“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Veel vragen die ouders, zoals jij, mij stelden

Beste ouder, 

Over veel vragen die ouders van hooggevoelige kinderen en hooggevoelige kinderen met een sterke wil hebben, schreef ik in de loop van de jaren blogs. De kans is dus groot dat jouw vraag hier tussen staat! Daarom staan alle vragen waarover ik blogs schreef, hieronder op een rij. In de ‘ik’ vorm geformuleerd, voor de herkenbaarheid. Scroll door de lijst en klik op de vraag die het best lijkt op jouw vraag.

Na het klikken, word je via de link verwezen naar een blogartikel dat waarschijnlijk het beste aansluit. Is dat niet het geval, kijk dan even onderaan de pagina bij ‘Ook interessant voor jou’. Wellicht staat daar een blog tussen dat wél aansluit. Voel je vrij om een reactie achter te laten onderaan de blogs en natuurlijk ben je van harte welkom bij één van mijn curussen.

Hartelijke groet,

Jannekevan Olphen

De meest gestelde vragen op een rij

Is dit nou vervelend, dwars of onderprikkelend gedrag van mijn hooggevoelig kind?

Hoe herken ik of mijn HG&SW kind ook hoogbegaafd is?

Wel of niet meebewegen met je hooggevoelig kind?

Hoe ga ik om als mijn hooggevoelig kind teleurgesteld is?

Is hooggevoeligheid hetzelfde als hoogsensitiviteit?

Waarom reageert een hooggevoelig kind sterk op positieve invloed!

Wat kan ik doen als mijn kind overstuur is?

Hoe ga ik om met jaloezie bij mijn hooggevoelig kind?

Hoe zorg ik voor een fijne vakantie voor mij en mijn hooggevoelig kind?

Hoe leer ik mijn hooggevoelig kind omgaan met emoties?

Hoe ga ik om met de autonomie behoefte van mijn hooggevoelig kind?

Hoe kan ik omgaan met mijn hooggevoelig kind dat bol staat van de spanning?

Hoe laat ik wensen uitkomen?

Op welk moment kan ik mijn hooggevoelig kind het beste iets leren?

Hoe ga ik om met mijn eigen boosheid en mijn hooggevoelig kind zijn/haar reactie daarop?

Hoe kom ik erachter of de verwachtingen die ik heb van mijn hooggevoelig kind reëel zijn?

Hoe ga ik om met mijn hooggevoelig kind die de lat steeds zo hoog legt?

Hoe krijg ik het voor elkaar dat mijn hooggevoelig kind rust gaat nemen als deze dat zelf niet wil?

Wat schuilt er onder storend gedrag van je hooggevoelig kind?

Hoe leer ik als hooggevoelig ouder loslaten?

Hoe herken ik in een vroegstadium faalangst bij mijn hooggevoelig kind?

Hoe krijg ik inzicht in de boosheid van mijn hooggevoelige kind?

Hoe ga ik, als hooggevoelig ouder, om met mijn eigen schuldgevoelens

Wat zijn de kwaliteiten en schaduwkanten van hooggevoeligheid en strong-willed?

Hoe ga ik, als ouder, om met de opmerkingen van anderen?

Hoe herken ik spanning bij mijn hooggevoelig en strong-willed kind?

Hoe werkt het bij mij, als ouder, als ik overprikkeld bent?

Hoe ga ik ermee om als ik als ouder merk dat mijn kind niet gemiddeld maar wel normaal is?

Wat kan ik, als HSP ouder, doen als ik het allemaal niet meer kan verdragen?

Wat kan ik doen om vervelend gedrag te stoppen?

Hoe hooggevoelige kinderen hun ‘angst’ gewoon overwinnen?

Hoe geef ik een positieve draai aan de spanning van mijn hooggevoelige kind?

Hoe blijf ik, als hooggevoelig ouder, bij mezelf?

Wat gebeurt er bij mijn hooggevoelig kind die steeds maar wil voldoen aan verwachtingen van de ander?

Wat gebeurt er tijdens een strijd met mijn hooggevoelig kind?

Hoe kunnen mijn hooggevoelig kind en ik omgaan met de faalangst van hem/haar?

Wat kan ik doen tegen mijn eigen overprikkeling als HSP ouder?

Hoe ga ik om met mijn hooggevoelig kind met een negatief zelfbeeld?

Hoe vang ik mijn eigen onzekerheid op?

