“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Leanne (6) is een hooggevoelig meisje met een sterke wil én haar lichaamsbewustzijn is minder ontwikkeld dan de meesten van haar leeftijdsgenootjes. Als ze aan het spelen is, zien haar ouders dat ze moet plassen en zeggen zij dit tegen Leanne. Maar dat is tegen dovemans oren praten: pas als ze het bijna in haar broek doet (en regelmatig te laat), rent Leanne naar de WC.

Volle drinkfles

Ook zal Leanne niet snel om drinken vragen en komt ze regelmatig met een volle drinkfles terug van school. Als ze moe wordt, merken haar ouders dat duidelijk aan drukker en opstandiger gedrag. Toch lukt het de ouders van Leanne nog niet om haar dan iets te laten doen waar zij van tot rust komt.

Hooggevoelig

Hooggevoeligheid is een eigenschap, net als een sterke wil. Een eigenschap is een specifieke set aan kwaliteiten die iemand in sterke mate heeft. Hier kun je lezen welke.

Een hooggevoelig kind is zich bewuster van prikkels die binnenkomen en kan sterk meevoelen. Leanne neemt dus continu meer bewust waar dan de meeste andere mensen. Leanne voelt, ziet, hoort, ruik, proeft meer details van de buitenwereld die via haar zintuigen haar binnenwereld binnendringen.

Het emmertje

Het emmertje staat symbolisch voor het deel van je brein (in je frontale kwab) dat bewust informatie waarneemt. Op een gegeven moment loopt dit emmertje vol. Dat merk je bijvoorbeeld aan oplopende spanning in jezelf en dat prikkels teveel worden. Je bent dan toe aan een moment van (informatie)verwerking.

Sneller vol

Bij een hooggevoelig persoon zoals Leanne, loopt het emmertje sneller vol omdat zij zich dus bewuster is van informatie die binnenkomt. Ze is dus eerder toe aan een moment van informatieverwerking. Dat kan op verschillende manieren, het belangrijkste is te vinden wat bij jou (jouw kind) het beste werkt.

Overlopen en overspoeld raken

Omdat het emmertje bij Leanne sneller volloopt, is de kans dus ook groter dat haar emmertje eerder overloopt. Dan voelt Leanne zich letterlijk overspoeld. Als de omgeving je sneller overspoeld, is een eerste reactie dat je alerter wordt op de omgeving. En als je alerter wordt op de omgeving, ben je minder gericht op jouw lichaam. Dus meer bezig met het ontwikkelen van je omgevingsbewustzijn en minder bezig met het ontwikkelen van je lichaamsbewustzijn. Veel volwassen hooggevoelige mensen zullen dit ook herkennen.

Een sterke wil

Daarnaast heeft Leanne ook een sterke wil, wat onder meer inhoudt dat zij een enorme drive heeft om te beleven en te verkennen waar haar nieuwsgierigheid naar uitgaat. Alhoewel er ook in de binnenwereld van alles te beleven valt (via de fantasie bijvoorbeeld), valt het meeste voor Leanne in de buitenwereld te ontdekken. Ook dit kan er makkelijk toe leiden dat de omgevingsbewustzijn van Leanne meer ontwikkeld wordt dat het lichaamsbewustzijn.

Lichaamsbewustzijn

Lichaamsbewustzijn is het bewuste waarnemen en begrip van je lichaam, vanuit de het (bewuste) herkennen van lichamelijke sensaties die je voelt. Het begint zich vanaf een leeftijd van 1,5 te ontwikkelen en kent verschillende fases. Je kunt lichaamsbewustzijn blijven ontwikkelen.

Omgevingsbewustzijn

Het is voor een hooggevoelig kind met een sterke wil dus een grotere uitdaging om het lichaamsbewustzijn te ontwikkelen, naast het omgevingsbewustzijn. Er zijn verschillende manieren om het lichaamsbewustzijn bij je kind te stimuleren.

Begin bij jezelf

De makkelijkste is door bij jezelf te beginnen. In hoeverre ben jij lichaamsbewust? Hoe vaak zit je in je hoofd? Of ergens anders? Herken je de signalen die je lichaam je geeft? Luister je er ook naar of neig je ze te negeren? Door meer in je lichaam te zijn, bewust aandacht te geven aan de signalen die je lichaam geeft en daar naar te luisteren, leert jouw kind via jou. Dat is de meest natuurlijke manier waarop kinderen leren. Van jouw kind verlangen dat het meer lichaamsbewust wordt terwijl je daar zelf niet (zo) mee bezig bent, wordt lastig.

Bij je kind stimuleren

Uiteraard zijn er ook manieren om het lichaamsbewustzijn van je kind te stimuleren. Het boek ‘Relaxklets’ dat je op mijn site ook onder de boeken vindt die ik aanraadt, staat vol met oefeningen die zowel prikkels helpen verwerken als leuk zijn, waardoor je kind aangehaakt blijft. Het zijn lichaamsgerichte oefeningen, waardoor het lichaamsbewustzijn van je kind hiermee ook verder ontwikkeld wordt.

Meer leren?

Wil je hier meer over leren? Voor je kind of voor jezelf? Dit zijn de cursussen waarin ik hier veel aandacht aan besteed:

Cursus hooggevoelig & strong-willed kind

Cursus Hooggevoelige Ouders

Special Trotse Vader

Je bent van harte welkom!

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

Psycholoog en auteur ‘Het hooggevoelige Kind met een sterke wil’, ‘Draakje Vurig’, ‘Luce straalt weer

 

 

Vorige

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.