“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Zelf bepalen!

Zelf doen! Zelf bepalen! Een kind dat, naast hooggevoelig, ook strong-willed kind is, heeft een sterke behoefte aan autonomie. Dan is het flink balen dat je nog maar in een kinderlijfje zit en volwassenen veel voor je bepalen. Wat je eet, hoe laat je naar bed gaat, waar je wel en niet mee mag spelen, wat je wel en niet zelf mag doen…

Het is warm, zomerkleding is dus gepast. Je geeft Julia daarom een licht jurkje om aan te trekken. Maar Julia wil haar lievelingsbroek aan met haar geliefde T-shirt met lange mouwen. “Dat is veel te warm!” zeg jij op ferme toon. Julia fronst haar wenkbrauwen en kruist haar armen. “Helemaal niet! En ik bepaal wat ik aan doe!”

Zelf bepalen

Een strong-willed kind heeft een sterke wil, sterker dan gemiddeld. Iedereen heeft een wil, dus herkent iedereen het dat je ongeduldig, verongelijkt of opstandig kunt worden als je iets heel graag wilt en een ander daar niet in meegaat. Als je wilskrachtiger bent dan de meeste andere mensen, weet je heel goed wat je wilt. Dat is in de eerste plaats een kwaliteit, de andere kant van de medaille is dat je dan vaker botst met anderen omdat anderen niet altijd willen wat jij wilt.

Harmonie

Botsen met anderen en zeker met familie en vrienden, voelt voor de meeste mensen niet fijn, omdat de harmonie in de verbinding met de ander dan verstoord is. Iedereen heeft behoefte aan harmonie, maar als je hooggevoelig bent, heb je sterker behoefte aan harmonie dan de meeste andere mensen. Als je hooggevoelig ofwel hoogsensitief bent, heb je het ook eerder door als er een verstoring in de harmonie is. Je voelt het aan de sfeer die om iemand heen hangt, je ziet het aan subtiele gelaatstrekken, je hoort het aan een bepaalde klank in een stem.

Vurig

Stel nu dat je zowel strong-willed als hooggevoelig bent? Dan heb je dus een sterke behoefte aan autonomie én een sterke behoefte aan harmonie in de verbinding met de ander. Je weet heel duidelijk wat je wilt, maar de wrijving die dat met anderen oplevert, voel jij ook sterk. Die wrijving voel je als spanning in jezelf. Daarom zegt Julia niet op een kalme toon: “Helemaal niet! Dat bepaal ik zelf wel!” In tegendeel, er zit een flinke lading (spanning) in haar toon, ze zegt op een vurige manier.

Strijd

Die vurige toon is voor de ouders van Julia onaangenaam. Tussen Julia en haar ouders ontstaat daarom regelmatig strijd. Een hooggevoelig & strong-willed kind kun je leren begrijpen. Als je leert wat wel en niet werkt in de interactie met je kind, kun je veel strijd voorkomen of in goede banen leiden.

Checken

Om strijd te voorkomen, is het als ouder van een hooggevoelig & strong-willed kind handig om je bewust te worden van wat je allemaal eist van en bepaalt voor je kind. Houd het eens een dag bij en kijk daarna of je je kind op een aantal punten meer autonomie zou kunnen geven. Moet Julia echt iets lichts aan of mag zij zelf bepalen wat zij aantrekt en kunnen jullie samen de afspraak maken dat, als zij het te warm krijgt, zelf andere kleding aan doet?

Welzijn

Je kind autonomie geven draagt (mits het reëel is) bij aan het welzijn van je kind. Elk kind wil het gevoel hebben dingen zélf te kunnen doen, dingen zélf te kunnen bepalen. Al helemaal een strong-willed kind.

Wil jij eens uitgebreid stil staan bij hoe je strijd met je hooggevoelig & strong-willed kind vaker kunt voorkomen of in goede banen kunt leiden? Je bent van harte welkom bij mijn cursus ‘Hooggevoelig & Strong Willed Kind’!

Cursus hooggevoelig & strong-willed kind

Janneke van Olphen enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

 

 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.