“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Hooggevoelig én sterk wilskrachtig !

.Heb je behoefte aan een overzicht waarin de kwaliteiten en schaduwkanten van hooggevoelig én van strong-willed op een rij staan? Dan komt dit blog aan je wens tegemoet. Je kunt hier namelijk een brochure (PDF van 4 pagina’s) downloaden waarin dit allemaal netjes op een rij staat. Handig voor jezelf, of om aan anderen te geven: bekijk hier de brochure

Voelen – voelkracht

Gevoeligheid ofwel ‘voelen’ is één van de basale eigenschappen waar allerlei kwaliteiten aan verbonden zijn en ook schaduwkanten. Dankzij het feit dat ‘voelen’ onderdeel uitmaakt van onze persoonlijkheid, zijn wij in staat om ons met anderen te verbinden. ‘Voelen’ is essentieel om sociaal vaardig te kunnen zijn. Mensen kunnen laaggevoelig, gemiddeld gevoelig of hooggevoelig zijn. ‘Hooggevoelig’ en ‘hoogsensitief’ zijn synoniemen. Zie:  ‘Hooggevoelig’ en ‘hoogsensitief’ zijn synoniemen.

Willen – wilskrachtig

Wilskracht ofwel ‘willen’ is óók één van onze basale eigenschappen waar eveneens allerlei kwaliteiten en schaduwkanten aan verbonden zijn. Dankzij het feit dat ‘willen’ onderdeel uitmaakt van onze persoonlijkheid, zijn wij in staat om ons van anderen te onderscheiden. ‘Willen’ is essentieel om je eigen, unieke weg te kunnen bewandelen. Mensen kunnen laag wilskrachtig, gemiddeld wilskrachtig of in hoge mate wilskrachtig (strong-willed ofwel sterk van wil) zijn.

Kwaliteiten

Mensen kunnen dus zowel in hoge mate gevoelig (hooggevoelig) als in hoge mate wilskrachtig (strong-willed) zijn. Zowel lang als breed, zou je metaforisch kunnen zeggen.
Mensen die hooggevoelig zijn, bezitten de kwaliteiten die bij hoogevoeligheid horen in sterke mate.
Mensen die strong-willed zijn, bezitten de kwaliteiten die bij strong-willed horen in sterke mate.
Je ‘bent’ niet je kwaliteiten, je ‘hebt’ ze. Dus eigenlijk ‘ben’ je niet hooggevoelig en/of strong-willed, maar ‘heb’ je een hogere gevoeligheid en/of een sterke wil.

Andere belangen

Vanuit hooggevoeligheid, zal iemand sterk geneigd zijn om de harmonie in de verbinding te behouden. Vanuit de sterke wil zal iemand sterk geneigd zijn om te doen wat hij/zij zelf graag wil. De belangen van de hooggevoelige kant zijn dus niet altijd te belangen van de strong-willed kant. Dit leidt zowel intern als extern tot spanning.

Belangrijk!

Als je de schaduwkanten van hooggevoeligheid in sterke mate herkent, dan betekent dit niet automatisch dat je hooggevoelig bent. De schaduwkanten hebben een signalerende functie en kunnen óók een signaal zijn dat er iets anders speelt (zoals angst, trauma, problemen in de hechting etc.). Dit geldt ook voor de schaduwkanten die bij ‘strong-willed’ horen. Alleen de kwaliteiten geven een sterke aanwijzing of er sprake is van hooggevoeligheid en/of een sterke wil.

Pas op!

Als een kind zowel hooggevoelig als strong-willed is, dan kan het heel goed zijn dat het kind in de ene situatie (bijvoorbeeld op school) met name de kwaliteiten en schaduwkanten van hooggevoeligheid laat zien en thuis juist de kwaliteiten en schaduwkanten van strong-willed.

Afhankelijk van de situatie zetten wij allen soms de ene ‘set’ van kwaliteiten en schaduwkanten meer in en soms de andere ‘set’. Dat wil dus niet zeggen dat die andere set er niet is. Je krijgt het alleen niet te zien.