Hoe ontlaad mijn hooggevoelig kind spanning?

Hoe kan ik omgaan met de sfeergevoeligheid van mijn hooggevoelig kind?

Hoe herken ik of mijn hooggevoelig kind gespannen is als het tegendraads doet?

Hoe ga ik om met een ‘ongemotiveerd hooggevoelig kind?

Hoe ga ik om met de 1001 manier van aandacht trekken?

Hoe krijg ik, als ouder, meer zelfcompassie?

Hoe krijg ik mijn dromerige hooggevoelige kind in beweging?

Hoe kan ik omgaan mijn liegend hooggevoelig kind?

Hoe kan ik omgaan met mijn hooggevoelig & kwetsbaar kind?

Hoe je hooggevoelig kind jouw aandacht kan trekken

Hoe kan ik omgaan met de stress van mijn hooggevoelig kind?

Hoe help ik mijn hooggevoelig kind als deze fouten maakt?

Wat kan ik doen als mijn hooggevoelig kind zich terugtrekt?

Hoe mijn hooggevoelig kind zich leuk ontspannen?

Wat kan ik het beste doen tijdens een emotionele bui van mijn hooggevoelig kind?

Hoe kan ik mijn hooggevoelige kind blijven ‘zien’ als iets echt ‘moet’?

Hoe erken ik de gevoelens van mijn hooggevoelig kind?

Wanneer is iets goed genoeg voor mijn hooggevoelig kind?

Heb je tips om om te gaan met mijn hooggevoelig kind met buikpijn?

Wat gebeurt er met het hooggevoelige kind als je je autoriteit laat gelden?

Hoe blijf je zen (rustig) als je hooggevoelig kind schreeuwt?

Waarom je hooggevoelig kind 100 x per dag vraagt ‘vind jij mij lief?’?

Wat kan ik doen als mijn hooggevoelig kind rebels is?

Hoe overleven wij de feestdagen met ons hooggevoelig kin?

Zo kan je als hooggevoelige ouder omgaan met spanning en ontspanning?

Waar herkent een leerkracht een hooggevoelig kind aan?

Hoe kan ik met de leraar samenwerken ten bate van mijn hooggevoelig kind?

Hoe kan ik de hooggevoeligheid van mijn kind bespreken met de leraar?

Welk gedrag is kenmerkend voor een hooggevoelig & strong-willed kind?

Hoe kan ik mijn hooggevoelig kind helpen positief te denken?

Hoe doorbreek je als hooggevoelig persoon negatieve gedachtenpatronen?

Hoe kan ik in de avond mijn hooggevoelig kind begeleiden om ontspannen te gaan slapen?

Hoe kan ik overdag mijn hooggevoelig kind begeleiden om ontspannen te gaan slapen in de avond?

Hoe kan ik, als HSP ouder, mezelf beschermen?

Hoe ga je om met je hooggevoelig kind in tijden van rouw en verlies?

Hoe zorg ik ervoor dat de kwaliteiten van mijn hooggevoelig kind belicht worden?

Hoe voorkom ik dat mijn hooggevoelig kind steeds afdwaalt?

Hoe gaat mijn hooggevoelig kind om met concentratie?

Waarom zoekt mijn hooggevoelig kind steeds prikkels op?

Hoe zit dat? Hooggevoelig en veeleisend

Wat heeft een hooggevoelig kind met een nieuwetijdskind te maken?

Wat als anderen het gedrag van je hooggevoelig kind niet begrijpen?

Hoe ga je om met pijnlijke overtuigingen van je hooggevoelig kind?

Wat gebeurd er in mijn hooggevoelig kind als ik gefrustreerd raak?

Hoe help ik mijn hooggevoelig kind ontspannen?

Hoe ga ik om met een emotionele uitbarsting van mijn hooggevoelig kind?

Hoe ga ik om met mijn hooggevoelig kind & beren op de weg?

Help, ik ben zelf ook hooggevoelig. Hoe ga ik daarmaa om?

Aan welk gedrag herken je een hooggevoelig kind?

Hoe stimuleer je jouw kind om naar zichzelf te luisteren?

Hoe komt je hooggevoelig kind tot rust?

Hoe kan ik mijn hooggevoelig kind een boost zelfvertrouwen geven?

Wat is de kracht van sorry zeggen tegen mijn hooggevoelig kind?

Hoe kan ik praten over gevoelens met mijn hooggevoelig kind?

