“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

hooggevoelig-kind-ouders-gestrest“HOUD JE MOND!!!” briesend staat mijn zoon voor me. Gebalde vuisten, uitpuilende ogen, dikke aders in zijn nek. Het komt nu eigenlijk nog maar af en toe voor dat hij zich zo uit, maar het doet me denken aan al die jaren waarin het vrijwel dagelijks voorkwam. In het begin reageerde ik met name op zijn gedrag. Zo tegen mij schreeuwen? Dat pikte ik echt niet! Maar hem streng aanspreken, werkt, zoals andere ouders van hooggevoelig & strong willed kinderen zullen beamen, enkel averechts.

Boos doen

Ik kijk nog eens goed naar hem terwijl hij zo boos doet. Je leest het: hij doet boos, maar eigenlijk is hij zeer gespannen, gestrest. Hoe dat zit, schreef ik al eerder in, onder meer, dit blog. Achter de vurige vlammenzee die hij naar mij uitspuugt, zit heel veel stress. Dat beeld inspireerde mij om Draakje Vurig in het leven te roepen. Ik besef eens temeer hoeveel ik van hem heb geleerd en nog steeds leer.

Niet zo handig

In sociaal opzicht is boos doen terwijl hij gestrest/gespannen/overprikkeld is, niet zo handig. Anderen zien en reageren namelijk op wat ze zien en horen: de boosheid. Ze hebben meestal niet door dat hij dan eigenlijk zo gestrest als een konijn is. Als een kind zo boos doet, reageren anderen vaak ook boos. Volwassenen zullen het kind bovendien dan vaak willen leren dat het zich écht niet zo agressief kan/mag uiten.

Zelf gestrest, een nieuwe uitdaging

Alleen is dit niet het moment om te leren. Als je zo gestrest bent (ook al doe je boos), is je brein namelijk niet in staat om te leren. Mijn zoon nu iets proberen bij te brengen heeft dus geen enkele zin. Tot rust komen heeft nu prioriteit. Dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan heb ik, zeker omdat ik zelf ook hooggevoelig ben, ondervonden. Want het was echt niet zo dat ik, terwijl mijn kind zo tegen mij tekeer ging, zomaar als zen mama bij hem stond. Het volume, de heftigheid van zijn gevoelens, het indrukwekkende beeld van een woest kind kwamen (en komen) bij mij flink binnen. Ik stond voor een nieuwe uitdaging. Want hoe kon ik mijn kind tot rust brengen terwijl ik zelf gestrest raakte als hij zo boos en agressief deed?

De sleutel

Toch lag de sleutel juist bij deze vraag. Mijn jongste weet mij haarfijn duidelijk te maken welke issues ik nog heb. PRIK! Hij weet precies op welke plekken hij moet drukken. Dat haarfijn aanvoelen én uitdagen van de ‘zwakke plekken’ is overigens kenmerkend voor kinderen die hooggevoelig & strong willed zijn. Het komt elke keer ter sprake tijdens de cursussen en ik kan hier nog veel meer over schijven. Voor nu gaat het erom dat mijn zoon mij duidelijk maakte dat ik, ondanks al mijn opleidingen en ontwikkeltrajecten, toch nog best wat te doen had op het gebied van spanning en stress bij mijzelf. Ik kon dus weer wat stappen gaan zetten!

Rolmodel

Als je binnen je gezin een kind hebt dat meester is in het aanvoelen en opzoeken van spanningen, dan is spanning een thematiek van het gezin. Het is verleidelijk om je met name met je kind bezig te gaan houden. Hoe krijg ik mijn kind weer rustig? Hoe voorkom ik dat mijn kind zo boos wordt? Uiteraard zijn hier handvatten voor, ook heel goed werkende handvatten. Maar deze handvatten zijn vele malen effectiever wanneer je ook met je eigen spanning aan de slag gaat. Als moeder, als vader ben je een rolmodel voor je kind. Via jou leert je kind, hoe dan ook, met spanningen om te gaan. Je hoeft hierin niet perfect te zijn, juist niet. Het gaat erom dat je ‘in ontwikkeling’ bent.  Het is voor je kind een grote opluchting als het beseft dat jij ook nog aan het leren bent. Je kind is dan namelijk niet meer de enige die nog iets ‘moet’ leren!

Het allergrootste cadeau van je draakje

Tijdens mijn cursussen werk ik met het model van de innerlijke familie. Het is een zeer verhelderende en toegankelijke manier om te zien wat zich in je kind, in jezelf en in de interactie tussen jou en je kind afspeelt. De inzichten en de handvatten die je via je kind kunt krijgen, dienen je hele gezin. Misschien is dat wel het allergrootste cadeau dat onze oh zo gevoelige en wilskrachtige draakjes ons geven!

Je bent van harte welkom bij de cursus ‘Hooggevoelig & Strong Willed Kind’. Meer informatie over de cursus en reacties van ouders die de cursus gevolgd hebben, lees je hier:

Cursus hooggevoelig & strong-willed kind

 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.