“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Wensen laten uitkomen

wensen-hooggevoelig

2017 speels inluiden

Aan het einde van de laatste cursus ‘Hooggevoelig en strong willed kind’ van dit jaar 2016, vroeg Mirjam (één van de deelnemers) mij: “Kan ik je meenemen in een koffertje, naar mijn huis?” Het was een grappige en lieve vraag, die ook als compliment bedoeld was. Een cadeautje dus. Tegelijkertijd besefte ik dat er achter Mirjam’s vraag een wens schuilging. Toen ik inzag wat Mirjam’s wens was, ging er bij mij een lichtje branden, het inspireerde me. Het is Kerst en we naderen het Nieuwe Jaar. Een tijd van licht, cadeaus en wensen. Tijd om jou een manier te schenken die het makkelijker maakt om jouw wensen en die van je gezin, uit kunt laten komen.

Iets

Als je iets wenst, dan is dat omdat je ‘iets’ nog niet hebt dat je graag zou willen hebben. Dat ‘iets’ kan concreet zijn zoals een groter huis of een reis maken met je gezin. Het kan ook abstracter zijn zoals meer rust of meer ruimte voor jezelf. De wens achter Mirjam’s vraag is (vrij vertaald): “thuis kunnen toepassen wat jij ons tijdens de cursus liet zien”. Mirjam wenst dus iets te hebben dat ik in haar ogen wel heb en zij (nog) niet. Met andere woorden: wanneer je iets wenst, dan DENK je dus dat je iets niet hebt. Maar is dat wel waar?

Van jou

Toen Mirjam haar vraag stelde en ik haar wens zag, besefte ik dat zij die wens had omdat zij iets, (deze keer) via mij, in zichzelf herkende. Zelf ga ik ook naar cursussen en lees ik boeken omdat ze mij inspireren. Omdat ik iets wens te leren dat in aanleg al wel in mij zit, maar dat ik nog niet zo in mezelf ontwikkeld heb of waar ik nog niet zoveel aandacht aan heb besteed. Een wens zit in jou en daarom is het er in zekere zin al. Een wens is niet iets dat buiten jouzelf ligt, integendeel zelfs. Een wens is voelbaar als een verlangen, JOUW verlangen. Doordat het voelbaar is, word je er bewust van en onderneem je actie. Je gaat naar een cursus om iets dat in jou zit, meer aandacht te geven zodat het kan groeien, op jouw manier. Zodat jouw wens uit kan komen. Een wens is ‘iets’ dat je al in je hebt, ook al is het nog niet manifest.

Concreet

Neem nu dat grotere huis, om met iets concreets te beginnen. Als jij een groter huis wenst, dan zie je het (tot op zekere hoogte) al voor je. Je weet in elk geval welke huizen niet in het beeld passen. Je hebt wellicht al een gevoel bij de sfeer die het huis heeft, in welk soort omgeving het staat, een beeld van hoe het eruit ziet van binnen en buiten. Hoe meer aandacht je hieraan besteedt, hoe helderder het beeld voor je wordt.

Dat geldt ook voor meer abstracte wensen zoals ‘meer rust’. Je hebt al een gevoel bij de sferen die jou rust geven, een beeld bij omgevingen waarin jij meer rust ervaart, je weet welke muziek of welke geluiden jou rust geven.

Aandacht

De vraag is alleen: hoeveel aandacht besteed je aan je wens? Want hoe meer aandacht je eraan besteedt, hoe meer het kan groeien en er een creatieproces op gang kan komen zodat je wens manifest wordt ofwel uit kan komen. Dit alles inspireerde mij om mijn Kerst en jaarwisselingscadeau te maken: het wensbloemenspel. Met dank aan Mirjam. Als dank voor alle ouders en alle kinderen die mij, telkens weer, inspireren.

Het WensbloemenSpel

Download hier: PDF van het wensbloemenspel

Benodigdheden:
  • Je gezinsleden
  • Tijd
  • Papieren wensbloemen: 180 grams papier in kleur waar je grote wensbloemen van knipt.
  • Een pen.
  • Een glazen pot o.i.d. om de wensbloemen in te doen.
  • Zaadjes van viooltjes of chocolademargriet (Berlandiera). De zaaitijd voor deze bloemen is namelijk januari.
  • Voor ieder gezinslid een potje met aarde.
Wegwijzer:
  • Oefen eerst zelf (met je partner) met het maken van een wensbloem, zodat je weet hoe het gaat. Zorg dat jouw wens (en die van je partner) helder is voordat je aan het spel begint.
  • Introduceer het spel als iets leuks (kan alleen als je er zelf ook zin in hebt) zodat de sfeer licht en ontspannen is.
  • Vertel dat jullie samen een spel gaan doen om wensen uit te laten komen. Check of je kind snapt wat een wens is. Voor de kleintjes: iets waar je hart blij van wordt, waar jij héél blij van wordt en wat je nog véél meer zou willen!
  • Leg uit hoe het spel werkt.
  • Elk gezinslid kiest een papieren wensbloem in de kleur die hij/zij wil.
  • Kies wie er begint op een manier die bij jouw gezin past. Het kan handig zijn als één van de ouders begint, zodat het kind een beetje kan wennen aan het spel.
  • Loop één voor één de vragen door. Als je oudere kinderen hebt, kun je ook rouleren in wie de stappen doet en de vragen stelt.
Vragenrondje:

