“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Hooggevoelig kind en slaapproblemen, deel 2

Slapen deel 2: Je Hooggevoelig Kind en het bad-bed ritueel

Een hooggevoelig, hoogsensitief kind heeft vaker moeite met in slaap vallen dan kinderen die niet hooggevoelig zijn. Opgebouwde spanningen, allerlei indrukken: ze kunnen je kind letterlijk wakker houden. Terwijl slaap nu juist helpt om  die prikkels te verwerken. Vorige week deel 1: een goede voorbereiding op slaap. Deze week deel 2: het bad-bed slaapritueel.

Afbouwen: relax stand

  • Relax-stand. Begin bewust met afbouwen. Zorg dat de hele energie van je huis vanaf een uur voor slaaptijd op de relax-stand overschakelt. Inclusief jezelf!
  • Rolmodel. Als jij zo gestresst bent als een kip rond bedtijd, heeft dat uiteraard effect op je kind. Zeker als je kind hooggevoelig is. Zo ook als je overschakelt naar rust. Vertraag: doe alles net iets langzamer, adem in je buik, praat op een langzamere, lagere toon.
  • Sfeer. De relax-stand is merkbaar via de zintuigen. Steek na het eten een wierook stokje op zet een ontspannend muziekje op, dim de lichten etc om in de stemming te komen.
  • Ontspannende activiteiten. Bedenk samen met je kind activiteiten die niet druk zijn die je kind voor het naar boven gaan nog kan doen. Zoals tekenen, kleuren, kapla, lezen, jou helpen met opruimen.
  • Doe GEEN activerende dingen meer zoals springen, rennen, stoeien, TV kijken, gamen etc.
  • Communiceer naar je kind dat dit het relax uurtje is, naar het slapen gaan. Als je kind ervaart dat dit inderdaad een ontspannend uurtje is, zal je kind dit uurtje ook zelf gaan waarderen.

Getting ready for bed

  • Neem de tijd. Ga 30 mn voor bedtijd naar boven.
  • Vast ritueel. Zeker voor een hooggevoelig kind, werkt structuur ontspannend. Spreek van tevoren met je kind door hoe het avond ritueel eruit ziet en maak er eventueel een bord van met pictogrammen. Als je meerdere kinderen hebt: maak een roulatiesysteem met wie als eerste tanden poetst / onder de douche gaat etc.
  • Warme bad of douche. Een warme bad of douche werkt ontspannend. Een druppel lavendel olie of oranje bloesem olie in bad versterkt dit effect. Geen bad? Weleda heeft een heerlijke, zachte lavendel douche crème.
  • Tegelijk in bad. Als je meerdere kinderen hebt, kan het handig zijn om je kinderen tegelijkertijd in bad te doen. Doe dit alleen als je kinderen dan rustig blijven. Worden ze druk van samen in bad gaan, dan ben je uiteindelijk meer tijd kwijt aan drukke kinderen die niet kunnen slapen dan het ‘samen in bad’ aan tijdswinst oplevert.
  • Als je haast hebt. Het kan natuurlijk gebeuren dat je haast hebt rond het avondritueel. Omdat je weg moet of omdat het laat is. Bespaar dan op het wat, niet op het hoe! Je kunt bijvoorbeeld de douche of het bad overslaan, een klein verhaaltje vertellen ipv voorlezen. Verander niet het HOE! Daarmee bedoel ik: bewaar ook bij tijdsdruk je rust. Vervang je rust dus niet door een gehaaste houding.

