“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

“Ik voel me anders” zeggen hooggevoelige ofwel hoogsensitieve kinderen en volwassenen best vaak. Je anders voelen dan anderen, voelt niet fijn en gaat doorgaans gepaard met gevoelens van eenzaamheid. Hoe komt het eigenlijk dat hooggevoelige mensen zich vaak anders voelen? Zijn we dan echt zo anders?

Anders

‘Je anders voelen’ is niet hetzelfde als ‘graag anders willen zijn’. Je anders voelen komt vanuit een gevoel van eenzaamheid, er niet bij horen terwijl ieder mens in min of meerdere mate de behoefte heeft om erbij te horen. ‘Graag anders willen zijn’ komt vanuit de behoefte om uniek te willen zijn, om gezien te worden in je eigenheid. Ik heb het in dit blog over ‘je anders voelen’.

Agressie

Een herinnering uit mijn puberteit. Ik sta op het schoolplein met klasgenoten. Iedereen doet aardig, maar ik voel latente agressie. Ik voel het met name als mijn klasgenoten dichterbij me komen staan. Ik zie niemand reageren, het lijkt alsof ik de enige ben die dit voelt. Ik denk dat de agressie over mij gaat en trek me terug. Een denkfout, blijkt later. Pubers kunnen nu eenmaal behoorlijk veel weerbarstige gevoelens hebben. Ik was me alleen bewuster van die gevoelens dan de meeste anderen.

Bewustzijn

Bij hooggevoelige mensen (dus ook hooggevoelige mensen met een sterke wil) dringt hetgeen ze zintuiglijk waarnemen (inclusief gevoelens, emoties en sferen), meer tot het bewustzijn door. Ze zijn zich dus bewuster van (subtiele) informatie die binnenkomt. Bij een hap eten, bijvoorbeeld, zijn ze bewuster van de verschillende (subtiele) smaken en structuren.

Diepe indruk

Daarbij maken indrukken vaker letterlijk diepe indruk en worden intens beleefd. Ook kenmerkend is dat hetgeen (intens) beleefd wordt, dieper verwerkt wordt. Hooggevoelige mensen herkauwen hetgeen indruk heeft gemaakt, uitgebreid. Ze reflecteren erover, doen diep inzicht op, denken na over oorzaken en gevolgen.

Diepe beleving

Een hooggevoelig persoon neemt, in een notendop, meer subtiele informatie bewust waar en heeft een diepere beleving dan de meeste andere mensen. De waarneming en de verwerking werken bij hooggevoeligheid net een beetje anders. Maar dat wil niet zeggen dat een hooggevoelig persoon fundamenteel anders ís.

Gezien worden

Hoe komt het dan dat hooggevoelige mensen zich vaak anders voelen? Een antwoord hierop is precies waarom ik mijn werk doe: mensen die zich anders voelen, voelen zich niet gezien. Zodra iemand zich gezien voelt, verdwijnt het gevoel van eenzaamheid en, met de tijd, ook het ‘je anders voelen’ (al kan het dus heel goed zijn dat je aan de andere kant wel graag ‘anders wilt zijn’, zeker als je óók strong-willed bent).

Oog krijgen voor

Hoe meer mensen oog krijgen voor (onder meer) de intense beleving van hooggevoelige kinderen (en volwassenen), hoe minder eenzaam (en anders) zij zich zullen voelen. Hoe meer ze uit hun schaduw zullen stappen en zullen laten zien wat ze in hun mars hebben. Dat is, in wezen, wat ik eenieder gun.

Voel jij je anders?

Voel jij je anders? Dan helpt het dus als jij je gezien voelt door iemand die oog voor jou heeft (en als je oog krijgt voor jezelf!). Dat geldt ook voor kinderen. Het helpt om je te verdiepen in hooggevoeligheid, al dan niet in combinatie met een sterke wil. Om inzichten op te doen en er oog voor te krijgen, zodat je kunt herkennen en erkennen.

Je bent van harte welkom!

Janneke van Olphen – enVie Gevoeligheid Grootbrengen

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.