“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Hooggevoelig en ontspanning

Herken je deze gevoelens bij je hooggevoelig kind?  Onzeker, zenuwachtig, angstig, niet op zijn/haar gemak, geraakt (ook in positieve zin), onrustig, geen zin in de dingen die normaal gesproken plezier geven, opgetogen, uitgelaten. Door deze gevoelens loopt een rode draad: spanning. Dus zodra je deze gevoelens waarneemt bij je kind, weet je dat je kind gespannen is. Een hooggevoelig kind is sneller dan andere kinderen gespannen. Een hooggevoelig kind beleeft ervaringen intenser, waardoor het systeem ook eerder gespannen en zelfs overspannen raakt.

Ontspanning is daarom een onmisbaar ingrediënt in het gezonde leven van een hooggevoelig kind. Waar je kind van ontspant, is niet hetzelfde als waar je kind energie van krijgt. Sterker nog: die activiteiten die je kind energie geven, prikkelen je kind vaak ook. Op een positieve manier, dat wel. Alleen het werkt niet ontspannend. Wat kun jij doen om te zorgen dat je kind voldoende ontspant?

Herkennen en registreren

Herkennen van spanningssignalen. Als jij in de gaten hebt wanneer je kind gespannen is (en dat is het geval bij al de gevoelens die ik net noemde), weet je ook dat dit een signaal is dat je kind toe is aan ontspanning.
Herkennen van ontspanning. Observeer je kind eerst en leer te zien wanneer het ontspannen is. Er heerst dan rust bij je kind en je krijgt zelf ook een rustig gevoel als je naar je kind kijkt.
Registreren. Waar een hooggevoelig kind van ontspant, is vaak ook heel persoonlijk. Het ene kind ontspant van tekenen, het andere kind raakt hierdoor gefrustreerd. Waar is je kind mee bezig op het moment dat het ontspannen is? Daar ontspant je kind dus van! Zorg dat je registreert waar je kind van ontspant door het bijvoorbeeld op te schrijven.

Probeer tips uit

Natuurlijk zijn er ook dingen die voor veel hooggevoelige kinderen ontspannend werken: in bad zitten, met water spelen, voorgelezen worden, ongestoord een boek of strip lezen, knuffelen, in de natuur zijn: de bossen of aan het strand of in de duinen, naar muziek luisteren die je hart raakt, liedjes zingen, met dieren knuffelen en spelen, samen een kopje thee drinken, tekenen of verven, onder de deken op de bank, een massage of strijken over de rug en ledematen (van het hart naar buiten toe). 

Het ondernemende, hooggevoelige kind

Sommige hooggevoelige kinderen hebben naast de eigenschap hooggevoeligheid ook een sterke wil en zijn daardoor ook sterk ondernemend. Zij hebben vaak geen zin in uitgesproken rustige ontspannende en rustgevende activiteiten. Zij ontspannen eerder van activiteiten die leuk zijn en tegelijkertijd ontspannend. Zoals: met lego o.i.d. spelen, knutselen, torens bouwen, samen met jou koken, boogschieten.

Maak je kind zelfbewust

Je kind kan via jou leren om goed voor zichzelf te zorgen. Daar heeft het dan wel zelfbewustzijn bij nodig. Het is natuurlijk geweldig als jij oog hebt voor de behoeftes van je hooggevoelig kind en daar zorg voor draagt. Je helpt je kind nog beter als je tegelijkertijd je kind zelfbewust maakt. Dat doe je door met je kind te communiceren. Leer je kind bij zichzelf herkennen in welke mate het gespannen of ontspannen is.

Handvat: de spanningsbarometer

De spanningsbarometer is een eenvoudig middel om je kind hier zelfbewust van te maken. Maak van een stuk karton een barometer met aan het ene uiterste, in het groen: ontspannen, “ik voel me fijn”. Aan het andere uiterste, in het rood: heel erg gespannen “ik voel me helemaal niet fijn”. Maak of kies hier symbolen bij (bijvoorbeeld smileys). Je kind kan dan door op de spanningsbarometer te schuiven, aangeven hoe het zich voelt. Zo kun jij checken wat de spanningsgraad van je kind is en wordt je kind meteen ook zelfbewuster.

