“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Draakje Vurig en het Vuur

De vurigheid van de eigenschap strong-willed  / een sterke wil, kan behoorlijk intens zijn. Voor het kind zelf en de omgeving van het kind. Iets vurig willen, houdt namelijk in dat je ook intens vurig gefrustreerd kunt raken! Die intense frustratie kunnen kinderen nog zelf reguleren en op een sociaal vaardige manier uiten, waardoor de vlammen alle kanten op kunnen vliegen.

Vuur spuwen

In combinatie met hooggevoeligheid / hoogsensitiviteit, kan het ‘vlammen’ er diep inhakken. Bij  hooggevoeligheid hoort namelijk een intense, diepe beleving. Als de spanning bij Draakje oploopt en hij vuur spuwt, kan hij daar dus tegelijkertijd ook diep van onder de indruk raken en achteraf erg mee zitten. Hoe help je een kind herkennen wat er van binnen gebeurt? Hoe kun je een kind hierin steunen? Als antwoord op (onder meer) deze vragen, is Draakje Vurig ontstaan.

Draakje Vurig en het Vuur

Draakje Vurig en het Vuur is de vierde in de reeks, met als thema ‘de kwaliteiten van het vuur’. Vlammen zijn heetgebakerd en als het vuur is uitgeraasd, kan er flink wat schade zijn ontstaan. Daardoor kunnen het kind zelf, de ouders en anderen in de omgeving van het kind, uit het oog verliezen dat het vuur veel kwaliteiten heeft.

Kwaliteiten worden niet altijd gezien

Bovendien worden de kwaliteiten van veel vuur/een sterke wil bij kinderen niet altijd gezien als een kwaliteit. Bijvoorbeeld als een kind (of jongere) iets vurig graag wil en allerlei manieren verzint om het tóch voor elkaar te krijgen, hierbij de confrontatie ook durft aan te gaan. De vindingrijkheid kan bij een kind al snel gezien worden als ‘doordrammen’; de confrontatie durven aangaan, als ‘niet gehoorzamen’.

Too much

Hooggevoelige kinderen met een (vurig) sterke wil, hebben veel kwaliteiten in sterke mate. De andere kant van de medaille is dat de uitdagingen ook groter zijn. Vooral de kwaliteiten van de sterke wil, worden door de omgeving nog wel eens als ‘too much’ ervaren. En ja, de intensiteit ís ook behoorlijk intens! Juist daarom werd het tijd om een boek te wijden aan de kwaliteiten van het vuur. Zodat we (de kinderen en wij als ouders) het licht dat in het vuur brandt, (blijven) zien en het in ons hart kunnen sluiten.

Het Vuur in het zonnetje zetten

Nu de Wintersolstice net plaats heeft gevonden en de Zon ons met haar Vuur weer meer Licht en Warmte brengt, is er geen mooier moment om ‘Draakje Vurig en het Vuur’ in het zonnetje te zetten! Dank, Josina Intrabartolo en Martine Goudappel, opnieuw, voor de fantastische samenwerking.

Bestel Draakje Vurig en het vuur

Wens voor 2023

 Voor 2023 wens ik ons allen toe dat kwaliteiten van het Vuur ons de nodige inspiratie brengt

Ik wens jou (en je gezin) alvast veel Licht en Warmte toe in 2023 !

Van harte welkom

Je bent ook in 2023 van harte welkom bij mijn cursussen, waaronder mijn cursus ‘Hooggevoelig & Strong-Willed Kind’.

Cursus hooggevoelig & strong-willed kind

Zonnige groet,

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

Psycholoog en auteur

 

 

Vorige

Volgende

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.