“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Hooggevoelig, een sterke wil én hoogbegaafd?

Hoogbegaafdheid leren herkennen via persoonlijkheidskenmerken

De lezing die ik in oktober 2018 gaf op het Congres ‘Hoogbegaafd: dubbel bijzonder of meer?’ was voor mij de aanleiding om te laten zien hoe bepaalde persoonlijkheidseigenschappen aanwijzingen kunnen zijn voor hoogbegaafdheid. En hoe hooggevoelig en/of een sterke wil in verband staan met hoogbegaafd.

Herkennen van de signalen

Hoogbegaafdheid is een complex expertisegebied. Er kan niet verwacht worden van alle professionals zoals artsen, psychologen, pedagogen, therapeuten en leerkrachten dat zij hier ook in gespecialiseerd raken. Dat is niet reëel. Reëler is dat professionals voorzien worden van checklisten waarmee ze kunnen signaleren of er mogelijk sprake is van hoogbegaafdheid. Als bijvoorbeeld een jeugdarts signalen van hoogbegaafdheid weet te herkennen, dan kan hij/zij ouders hierop attenderen en kan een expert op het gebied van hoogbegaafdheid ingeschakeld worden. Dat zou al veel onbegrip en misvattingen schelen.

Praktische checklist

Dit inspireerde mij om een checklist te maken. Ik pretendeer niet dat de checklist volledig is. Het is bedoeld als praktische tool die eraan bijdraagt dat hoogbegaafdheid in de toekomst eerder herkend wordt. Klik hier en bekijk of download de PDF

Hartelijke groet,

Janneke van Olphen

 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.