevoelige, strong-willed kind (ofwel het hooggevoelige kind met een sterke wil, titel van mijn boek). Waarom ik dit doe, vertel ik je in dit blog.

Tegenstrijdig? Aan de ene kant moet de broek verwisseld worden zodra er een druppel op zit en schrikt je kind van de ‘strenge’ toon van de badmeester. Aan de andere kant wil je kind van alles ondernemen en schuwt het niet om brutaal tegen je te doen, tegen je te schreeuwen en soms zelfs fysiek te worden om z’n zin te krijgen. Je kind dat snel onder de indruk is, zoekt die indrukken juist op! Je kind dat het ene moment zo intens teder en warm is, geeft je even later, gefrustreerd, een flinke duw. Hoe valt dat nu te rijmen?

Nou, best makkelijk, eigenlijk. Tenminste: als je begrijpt hoe het zit. Hiervoor is het handig om even een uitstapje te maken naar de persoonlijkheid. Nu zijn er veel modellen die de persoonlijkheid beschrijven. De mens heeft onnoemelijk veel eigenschappen. Gelukkig zijn veel eigenschappen met elkaar verbonden. Als je dat dan gaat onderzoeken, kom je op zo’n 4 à 5 ‘clusters’ van eigenschappen uit. Die –afhankelijk van wie jij bent – min of meer bij jou ontwikkeld zijn. Ik werk, zoals sommigen van jullie wel weten, met het model van ‘de innerlijke familie’ van Arienne Klijn, met wie ik intensief samenwerk. Dankzij dit persoonlijkheidsmodel zul jij over 2 minuten (na het lezen van dit blog) ook snappen waarom sommige (ongeveer 1 op de 5) hooggevoelige kinderen prikkels juist opzoeken.

Je innerlijke familie: het schildenmodel

Het model van de innerlijke familie gaat uit van 4 clusters van eigenschappen die elk mens (in min of meerdere mate) bezit: je innerlijke meisje, innerlijke jongetje, innerlijke man en innerlijke vrouw. Dus elk karakter eigenschap dat je maar kunt bedenken, valt onder één van deze innerlijke familieleden.

Bij de geboorte zijn de eigenschappen van het innerlijk meisje en het innerlijk jongetje aanwezig. De eigenschappen van de innerlijke vrouw en de innerlijke man ontwikkelen zich in de loop van de jaren. Daarbij hebben rolmodellen (dus vooral de ouders) een grote invloed. Vandaar ook, dat ik me zo op ouders richt.

Innerlijk meisje

Het overkoepelende woord voor het innerlijke meisje is ‘voelen’. Wanneer het goed gaat met het innerlijk meisje voelt zij zich ontspannen. Wanneer het minder goed gaat, voelt zij zich gespannen of zelfs overspannen. Je kunt in elke situatie kijken hoe het gaat met jouw innerlijk meisje door bij jezelf te checken hoe ontspannen je bent en of je kunt genieten van waar je op dat moment mee bezig bent. Dat geldt uiteraard ook voor je kind.

Kwaliteiten van het innerlijk meisje zijn: open, teder, puur, inlevend, dromend, sfeergevoelig, behoefte aan harmonie en verbinding, (hoog)sensitief. Schaduwkanten zijn: onzeker, angstig, prinses op de erwt, claimend, dramatisch, verdrietig. Als deze kenmerken sterk aanwezig zijn bij je kind, dan is je kind hooggevoelig, oftewel hoogsensitief.

Innerlijke jongetje

Het overkoepelende woord voor je innerlijke jongetje is ‘willen’. Wanneer het goed gaat met het innerlijke jongetje, heeft hij energie. Wanneer het minder goed gaat, haakt hij af of wordt hij opstandig. Je kunt in elke situatie kijken hoe het gaat met je innerlijke jongetje door bij jezelf te checken hoeveel plezier je ergens aan beleeft. Iets wat je plezier geeft, geeft je energie. Iets wat je saai of niet leuk vindt, kost je energie.