Hooggevoelige mensen die gemiddeld of lager wilskrachtig zijn, zullen neigen om in de meeste situaties hun gevoelige kant in te zetten. Daarbij lopen zij het risico in de loop van de jaren het contact kwijt te raken met wat zij zelf willen en waar zij zelf energie van krijgen. Het is dus juist bij hooggevoelige mensen belangrijk om oog te houden voor die wilskant en deze te stimuleren.

Kleuren

In deze brochure staan in het rood de kwaliteiten die zeer kenmerkend zijn: als deze niet aanwezig zijn, dan is er geen sprake van hooggevoeligheid en/of sterke wil.
In het roze staan kwaliteiten die eveneens zeer kenmerkend zijn maar niet behoren tot de ‘kern’ van hooggevoelig en/of strong-willed.
In het oranje staan kwaliteiten die ook kenmerkend zijn maar bij de één meer aanwezig zijn dan bij de ander.
In het blauw staan de schaduwkanten. Schaduwkanten hebben een signalerende functie. Als een hooggevoelig kind overspoeld en gespannen raakt door een teveel aan indrukken, dan zie je bij het kind schaduwkanten zoals ‘angstig’ of ‘teruggetrokken’. Bij de één manifesteert gespannen/overspoeld/overprikkeld zich op een andere manier dan bij de ander. Als een strong-willed kind gefrustreerd raakt (omdat hij/zij bijvoorbeeld onvoldoende uitdaging krijgt of onvoldoende vrijheid ervaart om zelf te bepalen), dan merk je dit aan schaduwkanten zoals ‘dwars’ of ‘brutaal’

Complicerende factor

Als een kind zowel hooggevoelig als strong-willed is en het raakt (vanuit die hooggevoelige kant) overspoeld/gespannen/overprikkeld door een teveel aan onverwerkte indrukken, dan zal zich dit vaak via de schaduwkant van strong-willed manifesteren. Dus dan uit het kind de spanning door bijvoorbeeld opstandig, vurig gedrag. Daardoor herkennen buitenstanders vaak niet dat het kind eigenlijk gespannen is en reageren ze vaak op een averechtse manier. Meer hierover kun je lezen in mijn blogs of in mijn boek ‘Het Hooggevoelige Kind met een Sterke Wil’.

Highly sensitive / high sensation seeker

Elaine Aron beschrijft al vanaf het begin een ander type hooggevoeligheid. Ze noemt dit ‘highly sensitive & high sensation seeker). Er was echter nog geen onderbouwing voor deze beschrijving. In 2010 vond ik een onderbouwing. Die vond ik mede dankzij het model van de innerlijke familie (van Arienne Klijn) waar ik mee werk én een vriendin arts die me wees op de term strong-willed (die, net zoals highly sensitive, aflomstig is uit de V.S. maar daar niet gekoppeld is aan hooggevoeligheid). Vanaf 2011 ben ik hierover gaan bloggen. De HS/HSS is één van de profielen die voort kan komen uit de combinatie hoog-gevoelig en sterke wil.

Mijn gedachtegoed

Het is mijn missie om meer herkenning en erkenning te creëren voor deze combinatie aan eigenschappen. Zodat kinderen en volwassenen met deze combinatie aan eigenschappen zich gezien voelen i.p.v. anders en/of eenzaam. Ook zodat er minder strijd en meer ontspanning ontstaat bij en tussen de ouder/verzorger en het kind. Ik doe dat o.a. door te bloggen, cursussen aan ouders te bieden, via een gratis video cursus, door lezingen te geven en via mijn boeken ‘Draakje Vurig’, ‘Het Hooggevoelige Kind met een Sterke Wil’ en ‘Draakje Vurig op school’. Ik leid professionals zoals psychologen, orthopedagogen en coaches op tot HG&SW-specialist en ben ik met hen een community van HG&SW-professionals gestart. Samen kunnen we (veel) meer betekenen en bereiken.

Geef je het door?

DEZE BROCHURE draagt ongetwijfeld ook weer bij aan meer herkenning en erkenning. Zeker als jij, lezer, het doorgeeft. Samen kunnen we veel meer bereiken en daar verheug ik me nu al op!

Hartelijke groet,
Janneke van Olphen

Cursus hooggevoelig & strong-willed kind

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.