Hoe kan ik mijn structureel gevoel van te weinig aandacht geven aan mijn hooggevoelig kind omkeren?

 

Testimonials

{

Bedankt voor de geweldige workshop Hooggevoelig Kind. In drie uur tijd zoveel inzicht gekregen in hooggevoeligheid en veel waardevolle tips hoe daar in de praktijk mee om te gaan. Veel herkenning ook bij de verhalen van andere ouders. Vooral het model van de innerlijke familie heeft mij duidelijk gemaakt welk effect mijn gedrag heeft op het gedrag van mijn kind. En direct dezelfde dag toegepast: mijn kind is met een positiefgevoel gaan slapen zonder toestanden en ik had een gelukkige avond. Wat de workshop mij ook heeft gebracht, is om hooggevoeligheid als een positieve eigenschap te zien. De ene mens is nu eenmaal sensitiever ingesteld dan de ander, net zoals er andere karaktereigenschappen zijn die de één wat meer heeft dan een ander.

5
Erica
Workshop Hooggevoelige ouder
Geweldige workshop
{

Ik ben super enthousiast over je workshop! Het model is zo overduidelijk en n.a.v. de praktijkvoorbeelden zo goed toepasbaar. Zelf vond ik de verschillende gedragstypen, de herkenning van overprikkeling van je eigen kind en je rol als ouder (vooral deze) om hier mee om te gaan zeer verhelderend. Het effect binnen ons gezin was dezelfde dag al merkbaar, geweldig! We hebben een geweldig weekend gehad, terwijl dit vaak een uitlaatklep is voor een groot aantal prikkels die gedurende de week ‘opgespaard’ zijn en die de rustmomenten tot hectiek kunnen omturnen. De meerwaarde voor ons was dat we met z’n tweeën bij de workshop waren, dit versterkt het effect! Ik ben zo blij met de verandering!

5
Margriet
Workshop Hooggevoelig Kind
Versterkt effect!
{

Mijn man en ik zijn naar de workshop geweest over Jij en je hooggevoelige kind. Onze vraag was of onze dochter hooggevoelig is en hoe we hier mee om kunnen gaan. De avond was inspirerend voor ons! De opsomming van kenmerken bij hooggevoelige personen zijn zo herkenbaar gebleken voor ons. En de uitgebreide uitleg over de innerlijke familie gaf ons zoveel mooie en duidelijke inzichten over onszelf en over onze drie dochters!

5
Jeanine
Workshop Hooggevoelig Kind
Inspirerend voor ons!
{

Ik heb deze workshop als een grote toegevoegde waarde ervaren: ten eerste omdat ik met zoveel andere ouders was die kinderen hebben zoals ik. De ervaringen die ouders deelden omtrent het gedrag van hun kind leidde tot een “feest der herkenning”. Daarnaast werd er veel uitgelegd met behulp van het zogenaamde ‘schildenmodel’ en dat werd direct toegepast op praktijksituaties die ouders konden inbrengen. Daarmee werd de workshop niet alleen informatief maar ook concreet en vooral interactief. Ik heb de avond als een liefdevolle confrontatie ervaren die, mits je hem aangaat, enkel en alleen kan leiden tot onvoorwaardelijke liefde voor je kind, ongeacht zijn of haar gedrag. Na drie volle uren ging ik huiswaarts met enorm veel energie, (zelf-)vertrouwen en zin om mijn kind te zien. Echt te zien.

5
Anne
Workshop Hooggevoelig Kind
Een liefdevolle confrontatie
{

Ik heb de Basisworkshop “Jij en je hooggevoelig kind” gevolgd, omdat ik weinig wist over hooggevoeligheid. Ik had vermoedens dat mijn dochter hooggevoelig is. Bij deze workshop heb ik veel geleerd over wat hooggevoeligheid is. En heeft mij het inzicht gegeven dat mijn dochter hooggevoelig is. Verrassend vond ik om te zien dat ze het van geen vreemde heeft, nl mijzelf. Ik vond het fijn dat ik tijdens de workshop met zoveel gelijkgestemden was. De sfeer was ontspannen en er was veel ruimte voor eigen inbreng. Kortom, ik heb er veel aan gehad.