Kwaliteiten van het innerlijke jongetje zijn: nieuwsgierig, wilskrachtig, ondernemend, enthousiast, avontuurlijk, impulsief, creatief, vrolijk, eigenzinnig. Schaduwkanten van het innerlijk jongetje zijn: ongeduldig, driftig, brutaal, dwars, afgehaakt, onrustig, roekeloos. Als deze kenmerken sterk aanwezig zijn bij je kind, dan is je kind strong-willed.

Verschillende belangen

De belangen van de innerlijke kinderen botsen regelmatig. Als je innerlijk jongetje zin heeft om een liedje te zingen op de culturele avond, trilt je innerlijke meisje van de spanning. Na school heeft een hooggevoelig meisje erg behoefte aan ontspanning. Tegelijkertijd wil het innerlijk jongetje graag bij Clara spelen want die heeft een nieuw trampoline. Je innerlijk meisje zit fijn aan tafel te tekenen, thee met koekjes erbij. Dan komt vriend Luc langs met z’n nieuwe nerf. Leuk! Maar wat nu?

Hooggevoelig en Strong Willed

Als je kind hooggevoelig is (sterk ontwikkeld innerlijk meisje), heeft je kind aan de ene kant meer dan gemiddeld behoefte aan ontspanning. Als je kind ook strong-willed is (sterk ontwikkeld innerlijk jongetje), is je kind meer dan gemiddeld nieuwsgierig, enthousiast en ondernemend. Vaak staat dan het innerlijk jongetje voorop. Ten koste van het meisje. Praktisch betekent dit dat je kind de neiging zal hebben om voor de leuke dingen te kiezen en de oplopende spanning te negeren. Totdat de spanning zich zo heeft opgebouwd, dat de ballon knapt. In de vorm van een emotionele uitbarsting. Bijvoorbeeld: braaf en leergierig op school, thuis onmogelijk.

Een kind dat strong-willed is, zal een ‘nee’ niet zonder meer accepteren. Je kind wil namelijk zelf bepalen. Dan heb je de neiging om boos te worden, of op z’n minst streng te doen. Maar een kind dat ook hooggevoelig is, voelt zich bij een strenge toon al snel onveilig. En kan dan behoorlijk overstuur raken. Het is bij een hooggevoelig kind dat ook strong-willed is daarom belangrijk om duidelijk te zijn terwijl je veilig blijft. Gelukkig kan dat. Je moet alleen weten hoe.

In dit blog kun je een PDF downloaden met een helder overzicht van de belangrijkste kenmerken van een hooggevoelig & strong-willed kind.

Enkele tips

Kijk naar activiteiten die jouw kind zowel plezier geven (innerlijk jongetje) als ontspanning geven (innerlijk meisje). Voorbeelden zijn: in de natuur spelen, met water spelen, puzzelen, met lego spelen, knutselen. Bouw deze activiteiten bewust in, vooral nadat je kind iets heeft gedaan waarbij het spanning heeft opgebouwd (bijvoorbeeld een dag school)

Leer erkenning te geven. Achter het brutale, opstandige, driftige en soms zelfs agressieve gedrag van je kind, schuilt vaak veel spanning. De spanning maakt dat je kind zich zo gaat gedragen. Je hebt de neiging om als ouders direct te reageren op het gedrag van je kind. Vaak door je kind vermanend toe te spreken. Maar dit werkt vaak averechts, omdat de spanning (en dus het brutale, boze, opstandige gedrag) hierdoor toenemeemt. Lees ook het blog: wat schuilt er onder storend gedrag? Als je kind nog niet helemaal overprikkeld is, maar de spanning zich opbouwt, kan erkenning er voor zorgen dat je kind ontspant. Lees hier hoe je erkenning kunt geven, inclusief een instructiefilmpje!

En de innerlijke man en de innerlijke vrouw dan?

