“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Tegendraads kind en spanning

Vraag van een volger op twitter: hoe herken ik of mijn kind gespannen is als het tegendraads doet? Dit, n.a.v. mijn tweet: “ Streng doen tegen een kind dat tegendraads doet omdat het gespannen is, verhoogt de spanning alleen maar.” Goede vraag!

Sommige kinderen uiten hun spanning door tegendraads, druk, snel driftig te worden. Dit is in het bijzonder het geval bij kinderen die hooggevoelig & strong-willed zijn.

Je kunt het op allerlei manieren merken

  1. Bijvoorbeeld doordat je kind eerst tegendraads is en uiteindelijk een enorme huilbui heeft. Dankzij de huilbui weet je dat er allerlei opgekropte spanning zat.
  2. Of doordat je zelf voelt dat er spanning schuil gaat achter dat gedrag.
  3. Spanning heeft ook fysiek effect: op spieren (die aangespannen zijn), grotere pupillen, snelle ademhaling… de onrust ‘straalt’ er dan vanaf.
  4. Maar ook: als je kind tegendraads, druk of ‘vervelend’ doet omdat het gespannen is, merk je dat het gedrag afneemt als je verbindt door te erkennen of door bijvoorbeeld even een warme knuffel te geven.

Check bij je kind

Bij kleine kinderen die nog niet zo goed kunnen praten, is het handig om als ouder signalen van spanning te leren herkennen, ook als je kind als reactie hierop ‘tegendraads, druk of driftig’ doet. Maar in de loop van de jaren, wordt het steeds belangrijker dat je kind zelf de signalen van oplopende spanning gaat herkennen. Dus dan wordt de vraag: “hoe herkent mijn kind signalen van spanning bij zichzelf?”

  • Je kunt met smileys beginnen die uitbeelden hoe je kind zich van binnen voelt en vragen waar in het lichaam de (bijvoorbeeld) verdrietige smiley zit. Zo leert je kind emotie aan lichamelijke signalen te koppelen.
  • Je kunt ook met een innerlijk stoplicht checken: groen is rust, bij oranje loopt de spanning op, bij rood is er een uitbarsting.
  • Je kunt een spanningsbarometer maken met je kind en vragen welk weer het van binnen is, etc.

Vraag

Als je kind dan in de loop van de tijd zelf meer bewust wordt van oplopende spanning, kun je bij je kind gaan checken hoe het met de spanning staat. Bijvoorbeeld: “Je zegt steeds ‘nee’ als ik iets voorstel. Op welke kleur staat je stoplicht eigenlijk?”
Dan weet niet alleen jij, maar ook je kind of er spanning schuil gaat achter het tegendraadse gedrag.

Cursus hooggevoelig & strong-willed kind

 

 

Vorige

Volgende

2 Reacties

  1. Marloes

    Hoi, het doet mij goed om zo af en toe wat te lezen, wat zo herkenbaaris. Soms denk nl dat wij dit alleen hebben.
    Heb twee toppers van een jongens!

    Antwoord
  2. Ans Franken.

    Je kan ook zelf al een duidelijke suggestie geven , als je het vermoeden hebt waar het over gaat,zodat je kind alleen maar hoeft te bevestigen of het zo is. B.v. Jij geeft aan het gevoel te hebben dat het om verdriet gaat of boosheid. Dit maakt het al veel makkelijker voor een kind om dit dan aan geven . En dan wat maakt je zo verdrietig? Of wat maakt je zo boos? En b.v. ik snap dat je nu heel verdrietig bent kan het zijn dat je verdient gaat over…….. Dit helpt voor een kind om het er makkelijker met je erover te hebben. Groet Ans Franken hypnose@helpt.nl

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.