“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Veel aan je hoofd en kinderen die aandacht trekken?

Juist als je niet zo lekker in je vel zit, als veel aan je hoofd hebt of als je haast hebt, gaan kinderen je aandacht trekken. Ze voelen aan dat je ‘even niet bereikbaar’ bent, ze missen de verbinding en reageren hierop door zich op bepaalde manieren te gedragen. Hooggevoelige kinderen nemen meer subtiele informatie waar en hebben het dus eerder door als je ‘er wel, maar niet bent’.

Hooggevoelige kinderen

Zeker tijdens intensieve periodes in je leven, kun je dus fysiek aanwezig zijn, maar met je gedachten ‘ergens anders’. Een hooggevoelig kind zal hier doorgaans anders op reageren dan een hooggevoelig kind met een sterke wil. Een hooggevoelig kind zal hier in eerste instantie vaak op reageren door je te vragen of het wel goed gaat, door je te proberen te helpen, door heel stilletjes te worden (jou niet te storen). Als ze de verbinding met jou te lang missen dan uit een hooggevoelig kind dit vaak door aan je te hangen of zeurderig of huilerig te worden.

Met een sterke wil

Een hooggevoelig kind met een sterke wil (strong-willed) zal het eveneens eerder en sterker voelen wanneer je even niet bereikbaar bent, maar zal geneigd zijn hier anders op te reageren. Ook bij een hooggevoelig kind met een sterke wil, kan gedrag laten zien dat ik zojuist beschreef. Maar hooggevoelige kinderen met een sterke wil komen óók, met hun kenmerkende inventiviteit, op buitengewoon veel trucjes om jouw aandacht te trekken.

Trucendoos

De trucjes zijn nog niet altijd zo sociaal vaardig omdat kinderen nu eenmaal nog aan het leren zijn om hun gevoelens op een sociaal vaardige manier te uiten. Als een hooggevoelig kind jouw ‘niet aanwezig zijn’ opmerkt, dan zal dit kind eerder geneigd zijn om zijn/haar trucendoos open te trekken. Het kind gaat ondeugend en stout doen, jou uitdagen, brutaal doen, broertje/zusje op stang jagen, van alles aan jou en van jou vragen etc. En omdat een hooggevoelig kind met een sterke wil zo scherp aanvoelt én zo gewiekst is, weet hij/zij precies op waar jouw zere plek zit, waarmee hij/zij jouw aandacht onmiddellijk heeft.

Veelzeggend

Laatst sprak ik hierover met mijn elfjarige zoon. Hij vroeg mij, enorm nieuwsgierig als hij is, tijdens een boswandeling het hemd van het lijf over mijn cursus ‘Hooggevoelig & strong-willed kind’. Zo kwamen we op dit onderwerp. Dat ouders er soms/vaak in hun hoofd zitten als ze veel aan hun hoofd hebben. Dat ik soms ook ‘in mijn hoofd’ zit. Dat herkende hij zeker, dus vroeg ik hem hoe het voor hem voelt als ik in mijn hoofd zit. “Dan voelt het alsof je mij negeert”, was zijn veelzeggende antwoord.

Er zijn

‘Er zijn’ is niet hetzelfde als ‘fysiek in de ruimte’ zijn. Je ervaart of iemand ‘er is’, al helemaal als je gevoeliger van aard bent. Ga maar eens na waar je met je aandacht zit als je ‘veel aan je hoofd’ hebt. Je zit dan al snel ‘in je hoofd’ of ‘heel ergens anders’. Je bent dan niet zo bewust van je lichaam, van je hogere ademhaling, dat je spieren meer aangespannen zijn dan gewoonlijk. Als je ‘er bent’, is je ademhaling laag (in je buik), zit je ‘in je lijf’. Je lichaamstaal, dus ook de toon van je stem, zijn anders. Omdat minstens 80% van onze communicatie non-verbaal (lichamelijk) is, heeft het dus nogal wat invloed. Ik vroeg mijn zoon ook hoe het voelt als ik er ben/in mijn lijf zit. Hij antwoordde, net zo veelzeggend: “dan voel ik dat jij weet dat ik er ben”.

Subtiele veranderingen

Subtiele veranderingen kunnen een wereld van verschil maken. Zeker als je een kind hebt dat subtiele veranderingen sterk oppikt. Ga eens voor jezelf na hoe vaak je op een dag ‘in je hoofd’ zit. Ik ben ook benieuwd naar wat je gaat opmerken op momenten dat je kind claimerig/plakkerig of stout/dwars/uitdagend doet. Zit je dan in je hoofd ? Ergens anders? Of zit je in je lijf? Juist hooggevoelige ouders zitten verhoudingsgewijs veel in hun hoofd. Lichaamsbewustzijn is vaak een aandachtspunt voor hooggevoelige mensen.

Niet verkeerd

Het is natuurlijk niet verkeerd om ‘in je hoofd’ te zitten. Het is alleen niet altijd even handig in de interactie met je kinderen. Het is ook lang niet altijd even handig voor jezelf. Wanneer je in je hoofd schiet (piekert of je maar aan je takenlijst blijft denken) als je last van stress hebt, dan helpt dit namelijk niet om minder gestrest te raken. Wanneer je er bewust van bent dat je regelmatig in je hoofd zit, dan kun je ervoor kiezen om bewuster te schakelen van je hoofd naar je lijf.

Hoe dan?

Er zijn meerdere manieren om ‘terug te keren’ naar je lijf. Ik deel er een aantal met je:

Ademhaling. Word je bewust van je ademhaling. Wanneer je vol in je hoofd zit, is je ademhaling meestal hoog. Laat je ademhaling zaken naar je buik, onder je navel. Verlaag ook het tempo van je ademhaling iets. Je buik bolt nu op bij iedere inademing. Als je merkt dat je ademhaling weer hoog gaat zitten, keer je terug naar ‘onder je navel’.

Verplaats je aandacht. Je aandacht verplaats je continu onbewust. Als je een plotseling geluid hoort, als je neus jeukt, als er iets in je ooghoek beweegt, dan verplaats je je aandacht hier onbewust naartoe. Aandacht, is zeg maar, één van je ‘instrumenten’. Je kunt je aandacht ook bewust verplaatsen. Je kunt bewust kiezen om je aandacht nu bijvoorbeeld te verplaatsen naar de geluiden buiten. Of naar je linkervoet. Je wordt je dan bewuster van hoe je linkervoet voelt (is hij bijvoorbeeld warm? Koud?). Je kunt je aandacht ook (telkens weer) verplaatsen naar onder je navel.

Voel je lijf. Een derde manier is om even heel bewust te worden van je lijf. Je trekt je aandacht ‘naar binnen’, voelt je voeten op de grond, voelt je ademhaling. Ervaar “ik ben in mijn lijf”.

Er zijn nog veel meer manieren. Voel je vrij om deze te delen!

Het allerbelangrijkste

Je kunt alles blijven doen terwijl je ‘in je lijf’ zit. Je kunt koken, praten, spullen pakken etc terwijl je in je lijf zit. Het voordeel voor jezelf is dat je rustiger kunt blijven. Het voordeel voor je kind is dat je kind voelt dat jij ‘er bent’ zoals mijn zoon letterlijk zei. Dat maakt, zeker als je kind hooggevoelig is en al helemaal als je kind hooggevoelig met een sterke wil is, veel uit. Want voor een kind is het allerbelangrijkste: dat jij er bent.

Meer inzichten en handvatten ontvangen?

Je bent van harte welkom bij de cursus ‘Hooggevoelig & Strong-Willed kind’ of bij de cursus ‘Hooggevoelige Ouders’

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.