Daar vertel ik in een volgende blog over. Want die zijn bij jou grotendeels ontwikkeld, maar nog niet bij je kind. Jouw innerlijke vrouw en man zijn een rolmodel voor de zich ontwikkelende (eigenschappen van de) innerlijke vrouw en man bij jouw kind.

Wil je hier meer over komen te weten? Minder strijd en meer genieten?

Cursus hooggevoelig & strong-willed kind

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

Is deze blog waardevol voor jou? Ik vind het leuk als je een reactie plaatst!

 

Vorige

Volgende

46 Reacties

 1. Linda Brink

  Wat een feest van herkenning!

  Antwoord
 2. Michelle

  Ha Janneke,

  Wat is je blog weer heerlijk verhelderend, herkenbaar en direct inzetbaar! Met twee hooggevoelige moppies thuis is het best zoeken af en toe en dan zijn jouw blogs en tweets zo fijn! Ik ben benieuwd naar het vervolg!

  Antwoord
 3. cindy

  Dit bedoelde je dus… wat verhelderend!

  Antwoord
 4. Marleen Hellings

  Hoi Janneke,
  mooi en duidelijk omschreven weer! Dank je wel!
  Jou blogs zijn waardevol voor mij.. Kan er veel ti
  Groetjes Marleen

  Antwoord
 5. Marleen Hellings

  Oké.. En toen werd ie per ongeluk al geplaatst…
  Ik haal er veel tips uit dus ;-). Dank je!
  Gr. Marleen

  Antwoord
 6. Annelien

  zoals je weet, heel herkenbaar! 🙂 Leuk om te lezen!

  Antwoord
 7. Saskia

  Eindelijk! Al zo lang op zoek naar “verklaringen” voor het drukke, sensatiezoekende gedrag van onze oudste zoon. Nu ik dit lees, snap ik beter wat hem overkomt. Wat een verheldering.

  Antwoord
 8. Marieke

  Wow, ik lees dit met open mond. Dit sluit helemaal aan bij onze middelste zoon. Fijn dat ik er nu handen en voeten aan kan geven!

  Antwoord
 9. Marjolein

  100% herkenning 😉

  Antwoord
 10. Chantal

  Heb het stuk gelezen en wij zijn al lang zoekende naar wat er in onze zoon omgaat… Deze blog is 100% herkenning voor ons. En we hopen met wat hulp dat we onze zoon de goede kant op kunnen sturen!!

  Antwoord
  • admin

   Wat goed om te lezen! Als je kunt plaatsen wat er precies gebeurt en de juiste handvatten krijgt, gaat het jullie zeker lukken om hem mee te krijgen. Je bent welkom bij de workshop of voor een consult!

   Antwoord
 11. Angelique

  100% herkenning.
  Fijn dat er mensen zijn die precies weten wat wij mee maken.
  Nog fijner is, wij zijn niet de enigste.
  Top blog!!!

  Antwoord
 12. Karin

  Hoi Janneke,

  Ik wil je bedanken voor de blogs.
  Weten dat je niet de enige bent is geweldig!
  Het is voor ouders een hele toer om de juiste toon en
  aanpak te vinden voor een kind dat zo lief en gevoelig is
  en die dan veranderd in een krijsende, eisende tiran…..
  Maar wat heerlijk als je de goede weg inslaat en resultaten
  gaat zien en je kind weer gelukkiger ziet worden!!!!

  Jou artikelen zijn een mooie aanmoediging en inspireren om “vooral
  door te gaan” op de goede weg.

  Hartelijk bedankt!

  Antwoord
 13. Sabriene

  Hoi Janneke,

  Ik sluit me helemaal aan bij voorgaand reacties. Ik blijf je zeker volgen.

