“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Intense kinderen roepen intense emoties op

Hooggevoelig & strong willed kinderen kunnen met hun vingertje precies op jouw zere plek drukken. Ze voelen dankzij hun hooggevoeligheid haarfijn aan waar jouw pijn en/of spanning zit. Omdat ze vanuit hun sterke wil confrontaties eerder aangaan dan uit de weg gaan, zullen ze daarom ook niet schromen om precies op jouw zere plek te drukken. Zo kunnen ze intense emoties bij jou naar boven brengen waarvan je niet dacht dat ze in je huisden.

Intense emoties

“Ik had vantevoren nooit gedacht dat mijn kind zulke emoties in mij naar boven zou kunnen halen”, “Ik wist niet dat ik het in me had om zo boos te kunnen worden op mijn eigen kind”, “mijn kind kan me zó diep raken, dat kan heel bijzonder zijn maar ook heel pijnlijk”, zijn zinnen die ouders vaak uitspreken tijdens mijn cursussen. Andere deelnemers slaken dan vaak een zucht van verlichting: gelukkig, ze zijn niet de enigen!

Signaal

 Hoe verleidelijk het ook kan zijn om te denken dat het door jouw kind komt dat jij deze emoties voelt, dit klopt niet. De meeste ouders weten dit wel min of meer. Het zijn altijd JOUW emoties die opkomen. Jouw emoties geven jou het signaal dat jij ergens mee zit. Ik hoor je bijna denken: “ja, ik zit met het gedrag van mijn kind!” Genuanceerder herformuleer ik dan: “je zit met wat het gedrag van je kind bij jou oproept”.

Iets zit dwars

Dit wil niet zeggen dat het gedrag van jouw kind niets betekent. Sterker nog: als jouw kind emoties laat zien, dan betekent dit dat jouw kind iets dwars zit.

Buitenwereld of binnenwereld?

Grofweg heb je dan twee keuzes: je richt je op je ‘buitenwereld’ of je richt je op je ‘binnenwereld’. Nu wil ik gelijk het idee wegnemen dat je hierin een goede of foute keus kunt maken. Ik wil je alleen laten zien dat je de keus hebt.

Buitenwereld

Wanneer jij je op je buitenwereld richt, dan richt jij je op de ander en/of op de context en ga je proberen om daar verandering in te brengen. Dus je kind zegt en/of doet dingen die emoties oproepen bij jou. Je wilt dat hij/zij stopt met dat gedrag en je reageert daarom op een bepaalde manier op je kind. Deze manier kan min of meer effectief zijn in de zin dat je kind ermee stopt of juist doorgaat. Ik leer ouders naar deze dynamiek tussen henzelf en hun kind te kijken, te zien wat min of meer effectief werkt en welke mogelijkheden ze hebben. Dat is zeker zinvol en geeft ruimte.

Binnenwereld

Als jij je op je binnenwereld richt, dan richt jij je op hetgeen er van binnen bij jou om aandacht vraagt. Op die ‘zere plek’ waar jouw kind zo precies op drukt. Dat is meestal niet op het moment zelf mogelijk, maar kan wel altijd op een moment achteraf. Want de zere plek is er dan nog. Zodra je terugkijkt op wat er gebeurde, voel je het zo weer! Een kind met een intense emotionele beleving, zoals een hooggevoelig kind met een sterke wil, weet zich vaak nog geen raad met deze intense emoties. Het kind kijkt daarom naar zijn of haar ouders. “Papa, mama, hoe gaan jullie zelf eigenlijk om met jullie intense emoties? Laat ik eens op die rode knop drukken en zien wat er gebeurt…”

Uitgelezen kans

Op dit moment leven we in een context waarin bij vrijwel iedereen intense emoties worden opgeroepen. De maatregelen die worden genomen hebben impact op iedereen, wereldwijd. Wat je visie ook is, bij zeer veel mensen leven er sterke emoties als angst, woede, verdriet. We beseffen meer dan anders dat we niet zo’n ‘grip’ hebben op onze buitenwereld. Daarom is het een uitgelezen kans om aan onze ‘binnenwereld’ te klussen.

Mijn kerstcadeau aan jou

“Oké, maar hoe dan?” vraag jij je wellicht af. Toen ik stil stond bij wat ik deze Kerst zou willen geven aan alle ouders en anders betrokkenen, borrelde deze oefening (een geleide meditatie) naar boven. Het is een audio-oefening die 10 mn duurt en die je het beste kunt doen als je een momentje voor jezelf hebt genomen. Veel plezier!

Audio oefening luisteren 

Zin om meer te leren?

Cursus Hooggevoelige Ouders

Cursus hooggevoelig & strong-willed kind

Je bent van harte welkom!

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

Vorige

Volgende

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.