“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

“Jezelf leren beschermen tegen teveel prikkels is van vitaal belang als je hsp bent.” Toen ik dit twitterde, volgde uiteraard veelvuldig de vraag: hoe dan? Het is al helemaal van vitaal belang als je hooggevoelig / hoogsensitief bent en (hooggevoelige) kinderen hebt. Tijd dus om hier eens een blog aan te wijden.

Wat zijn prikkels?

Prikkels zijn alle signalen die je zintuigen oppikken en die je hersenen dus prikkelen. Je zintuigen zijn: horen, zien, proeven, ruiken, voelen. Met voelen wordt vaak lichamelijk voelen bedoeld, dus via aanraking. Voelen heeft ook een tweede variant: energetisch voelen. Oftewel het voelen van emoties, sferen en intenties. Een sterk beladen of hele vrolijke sfeer is vaak bijna tastbaar, zo voelbaar. Gedachtes en gevoelens zenden mensen uit in de vorm van energie. En als je daar gevoelig voor bent, pik je die signalen ook op als de sfeer een beetje beladen of vrolijk is.

Commitment

Je kunt nog zoveel tips krijgen over hoe je jezelf kunt leren beschermen voor overprikkeling: ze werken alleen als jij hebt besloten dat je hierin voor jezelf gaat zorgen. Het is een commitment aan jezelf.

Praktische tips

Als je teveel prikkels binnen krijgt dan je hersenen kunnen verwerken, raak je overprikkeld. Je lichaam vertaalt dat in de vorm van spanning. Schouders die vastzitten, een huilerig gevoel, hoofdpijn, stekelig reageren. Dat verschilt van persoon tot persoon. Heel praktisch zijn er verschillende manieren om jezelf te beschermen tegen prikkels.

 • Stilte. Jezelf beschermen tegen een overdaad aan auditieve prikkels, is soms best lastig in een gezin met kinderen. Toch kun je bewust stilte momenten creëren. Stilte tijd inlassen, oordoppen of gehoorbeschermers gebruiken, ’s avonds geen TV maar stilte, naar buiten met de kinderen gaan ipv binnen blijven etc.
 • Donker. Jezelf beschermen voor visuele prikkels kun je doen door simpelweg regelmatig even je ogen te sluiten. Door te zorgen dat je slaapkamer goed verduisterd wordt. Door je terug te trekken in een verduisterde kamer, door eerder naar bed te gaan en te lezen bij een leeslampje. Door een boek te lezen of een gesprek te voeren ipv beeldscherm te kijken.
 • 20 mn rust nemen. Als je weet dat je sneller geprikkeld raakt dan een ander, plan dan in elk geval 1 keer per dag bewust 20mn prikkelarme pauze in. Dan geef je je hersenen de gelegenheid om de file aan prikkels te verwerken. Als je daarbij mediteert of een ontspanningsoefening doet, versnel je dit proces. Voor het ondernemende type hooggevoelig persoon (moeite met stil zitten): doe iets wat leuk én ontspannend is zoals wandelen.

Mediteren

Mediteren lijkt vaak moeilijker dan het is. Met meditatie help je je hersenen een handje om de prikkels te verwerken. Bijkomend voordeel is dat je tot jezelf tot rust komt. Als je te weinig slaapt, kan meditatie het gebrek aan slaap voor een groot deel opvangen. Een vriend van mij heeft een toegankelijke, betaalbare online meditatie cursus ontwikkeld die je tegen een kleine vergoeding kunt downloaden: online mediteren

Ontspannen

Ontspanningsoefeningen. Teveel prikkels vertaalt zich in spanning in je lijf. Weten hoe je lichamelijk kunt ontspannen, is daarom erg belangrijk als je hooggevoelig bent. So chicken beschrijft in dit blog 5 simpele ontspanningsoefeningen: 5 simpele ontspanningsoefeningen

(Voeten)bad nemen met sodazout. Sodazout is met recht een wondermiddel. Als je een schepje sodazout aan je badwater toevoegt, wordt niet alleen je huid fluweelzacht: het helpt om spanningen af te voeren. Wat etherisch olie zoals lavendel of oranjebloesem ondersteunt dit proces nog eens extra. Geen tijd voor een bad? Een voetenbad werkt ook goed!