  Warme groet Sabriene

  Antwoord
 14. Eline

  Hoi Janneke,
  wat fijn om dit te lezen over het strong willed kind. Dit is precies onze dochter! En ik al die jaren maar twijfelen aan mezelf..dat ik een slechte moeder was..en een ongelukkig kind had. Nu begrijp ik het. Ik ben zelf hsp en hss. Maar, wel een introverte. Mijn dochter is de extraverte strong willed. Dankjewel voor de heldere uitleg. We nemen dit mee om op school uit te leggen hoe ze is.
  Groetjes, Eline

  Antwoord
 15. Marion

  Herken onze jongste hier zo in. Denk er sterk aan om je workshop te volgen op 14/6. Bedankt voor de heldere uitleg!!

  Antwoord
  • admin

   Graag gedaan Marion en leuk om je te onmoeten als je beslist mee te doen!

   Antwoord
 16. Jolanda Bruinsma

  Wauw, er gaat een wereld voor mij open, zoveel herkenning! Bedankt, ik ga me meer in verdiepen. Jolanda

  Antwoord
 17. linda

  Tranen met tuiten zit ik te janken na het lezen van dit blog. Vanavond hier behoorlijke aanvaring gehad met oudste zoon. Hsk. Dat wist ik wel maar wou dat ik eerder van het begrip strong willed had gehoord. ….

  Antwoord
  • janneke

   Beste Linda,
   Dan valt alles even op z’n plek, hè? Deze combinatie van eigenschappen wordt vaak niet goed begrepen. Dat begrip helpt wel enorm, ook om te kunnen inzien wat je je kind nodig heeft en wat wel werkt in interactie met je kind.
   Hartelijke groet!

   Antwoord
   • Nellie

    Ik sluit me hierbij aan. Ook mijn oudste zoon is strongwilled. heeft een tijd geduurd voordat ik er achter kwam wat het nou was waarom hij steeds tegen mij in gaat ipv te luisteren en zoveel dingen meer. Toen ik eindelijk herkenning vond heb ik ook echt even gehuild. Vind het soms zo ontzettend moeilijk om er ontspannen mee om te gaan. Gr nellie

    Antwoord
 18. loes

  Hey hallo,

  Al jaren ben ik op zoek naar hulpverlening …..ik als alleenstaande moeder van een mooi ventje van alweer 8 doe zo mijn best maar voel al jaren dat het anders moet maar wist niet hoe. Als tip wees een vriendin me op deze site, jeetje een en al herkenning,fijn. Ik wil graag dat mijn zoon met plezier naar school gaat en zekerder wordt ipv altijd maar sorry zeggen en onzekervte zijn net als ik. Ik ga me zeker opgeven voor een cursus,, ben benieuwd????

  Antwoord
  • janneke

   Hallo Loes, wat goed om te lezen & leuk je binnenkort bij een cursus te mogen verwelkomen! Ik ben inmiddels al een aardige ‘community’ van ouders van HG&SW kinderen aan het opbouwen, die steun bij elkaar vinden. Hartelijke groet!

   Antwoord
 19. bianca

  Hallo janneke.

  Bedankt voor het doorsturen van link. Na een erg bewogen weekend vol uitbarstingen is het heerlijk om dit Blog te lezen. Wat ben ik blij met jou site. De herkenning en tips zijn zo fijn!
  Ook wij overwegen in september een dagje bij jou langs te komen. Wij zijn nu bezig met alternatieve zorg voor ons mannetje van 7. En moet zeggen dat hij er erg veel baat bij heeft.

  Antwoord
 20. Dit

  Wat een herkenning voor mijn zoontje. Nu vallen alle stukjes van de puzzel op z’n plek, ook voor mezelf, maar ook m’n vader.

  Ik ben erg benieuwd hoe het zit als een ouder hooggevoelig en strong-willed is en een hooggevoelig kind heeft. Kunt u daar ook een blog over schrijven?

  Antwoord
 21. Dit

  En eigenlijk ben ik ook wel benieuwd wat het betekent voor een kind, dat zelf niet hooggevoelig is en wel hooggevoelige broertjes en zusjes heeft en een hooggevoelige ouder.