STAP 1

  • Vraag aan degene die aan de beurt is: Wat vind jij soms niet zo fijn en zou jij graag minder willen? (kleine kinderen: ongelukkige smiley)

Voorbeelden van antwoorden

  1. Onaardig tegen elkaar doen.
  2. Dat jij geen tijd hebt en we weinig leuke dingen samen doen.

STAP 2

  • Herhaal: wat jij minder wil is…
  • Vraag: dus wat zou jij graag meer willen ?
  • Degene die aan de beurt is schrijft het antwoord op de wensbloem (bij kleine kinderen schrijft één van de ouders). Ik wens meer:

Voorbeelden van antwoorden:

  1. Lief doen voor elkaar.
  2. Dat jij tijd voor mij hebt en we meer leuke dingen samen doen.

STAP 3

Voorbeeld met wens 1: lief doen tegen elkaar

  • Vraag: (Sluit je ogen, is makkelijker visualiseren). Als wij lief doen tegen elkaar, wat doen wij dan? Wat doe ik dan? En wat doe jij dan?

Voorbeeld van een antwoord: we geven elkaar veel knuffels.

  • Vraag door: Als we elkaar een knuffel geven, hoe ziet het er dan uit? Hoe kijk ik dan? Hoe kijk jij dan? Zeg ik dan iets? Zeg jij dan iets?
  • Vraag door: Hoe voelt het als we elkaar een knuffel geven?

Voorbeeld van een antwoord: dat voelt fijn, ik voel me fijn en jij voelt je ook fijn.

  • Schrijf op: degene die aan de beurt is schrijft de antwoorden op de wensbloem (bij kleine kinderen schrijft één van de ouders).

Voorbeeld met wens 2: Dat jij tijd voor mij hebt en we meer leuke dingen samen doen.

  • Vraag: (Sluit je ogen, is makkelijker visualiseren). Als ik meer tijd voor je heb en we doen samen meer leuke dingen,  Wat doe ik dan? En wat doe jij dan?

Voorbeeld van een antwoord: we spelen samen een spelletje.

  • Vraag door: Hoe kijkt mama / papa dan? Hoe kijk jij?

Voorbeeld van een antwoord: jij kijkt blij en we lachen. Jij maakt grapjes.

  • Vraag door: Hoe voelt jij je als we samen een spelletje spelen?

Voorbeeld van een antwoord: gezellig, ik ben blij!

  • Schrijf op: Degene die aan de beurt is schrijf de antwoorden op de wensbloem (bij kleine kinderen schrijft één van de ouders).

Belangrijk: pas je vragen en je taalgebruik aan de leeftijd van je kind aan. Voel je vrij om meer vragen te stellen, maar ga niet in discussie of iets wel of niet kan. Respecteer elkaars wensen.

De wensbloem laten groeien:
  • Verzamel alle wensbloemen van jullie gezinsleden op een speciale, toegankelijke plek (bijvoorbeeld een glazen pot), zodat je er altijd naar kunt kijken.
  • Stop allemaal een paar zaadjes van de bloemen in de aarde van jouw pot en geef de zaadjes water. De zaadjes staan voor de wensen die uit willen komen.
  • De zaadjes hebben wel regelmatig aandacht en liefde nodig! Iedere keer dat jij je zaadjes water geeft, geef je ook (bewust) aandacht en liefde aan je wensbloem. Je kunt, als jij jouw zaadjes water geeft, jouw wensbloem lezen of je vraagt papa of mama om jouw wensbloem voor te lezen. Je kunt je ook denken aan wat er ook alweer op jouw wensbloem staat. En je kunt jouw zaadjes vertellen wat jouw wens is.
  • Kijk ook iedere keer naar hoe jouw wens er uit ziet als hij uitkomt. Wat doe je dan ook alweer? Dat is makkelijker als je even je ogen dicht doet.

Download hier: PDF van het wensbloemenspel

Veel plezier en proost op jullie wensen. Dat ze mogen groeien en bloeien in 2017!

Hartelijke groet,

Janneke van Olphen

enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.