“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Sport: raakt jouw hooggevoelige kind hier gespannen van?

Sporten helpt om te ontladen en om weer op te laden. Dat is voor elk kind van belang, al helemaal voor kinderen bij wie het emmertje sneller vol loopt, zoals bij een hooggevoelig kind (met een sterke wil). Bewegen helpt om het hoofd leeg te maken en om prikkels te verwerken. Toch kan juist sport bij een hooggevoelig kind (met een sterke wil) veel spanning met zich meebrengen. Het helpt als de ouder en het kind (leren) herkennen wat er gebeurt en dan helpt een verhaal…

Noud legt de lat hoog

Noud (9) zit al vanaf zijn zesde op turnen. Hij heeft er aanleg voor en dat is niet onopgemerkt gebleken. Er zijn veel ogen op hem gericht. Noud voelt vanuit zijn hooggevoelige kant de prestatiedruk sterk aan en wil ook niemand teleurstellen. Hij wordt blij als anderen blij zijn. Tegelijkertijd heeft Noud een ijzersterke wil om eruit te halen wat erin zit. Hij legt de lat dan ook hoog voor zichzelf. Aan de (sterke wil) kant is Noud daardoor sterk gemotiveerd, aan de andere kant (hooggevoelig) raakt Noud hier ook heel gespannen door. Hij is daardoor voorafgaand aan de wedstrijd niet te genieten en oh wee als hij de lat niet haalt!

Sarah wil het liefst alle sporten uitproberen

Sarah (8) is het type strong-willed kind dat heel veel heel leuk vindt. Zeker op sportgebied. Ze wil het liefst alles uitproberen. Voordat zij aan een sport begint, maakt zij zich hier een hele voorstelling van en ziet ze al helemaal voor zich wat ze dan kan. Sarah wil nu graag leren duiken. Ze ziet zichzelf al zwemmen onder water, tussen de prachtige vissen.

Maar als Sarah bij haar eerste proef duikles is, blijkt de duikbril toch wel erg te knellen en is het wel heel spannend om te ademen door de snorkel. Als ze via haar snorkel onverwacht een slok water binnenkrijgt, schrikt Sarah intens. Haar hooggevoelige kant maakt dat Sarah heel bewust is van prikkels en een intense beleving heeft. Sarah schrijft duikles resoluut af. Omdat Sarah altijd borrelt van de ideeën, wil ze nu trampolinespringen uitproberen. Ze ziet zichzelf al de hoogste sprongen maken in de lucht!

Jack wil winnen

Jack (7) wil het allerliefste profvoetballer worden. Hij wil winnen, veel doelpunten scoren en zijn teammaatjes blij maken. Vanuit zijn sterke wil, gaat hij die uitdaging graag aan. Net als Noud en Sarah, maakt hij zich voorafgaand aan de wedstrijd een hele voorstelling van zichzelf. Jack ziet zichzelf al handig de bal bemachtigen, over het veld gaan en een doelpunt scoren. Jack staat hierdoor onder hoogspanning al voordat hij überhaupt bij voetbal aangekomen is. Zijn wilskracht kan zijn hooggevoelige kant flink overspoelen!

Intens verheugen

Als ouder zie je hoe je kind zich intens kan verheugen op sport, er helemaal in op kan gaan. Je maakt ook mee hoe diep de teleurstelling kan zijn, hoe intens de frustratie wanneer het niet ging zoals je kind het zich voorstelde, de (hoog)spanning vooraf. Sommige kinderen willen daarom ook niet meer op een sport. Prestatiedruk, hoge verwachtingen (ook van het kind zelf) worden bij hooggevoelige kinderen diep beleefd en voor hen kan het daarom een extra grote uitdaging zijn om van sport te genieten. Als ouder kan het zoeken zijn naar hoe je jouw kind hier nou het beste in kunt begeleiden.

Een verhaal als brug naar je kind

Een verhaal kan dan uitkomst bieden. Het liefst een verhaal met wat humor, waar je kind zich in herkent. Als brug om met je kind in gesprek te komen. Dat is ook de reden waarom ik samen met Josina Intrabartolo de Draakje Vurig reeks en ‘Luce straalt weer’ heb gemaakt.

Jack: ‘op z’n tenen getrapt’

Manon Leeflang heeft een prachtig geïllustreerd prentenboek gemaakt over hooggevoelige kinderen met een sterke wil en sport. ‘Op z’n tenen getrapt’ heet haar boek. Dit prentenboek gaat over Jack, een hooggevoelig olifantje met een sterke wil dat profvoetballer wil worden. Manon heeft oog voor detail en voor schoonheid, dat zie je overal in het boek terug. Manon is één van de professionals die ik heb opgeleid tot Hooggevoelig & Strong-Willed specialist. Ik ben daarom extra trots dat dit boek er nu is en vooral heel dankbaar. Dit had ik werkelijk nooit durven dromen!

Je kunt het boek bestellen via de site van Manon of via de boekenpagina op mijn site.

Hooggevoelig & Strong-Willed

Wil je meer inzicht in hooggevoelig en strong-willed en meer handvatten aangereikt krijgen? Dan ben je van harte welkom bij mijn cursus hooggevoelig & Strong-Willed Kind.

Cursus hooggevoelig & strong-willed kind

Thema Faalangst

 Merk je dat je kind de lat heel hoog legt voor zichzelf en angtig is om te falen? Je bent van harte welkom bij mijn cursus ‘van faalangstig naar meet leerplezier’.

Themadag Faalangst

Je bent van harte welkom!

Janneke van Olphen, Psycholoog en auteur, enVie | Gevoeligheidgrootbrengen

Vorige

Volgende

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.