  Antwoord
 22. Merel

  Zo wat herkenbaar. Vooral ook bij mezelf. Wat zijn dat grenzen en is er wel vrede tussen iedereen. Mijn oudste meisje is 21 maanden oud, maar ik herken al zoveel. Kan dit al wel eigenlijk? Ze is heel lief en reageert meteen op emoties en veranderingen in stemmingen. Als ik huil zegt ze mama huilen, slaat haar armen om mijn nek en geeft een zakdoek of droogt mijn tranen. Daarnaast noemen we haar stoute klauter kabouter omdat ze overal in of op klimt. Ze is heel ondernemend en nieuwsgierig, maar kan ook eerst de kat uit de boom kijken. En ja ze ontploft letterlijk. Bedankt voor deze blogspot en site!

  Groetjes, Merel

  Antwoord
 23. Marjan Beijen

  Wat herkenbaar! Blij dat ik hier nu van alles over leer! De afgelopen 2,5 jaar hebben wij ons echt afgevraagd wat we met de situatie aan moesten.

  Antwoord
 24. Janneke

  Wow! Wat een herkenning! Al een tijdje zoek ik meer informatie en handvatten van hoe om te gaan met een kind dat een hsp is. De meeste sites zijn echter zo vaag en spiritueel dat ik er niets mee kan en vaak ook leek het label hsp niet helemaal te passen aangezien onze dochter van 7 ook erg extravert is, zeer grillig qua humeur is en geregeld last heeft van driftbuien. Nu lees ik hier voor het eerst over een hsp kind dat ook strong willed is en het is alsof ik een verhaal over mijn dochter lees! Ik kan wel huilen! We worstelen hier al een tijd met de grilligheid en buien van onze dochter, maar nu past de puzzel! Geloof dat ik deze site maar eens helemaal ga uitpluizen en een cursus lijkt me heel verhelderend ????

  Antwoord
  • janneke

   Wat een fijne reactie, Janneke! Dank je wel :))

   Antwoord
 25. Anne

  Wat ongelovelijk leuk om te lezen! Ik zelf voldoe volledig aan het profiel en mijn dochter van tien maanden ook! Ik ben jaren op zoek geweest naar mezelf, juist omdat de combinatie van deze twee dingen het zo ongelovelijk lastig kan maken. Door mijn dochter ben ik nu opnieuw op zoek.. En hoewel ik er nog lang niet uit ben begrijp ik haar wel.. Maar met begrip alleen ben je er helaas niet.. Veel oefenen en vooral veel samen doen! Het is een intense combinatie maar wel eentje waar je enorm veel van kan kleren als ouders.

  Antwoord
 26. colinda

  Heel erg herkenbaar! Wat fijn om dit te lezen! En eng ook. Nu ik het zo Ie staan herken ik er ook erg veel van niet alleen in mijn kind maar ook in mezelf.

  Antwoord
 27. Alicia Mulder

  Helder verhaal, in de dagelijkse kunst van opvoeden bij onze oudste zoon.
  Bedankt!

  Antwoord
 28. Petra Breedijk

  12 jaar, 12 jaaaaaar heb ik gezocht naar een blog als deze….
  12 verloren jaren waarin ik mezelf, maar vooral mijn kind te kort heb gedaan!
  Bedankt voor deze site.. De tranen lopen over mn wangen.

  nu nog de juiste hulp vinden…

  groet.
  Petra

  Antwoord
  • Janneke

   Ach lieverd, je bent van harte welkom!

   Antwoord
 29. Peggy

  Oh wat ben ik blij hiermee. Zit gewoon te huilen, zo opgelucht ben ik.
  Ik herken hier zo mijn dochter in.
  Ze is al een maand thuis van school, omdat ze daar niet weten wat ze met haar aanmoeten.
  Ze is pas 7 jaar.