Energetisch voelen

De praktische tips voorkomen niet dat je op de ‘spons’ stand staat. Op de ‘spons’ stand komt alles binnen zodra je weer blootgesteld wordt aan prikkels. Veel hooggevoelige mensen denken dat dit er nu eenmaal bij hoort als je hooggevoelig bent. Gelukkig bestaat er ook een soort oordop voor energetisch voelen. En kun je jezelf ook een soort energetisch soda bad geven als je merkt dat er toch van alles in je systeem is blijven hangen.

Jezelf energetisch beschermen

Als iemand te dicht bij je komt zitten of naar je zit te kijken, dan kun je dat voelen. Dit neem je waar via je energetisch veld. Iemand stapt dan als het ware jouw ruimte binnen. Jouw energetisch veld zit is helemaal rondom. Dus voor, achter, links, rechts, boven & onder je. Het energetisch veld om je heen wordt ook wel je aura genoemd. Je kunt het makkelijker zien als je je (met gesloten ogen) voorstelt dat er aan de rand van je aura rozen staan. Dan kun je ook zien hoe groot jouw ruimte is. En of dat wel fijn voelt. Hoe groter je aura, hoe groter het veld dat anderen kunnen betreden.

 • Groter of kleiner maken. Je kunt zelf bepalen hoe groot je aura is. Tenminste: als je weet dat je een aura hebt. Is het ergens druk? Ben je moe? Verklein dan je aura bewust en zet rondom je aura duidelijk rozen in een voor jou op dat moment fijne kleur neer.
 • Spanningen buiten je aura laten. Mensen zenden hun blijdschap, verdriet en spanningen uit. Als je hooggevoelig bent, heb je dat sneller in de gaten. Dat is natuurlijk ook een kwaliteit. Het gaat mis als je de spanningen van anderen overneemt. Dat hoeft helemaal niet. Je kunt heel goed informatie ontvangen en de spanningen bij de ander laten. Dit kun je doen door bewust tegen jezelf te zeggen: ik ontvang wel de informatie, maar laat de spanning bij de ander. En als de spanning van de ander wel bij je terecht is gekomen, kun je het ook (liefdevol) teruggeven. Tenminste: als je weet dat het kan en als je dit oefent.

Een energetisch bad nemen

Elke dag neem je een douche om je fysieke lichaam schoon te maken en om je op te laden. Heerlijk is dat. Dit kun je ook doen met je energetisch lichaam. Je kunt het toepassen terwijl je onder de douche staat. Dan kost het zelfs geen extra tijd.

 • Afvoeren. Rondom je stuitje ben je door een soort kanaal energetisch verbonden met de Aarde. Via dat kanaal kun je spanningen die je los kunt laten, afvoeren. Stel je voor dat er bij je stuitje een spanningen magneet zit die je activeert op het moment dat je hier bewust met je aandacht naartoe gaat. Ga dan met je aandacht naar je lichaam en sta toe dat al de spanningen die daar zitten en afgevoerd kunnen worden,  als vanzelf door de magneet worden aangetrokken. Eenmaal daar worden de spanningen door de nog veel grotere magnetische kracht van de Aarde, verder afgevoerd. Doe dit ook bewust met de spanningen die in je aura hangen. Inderdaad: er is een parallel met je lichaam. Wanneer je lichamelijk voelt dat je naar de toilet moet (alias energetisch voelt dat spanningen zich ophopen), ga je naar de toilet en zorg je dat de onnodige ballast via datzelfde gebied je lichaam verlaat. Moeder Aarde doet vervolgens de rest.
 • Zet verse rozen neer. Ben je klaar met opschonen? Zet dan weer een nieuwe set rozen in een heldere kleur / heldere kleuren rondom je aura.
 • Laad je op met jouw zon. Een stukje boven je kruin zit jouw persoonlijk energetisch  oplaadpunt, ook wel je zon genoemd. Visualiseer je persoonlijke zon en laat daar energie uit stromen, door elk vezeltje van je lichaam, door je gehele aura. Kijk eventueel welke kleur er komt en voel hoe die energie jou oplaadt.
 • Nu je zowel energetisch als lichamelijk opgefrist bent, kun je uit de douche stappen. Een fijne dag of nacht!

‘Klik voor informatie over de Workshop Hooggevoelige Ouders!’

 

Ik vind het leuk als je een reactie plaatst!

Geschreven door: Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

Vorige

Volgende

10 Reacties

 1. Noortje

  Sommige tips kende ik idd al, die van die rozen nog niet.
  Mijn zoon en ik hoeven elkaar niks uit te leggen, dat scheelt een hoop.
  Energie opwekken kun je ook van binnenuit doen. Laat een lichtbol
  vanuit je hartstreek, steeds groter worden zodat het licht
  je lichaam vult. Je visualiseert dus dat je lijf tot in je vingertoppen en tenen helemaal gevuld is met wit licht.

