“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Hooggevoelige aandachtstrekker

Toen hij geboren was, keek hij met grote, alerte ogen de wereld in. Hij heeft doordringende kijkers die niet alleen kijken, maar ook de aandacht naar zich toe trekken. Soms zeggen we, grappend, dat hij een magnetische werking heeft. Want hij weet de aandacht, zonder enige moeite, naar zich toe te trekken.

Open staan, alert zijn, veel in je opnemen: dat zijn bekende kenmerken van een hooggevoelige aard. Maar de aandacht naar je toe trekken? Sterk aanwezig zijn? Dat niet! De meeste mensen met een hooggevoelige aard, willen juist niet teveel opvallen, hebben er moeite mee als alle aandacht op hen gericht is. Dat geldt ook voor mijn twee oudste kinderen. Dus viel het charisma van onze jongste ons extra op.

Wilskracht

De mate waarin je gevoelig bent, is een deel van je aard. Ieder mens is daarnaast wilskrachtig van aard. Ook hierin verschillen we onderling: niet iedereen is even wilskrachtig en we verschillen ook in wat we willen. Je kunt dus zowel in hoge mate gevoelig zijn als in hoge mate wilskrachtig.

Vanuit zijn sterke wilskrachtige aard, is mijn jongste dus sterk aanwezig. Hij hoeft niets specifieks te doen om een ruimte energetisch te vullen. En omdat hij daarnaast zo gevoelig is, heeft hij het gelijk door wanneer de aandacht niet op hem gericht is.

Aandacht trekken

Hij kan dan op een positieve manier onze aandacht trekken door liedjes te zingen, kunstjes te doen, duizend en één vragen te stellen. Hij staat graag op het podium…

Maar als hij al wat gespannen of overprikkeld is, grijpt hij naar andere middelen, met een minder fijne uitwerking op de overige gezinsleden. Hij gaat dan treiteren. Hij is daarin zeer inventief. Inventiviteit is ook kenmerkend voor het sterk wilskrachtige kind.

Die continue sterke aanwezigheid die energetisch vrijwel tastbaar is, alle positieve en negatieve vormen van aandacht trekken die uit de kast gehaald worden: dat is best pittig voor ouders. Laat staan voor ouders die zelf hooggevoelig van aard zijn.

Standaard opvoeding werkt niet

Je kunt de aard van je kind niet veranderen. Je kunt er wel mee leren omgaan. Dat is in het geval van het hooggevoelig & strong-willed kind ook echt aan te bevelen. Vandaar dat ik de cursus ‘Hooggevoelig & strong-willed kind’ geef. Je kind is qua persoonlijkheid namelijk bepaald niet gemiddeld, waardoor de standaard opvoeding vaak niet werkt. Als je bijvoorbeeld denkt dat zo’n kind wel gaat stoppen met dat vervelende getreiter als je hem/haar even streng toespreekt, heb je het mis: grote kans dat je kind, als reactie hierop, nog dwarser gaat doen.

Het leuke is, dat je als ouder ontzettend veel van deze kinderen kunt leren. Ze zijn een boost voor je eigen ontwikkeling en zelfverwezenlijking. Ze leren je oude, niet werkende gewoontes en overtuigingen los te laten en daarvoor in de plaats nieuwe manieren in te zetten. Manieren die niet alleen je kind, maar ook jezelf tot z’n recht laten komen.

Klik hier voor informatie over de cursus hooggevoelig & strong-willed kind!

Janneke van Olphen – envie | Gevoeligheid Grootbrengen

 

Vorige

Volgende

1 Reactie

  1. Marieke

    Ha Janneke, wat herkenbaar weer. En die foto! Lijkt er net een uit ons babyboek van de oudste… De ogen zijn inderdaad zo sprekend, stralen kracht en eigenzinnigheid uit. Mooi. Dank je wel.

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.