“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Geeft jouw strong-willed kind een idee ook niet snel op?

‘Waar een wil is, is een weg’ weet het hooggevoelige kind met een sterke wil

Als Luce een idee heeft, is dit niet zomaar een idee. Ze ziet het al helemaal voor zich, tot in de details. Vol enthousiasme en sterk intrinsiek gemotiveerd begint ze zo aan het bouwen van haar legokasteel. Als er blokjes blijken te ontbreken, kan het kasteel niet meer worden wat ze voor ogen had en raakt Luce gefrustreerd. Die frustratie is groot omdat Luce zo precies wist wat ze wilde en het zo duidelijk voor zich zag. Stampend doorzoekt ze het huis om de ontbrekende blokjes te vinden. Als deze er niet zijn, probeert ze haar ouders ertoe te zetten nieuwe lego voor haar te kopen. Ze zal niet snel opgeven.

Colin is vindingrijk

Ook voor Colin is een idee zelden zomaar een idee. Omdat hij het heel leuk vindt om met vrienden te spelen, verzint hij vaak een spel. Niet zomaar een spel, maar een heel spel inclusief spelregels, wie welke rol heeft etc. Tot zijn grote frustratie, willen zijn vrienden niet altijd de rol aannemen die hij voor ze heeft bedacht of ze verzinnen andere regels. Dan valt zijn hele spel in duigen. Colin geeft niet zomaar op, hij verzint van alles zodat zijn vrienden toch zijn spel op de door hem bedachte manier gaan spelen.

Een sterke wil is een eigenschap

Een sterke wil (strong-willed) is een eigenschap. Een eigenschap bestaat uit meerdere kwaliteiten die iemand in sterke mate heeft. Dat klinkt leuk, maar vormt in de praktijk vaak een uitdaging. Een kind met een sterke wil, heeft veel vuur in zich. Onze Draakje Vurig prentenboeken illustreren dit. Het kan behoorlijk wat van het kind en zijn/haar ouders vragen om op een gezonde manier met dat vuur te leren omgaan.

Kwaliteiten van een sterke wil

Een kind met een sterke wil heeft behoorlijk wat kwaliteiten in sterke mate. De belangrijkste zijn:

  • Een sterke wilskracht
  • Een sterke behoefte aan autonomie
  • Een grote nieuwsgierigheid (naar wat hem/haar interesseert)
  • Een sterke intrinsieke motivatie (voor wat hem/haar boeit)
  • Een grote vindingrijkheid (om voor elkaar te krijgen wat hij/zij wil)
  • Durft de confrontatie aan te gaan
  • Is sterk aanwezig
  • Heeft vaak veel (lichamelijke) energie
  • Heeft vaak een groot verbeeldingsvermogen

Strong-Willed kind geeft idee niet zomaar op

Als je de eigenschap strong-willed / een sterke wil bij je kind herkent, dan herken je ongetwijfeld dat je kind zijn/haar idee niet zomaar opgeeft en heel vindingrijk kan zijn in het vinden van manieren om toch voor elkaar te krijgen wat hij/zij wil. Dat die wilskracht en vindingrijkheid kwaliteiten zijn, maken ze nog niet makkelijk om mee om te gaan. Zowel voor jezelf niet als voor je kind niet. Want als je zo graag iets wilt, er zo’n sterke intrinsieke motivatie voor hebt en het zo duidelijk voor je ziet, dan is de frustratie als het niet doorgaat, ook heel groot.

Nare gevoelens uit de weg gaan

Wij mensen doen doorgaans ons uiterste best om nare gevoelens zoals frustratie uit de weg te gaan. Zo ook kinderen. Strong-willed kinderen zijn ook nog eens heel vindingrijk, ook in het vinden van menieren om die (grote) frustratie te voorkomen. Dat zullen niet altijd sociaal vaardige manieren zijn omdat kinderen deze nu eenmaal nog aan het ontwikkelen zijn.