In bed

  • Focus op ontspannen ipv slapen gaan. Als je kind ontspant, kan het goed in slaap vallen. Als je kind ‘moet slapen’, raakt het juist gespannen en valt het minder makkelijk in slaap. Focus daarom op ontspannen bij het naar bed gaan.
  • Zoveel mogelijk op dezelfde tijd naar bed. Het bioritme van je kind is erbij gebaat dat je kind elke avond rond dezelfde tijd naar bed gaat. Een hooggevoelig kind is vaak gevoeliger voor hormonale verstoringen. En dat is wat er gebeurt als je kind vaak op wisselende tijd naar bed gaat.
  • Warme voeten. Met koude voeten inslapen, is lastig. Zorg er daarom voor dat je kind met warme voeten gaat slapen. Dat is zeker een punt van aandacht bij de koukleumen onder de kinderen. Zorg dat je kind meteen na het bad sokken of sloffen aan doet om te voorkomen dat de voeten koud worden, of geef je kind een kruik.
  • Lichamelijk ontspannen. Je kunt je kind helpen om zich via het lichaam te ontspannen met een massage, rug krabbelen of aaien.
  • Ontspanningsoefening. Je kunt je kind ook een ontspanningsoefening aanleren. Doe dit eerst een keer overdag, zoadat je kind het kent als je het voor het slapen gaat doen. ‘Alles aanspannen, voeten ,kuiten, buik, rug, hoofd, mond etc… en dan weer los. Ontspanning bewust voelen: hehe, fijn he?’ Je kunt zelf ook meedoen.
  • Aromatherapie. Essentiële oliën kunnen ook in het bed een rustgevende werking hebben. Doe een klein druppelte olie op je handpalmen, wrijf het uit en strijk het dan over het onderlaken. Niet direct op het kussensloop, dat is vaak te heftig voor een hooggevoelig kind.
  • Verhaal voorlezen. Werkt ontspannend. Let op: geen enge of te spannende verhalen.
  • Alternatief voor verhaal voorlezen: verhaal vertellen met het licht uit. Laat je kind 3 dingen noemen die in het verhaal voorkomen.
  • Nachtlichtje. Een zacht nachtlampje kan je kind enorm geruststellen en de monsters op afstand houden.
  • Niet teveel laten drinken voor het slapen gaan. Dat voorkomt dat je kind na een uur alweer wakker is omdat het moet plassen.

Heb jij nog goede tips? Plaats een reactie!

 

Geschreven door: Janneke van Olphen enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

 

Vorige

Volgende

3 Reacties

  1. Chris Schoenmakers

    Hoi Janneke,

    Goede, herkenbare tips! De essentiële olie via je handpalmen op het onderlaken strijken, kende ik nog niet. Lijkt me inderdaad veel fijner dan op het hoofdkussen.

    Als verhaaltje lees ik vaak voor uit de volgende boeken:
    – Tussen tandenpoetsen en slapengaan, relaxboek voor kinderen, van M. Veldema en M. Hilhorst. Naast hele fijne relaxverhalen staan er ook adem- yoga- massage- en meditatieoefeningen in. Dit boek gebruik ik vaak binnen mijn kindercoachingspraktijk en thuis vraagt mijn dochter regelmatig om een verhaal en weet dan ook al welke 🙂 Echt een heel fijn boek!
    – Relax kids en De wensster, van M. Viegas. Korte meditatie-verhalen, waarbij je kind (en jijzelf) heerlijk ontspant.

    Het mooie vind ik dat kinderen zelf ‘weten’ en kunnen vragen wat ze nodig hebben, dat werkt vaak het meest ontspannend.

    Hartelijke groet,
    Chris Schoenmakers
    Mirá! kindercoaching
    moeder van een prachtige dochter

    Antwoord
  2. Andrea

    Wat wij ook deden toen mijn zoon klein was en nu nog steeds wel eens (7 jr) is met zijn knuffels de dag doornemen. Met ern grapje. Elke knuffel had zijn eigen karakter die weer op een bepaalde manier kon inhaken in het verhaal. Bijv Pooh Beer zou vandaag belangstellend gevraagd kunnen hebben of er ook honingkoekjes waren bij de einde jaars school high tea. Panda beer zou teleurgesteld zijn dat er geen Bamboo knaagstelgels waren en tijgertje zou eerlijk bekennen dat hij toch ook wel weer een beetje bang is voor wat er in de zomervakantie allemaal zou kunnen gebeuren. Hij zou mijn zoon kunnen vragen of hij dat ook heeft. Etc etc. Mijn zoon gaat nog steeds helemaal mee in het rollenpatroon en vertelt zo over zijn dag en gevoelens.

    Antwoord
  3. Erica

    Een tip om lekker warm te gaan slapen: een kersenpitzakje verwarmen in de magnetron helpt voor warme voeten of een zere buik.

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.