  Antwoord
 2. juf040

  Wat fijn! Dank je wel! Voor mezelf en de kinderen die ik coach nruikbaar en handzame tips! Hier word ik blij van.
  Madelon

  Antwoord
 3. Irina

  Fijne blog, deels doe ik dit al, sommige dingen waren nieuw. Ben nu nog op zoek naar tips om peutertje van bijna anderhalf te helpen voor het slapengaan. Hooggevoelig, maar van het extraverte, ondernemende type. Dus als het aan haar ligt, GAAT ze maar door. Ik stop haar in bad, en masseer als ze erg druk is haar voeten, beentjes, soms ook hoofdje en handjes. Maar wat kan ik verder nog voor haar doen als ze “stuitert”? hoop dat jij tips hebt of weet waar ik hier over kan lezen? dank alvast!

  Antwoord
  • admin

   Mijn blog van 26 juni 2013 gaat over hooggevoelige kinderen en slapen!

   Antwoord
 4. Astrid

  Hoi Janneke,

  Fijn zo’n helder overzicht. Ik ben al bekend met deze manieren van beschermen. Bij mij helpt het nog lang niet afdoende Nu las ik laatst over het effect van Solum olie (of turfolie) Deze olie zou ervoor zorgen dat je beter bij jezelf kunt blijven en invloeden van buiten buiten jezelf houdt. Be jij hiermee bekend? Ik probeer het nu een paar dagen maar merk nog niet veel resultaat. Ben benieuwd naar jouw visie hierop.

  Vriendelijke groet, Astrid Tees

  Antwoord
 5. Sascha Spannenburg

  Dank je wel voor deze heldere uitleg.
  Ik ben snel geneigd om ‘s avonds de tv aan te zetten
  maar je ogen sluiten en je afsluiten van visuele prikkels
  is veel beter denk ik… Ga er zeker mee aan de slag!

  Antwoord
 6. Fred van der Ham

  Ik vind dit een hele goede blog. De rozen kende ik ook niet. Wel weet ik dat je als je zelf positief en rustig bent dit via je handpalm over kunt brengen op een kind. Eigenlijk wat moeders als eeuwen doen als een kind zicht heeft bezeert. Hand op de pijnlijke plaats leggen.

  Antwoord
 7. Vera

  Heel fijn deze tips, precies waar ik naar op zoek ben. Ik weet pas sinds enkele weken dat ik Hoog sensitief ben, heb het altijd ergens al geweten maar de bevestiging was voor mij een soort van geruststelling. Ik wil het gaan inzetten in mijn werk bij de rechtswinkel, zodat ik anderen kan geruststellen en helpen zonder dat ik daar zelf ‘last’ van krijg of de gevoelens overneem.

  Antwoord
 8. Beetje

  Er zijn nog meer trucjes.
  Met je hand wapperen voor je chakra’s, 10 tot 20 cm van en naar je lichaam toe. Het tempo mag je zelf bepalen. Je hoeft je lichaam niet eens aan te raken. Dan wordt je je weer meer bewust van je lichaam en voel je ook waar in je lichaam de energie opgehoopt zit, Na de oefening voel je waar het in je lichaam het warmer is, daar zit de energie opgehoopt, door verkramping vaak door wat er van anderen aangevoeld wordt

  Extra vitamine C helpt op de lange duur om het lichaam in balans te houden, omdat dat de vitamine is die het eerst opgebruikt wordt bij stress en daarna pas andere vitamines en mineralen, zoals magnesium

  Wat ook helpt om te ontspannen is gewoon een warmwaterzak in de onderrug
  En helende stenen in je broekzak om weer terug in balans te komen, zoals toermalijn voor negatieve energieën van anderen en elektrische smog. Maansteen voor hormonenbalans en emoties van jezelf en anderen En hematiet om beter te aarden. Daarbij wel opletten dat je niet de andere kant uit balans raakt, als je stenen te lang gebruikt.

  Antwoord
  • Beetje

   En om met die oefening op je chakra’s de aura schoon te maken en de negatieve effecten op je lichaam te verwijderen, gewoon je hand met de zijkant naar je lichaam toe en alles wegwuiven. Dan voel je hoe het werkt in je energie, maar ook in je lichaam van alles prikkelt na een tijdje

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.