Stoppen met grensoverschrijdend gedrag

Ouders willen dan dat het kind stopt met doordrammen en zijn/haar wil probeert op te leggen. Voor ouders is het vaak ook moeilijk te zien hoe hun kind kan doorslaan in proberen voor elkaar te krijgen wat hij/zij wil. Vurige kinderen die hun idee in duigen zien vallen, kunnen intens gefrustreerd raken. Ze uiten deze frustratie ook op sociaal (nog) niet vaardige manieren zoals schreeuwen, met spullen gooien, schelden etc.

Op een gezonde manier

Een sterke wil houdt onvermijdelijk in dat het kind met flinke frustratie te maken krijgt. Voor een kind met een sterke wil, is het daarom van groot belang dat het op een gezonde manier met frustratie leert omgaan. Dat leert een kind niet als ouders frustraties uit de weg proberen te gaan, al is ‘pick your battles’ wel handig om in het achterhoofd te houden. Een kind leert het ook niet als ouders de frustraties zelf met veel vurigheid aangaan. Ouders van strong-willed kinderen komen er met deze kinderen vaak achter dat hun frustratie tolerantie ook maar tot op zekere hoogte ontwikkeld is. It takes a master to grow one.

Kwaliteiten van hooggevoeligheid / hoogsensitiviteit

Ook hooggevoeligheid is een eigenschap en houdt dus in dat een kind bepaalde kwaliteiten in sterke mate bezit. De belangrijkste zijn:

  • Neemt meer (subtiele) informatie bewust waar
  • Heeft een intenser beleving
  • Heeft een diepe verwerking
  • Heeft een sterk meevoelend vermogen
  • Kan waargenomen emoties en sferen goed plaatsen

De combinatie HG&SW

Zoals je wellicht weet, heb ik de combinatie van hooggevoeligheid met een sterke wil op de kaart gezet omdat ik er 11 jaar geleden achter kwam dat hier nog nooit over was geschreven. Mijn missie is dat er meer (h)erkenning komt voor HG&SW. De innerlijke dynamiek van deze twee eigenschappen is behoorlijk uitdagend en het helpt al enorm als je dat als ouder beter leert begrijpen.

Intense beleving

Luce en Colin zijn naast strong-willed ook hooggevoelig. De hooggevoeligheid maakt dat ze de frustratie intens beleven en naast die intense frustratie ook diepe teleurstelling voelen. Hun eigen niet sociaal vaardige manieren om hun frustratie te uiten, gaat ze bepaald niet in de koude kleren zitten en kan lang blijven hangen.

Confronterend

De sterke wil van je kind maakt dat je als ouder al te maken hebt met een kind dat niet gedwee opgeeft en vurig gefrustreerd kan raken. Je komt jezelf en je eigen frustratie tolerantie tegen.

De hooggevoeligheid van je kind maakt dat je als ouder te maken hebt met een kind dat intens veel voelt, diep beleeft en helemaal van slag kan zijn. Dat confronteert jou met de mate waarin jij kunt dragen, verdragen en herstellen na hevige emoties. It takes a master to grow one.

Kans grijpen

Het is dus bepaald niet vreemd wanneer je er als ouder van een hooggevoelig & strong-willed kind achter komt dat je tegen je limieten aanloopt.  Dit ouderschap kan echt veel van je vragen. Tegelijkertijd is het een kans om te leren en je verder te komen. Als je die kans grijpt, dan leert jouw kind gelijk ook via jou hoe je weer opkrabbelt als je onderuit bent gegaan.

Wil je meer inzicht in hooggevoelig en strong-willed en meer handvatten aangereikt krijgen? Je bent van harte welkom bij mijn cursus Hooggevoelig & Strong-Willed Kind.

Cursus hooggevoelig & strong-willed kind

Janneke van Olphen, Psycholoog en auteur, enVie | Gevoeligheidgrootbrengen

 

 

Vorige

Volgende

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.