  Antwoord
 30. Vulpen

  Heel mooi artikel, al bijna een jaar geleden ontdekt voor onze zoon van 2,5 waar ik soms dol van werd. Elke keer lees ik het weer even door om weer de juiste toon te vinden.;) sinds dat ik dit gelezen heb, weet ik hoe ik met hem om moet gaan en het helpt enorm. Ik ben zo blij met je blogs! Bedankt!
  Ik ben erg benieuwd hoe het volgend jaar op school gaat met hem, maar ik weet nu welke informatie ik kan meegeven, er staat zoveel waardevolle informatie op je site!

  Antwoord
 31. Marie

  Oef, herkenning!
  Combinatie van een hooggevoelige mama en een hooggevoelige, strong willed dochter zorgt zo vaak voor problemen… Blij om weer enkele tips te lezen!

  Antwoord
 32. Bart van Gelderen

  Beste Janneke,
  Na veel research, praten en nadenken, gaf jouw blog ons de sleutel tot een meer effectieve benadering van onze jongste. De combi van sensitief en ‘strong-willed’ vergt een net iets andere insteek en die passen we nu met steeds meer succes toe.
  Dankjewel voor het delen van je inzichten!
  Groetjes, Bart

  Antwoord
 33. Heidi

  Wow wat een openbaring is dit! Ik kreeg jaren geleden het stempel HSP opgespeld door een psycholoog (toen ik 23 was) ik ben inmiddels 32 en ik heb me al die tijd herkend in een aantal kenmerken, maar over een deel vond ik helemaal niet passen bij mijn extreem extraverte karakter. Nu ik lees over het jongetje denk ik JA DAT BEN IK OOK!!! Zo herkenbaar.

  En dat verklaart ook hoe ik in het dagelijkse leven ben en omga met zaken en inderdaad opeens ontplof omdat het meisje het niet meer trekt! Ik ben gewoon een HSS!!! Ik merk dat ik in het dagelijkse leven (nog steeds) tegen heel wat zaken aanloop ook in mijn relatie en nu als mama van een kleine jongen van 1.5 (ook een HSS-er!). Ik zou graag je blog lezen die gaat over de volwassenen. En ik wil je vragen of je ook cursussen aanbiedt voor volwassen HSS-ers en HSS-ers die een kleine HSS-er rond hebben lopen.

  Groet Heidi

  Antwoord
 34. Sandra

  Ik weet niet of ik moet huilen of opgelucht moet zijn.. wat een herkenning voor mijn zoontje en voor mijzelf.. Wat een strijd en wat een mooie momenten kennen we toch!!

  Antwoord
  • Janneke

   Fijn dat er zoveel herkenning is, Sandra! De baron (van de Efteling) is er niets, bij , hè? 😉 Hartelijke groet!

   Antwoord
 35. DickNoordzij

  Goed geschreven, duidelijk, en verhelderend,

  Antwoord
 36. Caroline

  Ik was als hsp-er, met veel elementen al bekend en kon mijn zoontje op veel fronten dan ook echt wel helpen en begrijpen. Het gevoelige kind had ik wel in de hand maar waar zijn drive om dingen te ontdekken vandaan kwam begreep ik niet (was zelf als kind geen durfal of ondernemend type, om het zo maar te noemen) maar nu met de elementen van het strong-willed kind erbij valt alles op zijn plek.

  Top!

  Antwoord
 37. Joyce

  Wat een eye opener! Nu begrijp ik waar mijn lieve schattige knuffel soms is gebleven. Eerst heel lief ik heb je gemist mama en 10 minuten later bijt en slaat ze mij omdat ze geen snoepje krijgt. Jammer dat de Sint al weer weg is anders had ik jouw boek graag in onze zak gedaan. Dit stukje uitleg hierboven zorgt er al voor dat ik veel geduldiger
  kan gaan zijn…….want ze gaat soms zover dat ik echt boos word.

  Antwoord
  • Janneke

   Hoi Joyce, fijn dat mijn blog zo’n eye opener is! Hartelijke groet, Janneke

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.