Meer handvatten krijgen?

Klik hier en kom naar de basisworkshop hooggevoelig kind!

Ik vind het leuk als je een reactie plaatst!

Janneke van Olphen  – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

Vorige

Volgende

5 Reacties

  1. Joyce

    Hallo Janneke,
    Wat herkenbaar! Mijn dochter zit op het moment helemaal niet lekker in haar vel, maar ik kreeg er maar niet uit wat er aan de hand was. Totdat ze gisteravond uit haar bed kwam en helemaal overstuur vertelde dat ze zich zo gespannen voelde.
    Ik had wel signalen gezien, maar ze niet aan spanning gekoppeld.
    Ze heeft gisteravond vanalles verteld waar ze spanning van voelt (bijv. school) en nu kunnen we daar wat aan doen.
    Fijn om dan dit te lezen. Kan ik de volgende keer eerder er doorheen prikken. Ik blijf het toch best moeilijk vinden om mijn dochter ‘af te kunnen lezen’.

    Antwoord
  2. Marieke

    Hoi Janneke,

    Onze dochter van 7, die ook Janneke heet:-), is zo gespannen de laatste tijd. Veel buikpijn, snel overstuur, letterlijk een gespannen lijf. Maar ze weigert ontspanning te zoeken. Dat vindt ze saai en stom (alleen het woord al). Ze wil alsmaar prikkels, andere kinderen opzoeken, dingen doen, elke dag de hele dag door. Ik herken veel van wat je schrijft over het ondernemende hooggevoelige kind. En ben blij met de tips. Ik ga het eens proberen, samen koken, torens bouwen, knutselen. Meer op die manier ontspanning te zoeken. Hopelijk brengt het wat meer rust.

    Vriendelijke groet, Marieke

    Antwoord
  3. Jennifer

    Zelf zou ik mijn kind niet hooggevoelig noemen, maar krijg steeds meer het idee dat ik de oplossingen wel bij hem vind passen.
    Onze zoon (4) is ontzettend ondernemend en impulsief en gaat door met bv buiten spelen tot hij werkelijk al zijn grenzen van vermoeidheid ver te buiten is. Maar ook binnen is hij een wervelwind die moeilijk echte ontspanning kan doen, alleen het begin vd dag onder een dekentje op de bank en eind vd dag in bad.
    Als ik dat midden op de dag probeer, werkt het als “verplichting” en dus averechts.
    Samen koken is denk ik wel een goede, daar word hij blij van!
    Bedankt voor je artikel, eens observeren en proberen

    Antwoord
  4. Judith

    Hoi Janneke,

    Onze zoon van 6 is hoogsensitief, het stuk over het erkennen van gevoelens (het voorbeeld van het bruine plekje op de appel en het natte plekje op de broek die dan direct uit moet is dagelijkse kost) is dan ook echt zoooo herkenbaar!!). Wij zijn erg op zoek naar manieren waar onze zoon van kan ontspannen, hij is nl. ook super-ondernemend (strong-willed, thrillseeker), heel communicatief vaardig, en wil (als hij gewoon supermoe is) alleen maar meer meer meer …
    Uit school vraagt hij altijd of hij direct TV mag kijken of een spelletje mag doen op de tablet. We hebben sinds deze week maar besloten dat dat niet oke is, want: nog meer prikkels. Maar toch voelt dat niet eerlijk tegenover hem, ..hetzelfde als met vriendjes spelen. Hij is echt óp, na een schooldag, hij wil dan spelen terwijl wij al zien dat hij klaar is met de dag bij wijze van spreken. We laten hem natuurlijk af en toe spelen, maar of hij stort hier in, met een giga huilbui als het vriendje weer weggaat, of hij speelt ergens en we horen dat hij het baggerzat is en instort. We zijn erg bezig met de vraag: waar doen we nu goed aan???
    We lezen dus veel op jouw site! Ik ga de spanningsbarometer maken, en aan de slag met erkennen… Al met al, dank voor alle goede informatie 🙂
    Groetjes
    Judith

    Antwoord
  5. evelien

    Ik heb ook een dochter van 7 jaar. En ook diezelfde kenmerken die jij noemt. Tis moeilijk…

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.