5
Joyce
Workshop Hooggevoelig Kind
Ik heb er veel aan gehad.
{

Ik vroeg mij af of de basisworkshop wel nuttig voor mij zou zijn, aangezien ik al een tijd bekend ben met het begrip ‘hooggevoeligheid’. Het bleek heel nuttig te zijn! Het heeft mij weer verder geholpen in de omgang met mijn dochtertje van 6 en mijzelf. Janneke legt op een prettige manier ‘de theorie’ uit en verder worden er concrete voorbeelden en oplossingen gegeven waar je echt verder mee kan. Voor mijn man was de workshop juist verhelderend omdat hij er niet zoveel van begrijpt. Ik ben dan ook heel blij dat hij zich er voor open stelt en het niet afdoet als onzin. Ik kan iedereen aanraden om er samen naar toe te gaan, omdat je het op die manier zelf kan ervaren en toepassen. Bedankt Janneke voor deze leerzame ervaring!

5
Mariken
Workshop Hooggevoelig Kind
Het bleek heel nuttig te zijn!
{

De ‘Basisworkshop Hooggevoelig kind’ was een feest van herkenning. Het heeft mij heel veel inzichten gegeven over mijzelf als ouder en de belevingswereld van mijn kinderen. Janneke heeft met het schildenmodel een prachtige methode waarmee je op eenvoudige en humoristische wijze inzicht krijgt in het gedrag en gevoel van je kind, maar ook zeker van jezelf! Janneke is verduidelijk een professional en ervaringsdeskundige en echt expert op het gebied van hooggevoeligheid. Ze heeft een open en rustige manier van kennis overdragen. Daarbij geeft ze hele bruikbare tips en adviezen voor dagelijkse situaties. Herken je jouw kind in de beschrijving van een hooggevoelig kind? Dan is deze basisworkshop de perfecte manier om je kind beter te leren begrijpen.

5
Mathanja
Workshop Hooggevoelig Kind
Een open en rustige manier van kennis overdragen.
{

Via twitter ben ik in contact gekomen met gevoeligekids, door de tweets & tips die Janneke gaf, heb ik me aangemeld voor de basisworkshop. Hoe fijn is het om bevestigd te krijgen, dat er meer ouders met dezelfde ‘problemen’ worstelen bij een hooggevoelig kind. Het leren begrijpen, waarom juist jouw kind zo reageert in bepaalde situaties. Dankzij de workshop heb ik nog meer inzichten gekregen, voor onze dochter, maar ook voor mezelf als HSP. Het schildenmodel werkt hier helemaal uitstekend bij. Zelfs voor onze niet hooggevoelige zoon pas ik deze methode toe, en het werkt echt. Janneke is zeer kundig en persoonlijk, en door de informele sfeer tijdens de workshop, voel je je gelijk op je gemak bij haar. Mijn hooggevoelige kind mag gezien worden en wat wil ik haar daar graag bij helpen !!

5
Samantha
Workshop Hooggevoelig Kind
Het werkt echt.
{

Eye-opening, praktisch en totaal niet zweverig. To the point, fijn om te praten over wat je voelt maar niet met iedereen zo maar kunt delen. Op naar een vervolg en voor mij is dat aan de slag met mezelf!

5
Lisette
Workshop Hooggevoelig Kind
Eye-opening, praktisch en totaal niet zweverig
{

Ik vind de workshop een echte aanrader voor ouders die meer willen weten over hun hooggevoelige kind, en wat het grootbrengen van een hooggevoelig kind met zich mee kan brengen. Janneke is overduidelijk een professional: ze presenteert op een duidelijke en overzichtelijke manier, heeft verstand van zaken en kan heel goed luisteren. Haar nuchtere en praktische manier van aanpak kwam heel prettig over. De tips die ik tijdens de workshop heb gekregen zijn handig, ik ga er zeker mee aan de slag. Het is altijd fijn om met andere ouders te kunnen praten over je hooggevoelige kind, er was veel herkenning wat voor een prettige sfeer zorgde. Ik ben zeker geïnteresseerd in een vervolg-workshop.

5
Ineke
Workshop Hooggevoelig Kind
Prettige sfeer

Toekomstige evenementen

[events style ='event-1' event_cat_ids = 325,326,328,348,327,328,329,330,331,332,333,334,335,344,336,337,338,339,340,341,342,343,349,358 event_tag_ids = "" order='ASC' orderby='ID' filter_with_status='upcoming' etn_event_col ='1' limit = 8 show_end_date='no' show_child_event='no' show_parent_event='no' show_event_location='no' etn_desc_show='no']