“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

De bloementuin geeft je hooggevoelig kind zelfvertrouwen

Hoe je het zelfvertrouwen van je hooggevoelig kind een boost geeft

Afwijzend commentaar en kritiek van anderen komt al snel hard aan bij je hooggevoelig kind. Je hooggevoelig kind voelt het zodra de interactie met de ander niet meer harmonieus is. Afwijzing komt voort uit ontevredenheid, boosheid. Reken maar dat je kind dat voelt en eronder lijdt. Afwijzing  maakt je kind onzeker, het zelfvertrouwen krijgt een deuk. Helaas kun je niet voorkomen dat je kind te maken krijgt met afwijzing. Maar je kunt natuurlijk wel actief aan het zelfvertrouwen van je hooggevoelig kind werken! De bloementuin is daar een mooi middel voor.

Een bloementuin of sterrenhemel voor het zelfvertrouwen

De bloementuin (jongens hebben vaak een voorkeur voor de sterrenhemel) is een manier om alle opstekers die je kind krijgt, zichtbaar te maken en te koesteren. Daarmee is het een echte boost voor het zelfvertrouwen van je hooggevoelig kind.

Het is simpel en het werkt zo:

 1. Voor de bloementuin heb je een groot vel dik groen papier nodig  (minimaal A3) en uitgeknipte papieren bloemen (5 cm diameter).
 2. Voor de sterrenhemel heb je een groot vel dik donkerblauw papier nodig (minimaal A3) en uitgeknipte papieren sterren (5 cm diameter).
 3. Iedere keer als je kind een opsteker krijgt, schrijft je kind (of schrijft jij) dit in steekwoorden op een bloem of ster.
 4. De bloem of ster plakt je kind vervolgens in de bloementuin of sterrenhemel.

Opstekers kunnen zijn:

 • een compliment
 • iemand die iets liefs voor je kind doet,
 • een onverwacht cadeautje,
 • een vriendje dat wil komen spelen,
 • iets dat eerst niet lukte en nu wel
 • etc

Aan het groeiende aantal bloemen in de bloementuin en sterren in de sterrenhemel kan je kind zien hoeveel opstekers het krijgt.

Wat levert het op?

Meer zelfvertrouwen door de focus op ‘the bright side’. Een opsteker is op zich al goed voor het zelfvertrouwen. Het  bewust en visueel maken van de opsteker versterkt het effect.

Focus verleggen. Sommige hooggevoelige kinderen zijn al behoorlijk onzeker, zelfs faalangstig. Zij focussen zich vaak onbewust op de kritiek van anderen (in de angst niet te voldoen). Met de bloementuin en sterrenhemel leert je kind zich weer op de positieve boodschappen te focussen.

Meer opstekers. Alles waar je aandacht aan geeft, groeit. Dus als je kind zich leert focussen op de positieve berichten die naar hem of haar toekomen, zullen de positieve berichten toenemen. En daarmee het zelfvertrouwen van je kind!

Tip: geef jezelf ook een bloementuintje… op jouw manier! Het werkt natuurlijk het best als je zelf ook de opstekers ziet en koestert!

Meer tips over het vergroten van zelfvertrouwen staan in de gratis hand-out die je hiernaast kunt downloaden.

Nieuwsgierig geworden? Kom naar onze basisworkshop ‘hooggevoelig kind’ en laat je voeden met nog veel meer inzichten en handvatten!

Ik vind het leuk als je een reactie plaatst!

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

 

Vorige

Volgende

7 Reacties

 1. Heidy

  Wat een geweldig initiatief! Ik ga het zeker gebruiken. Dit werkt vast bij elk kind!

  Antwoord
 2. Wilma van Dijk

  Wat een ontzettend goed idee! Mijn zoon heeft al een tijd lang een boost nodig. Alleen het idee al dat je bewust de mooie zaken gaat opschrijven en zo blijvend maakt vind ik goed. Hij houdt van knutselen, dus dat is dan mooi 2 vliegen in 1 klap.

  Antwoord
 3. Annemieke

  Top idee, ook te gebruiken op school. Heerlijk de focus op de dingen die al lukken, kinderen zitten immers in een leerproces, en fouten maken hoort daarbij. Zo maak je inzichtelijk dat je ervan leert. Ik ga hem gebruiken, als moeder en Juf.

  Antwoord
 4. Danielle

  Mijn 2 zoons en ik hebben er een variant van gemaakt voor ons alledrie.
  Wij zijn wat klein behuisd en 3 grote vellen nam wat teveel ruimte in. Het is een 3 in 1 Complimententuin geworden en eigenlijk past dat ook wel heel goed bij ons. Ik begon met tekenen en al snel haakten mijn kinderen aan. Hij lijkt een beetje op onze eigen tuin, alleen met prachtige complimenten op de papieren versie, die wij erop plakken met memo-blaadjes in diverse kleuren en vormen.
  Dankjewel voor het geweldige idee Janneke en nogmaals bedankt voor de bijzondere ervaring vandaag in jouw workshop.

  Antwoord
 5. Britta

  Hoe zou je de bloementuin/sterrenhemel vorm kunnen geven voor een 17-jarige? Bij voorbaat dank voor je antwoord.

  Antwoord
 6. Marleen

  Geweldige tip(s). Voor thuis en op school of waar dan ook. Kan het goed gebruiken en maakt dat ik me (weer) kan richten op de opstekers.

  Antwoord
 7. Sandarijn

  Hoi Janneke,

  Al zoekend tussen jou tips kom ik de bloementuin tegen. Puck is vreselijk negatief op dit moment en ze ziet gewoon niet hoe lief anderen haar vinden. Ik ga de bloementuin zeker met haar proberen!

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.