“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Hoe je hooggevoelig kind tot rust komt

Een hooggevoelig kind raakt sneller overprikkeld. Vooral bij nieuwe, drukke en emotionele ervaringen. Zoals een schooluitje, feestje, bezoek aan een warenhuis, de kermis (heel heftig), voor het eerst bij een vriendje thuis, een vriendje dat overstuur was. Of als je kind moe is na een korte nacht. Hoe je herkent of je kind overprikkeld is, lees je in deze blog.

Twintig tot dertig minuten rust in een prikkelarme omgeving, maakt dat het zenuwstelsel van je kind zich weer kan herstellen na een prikkel-volle ervaring. Maar je hooggevoelig kind komt niet in elke prikkelarme omgeving tot rust. Wel op een plek waar het zich veilig en geborgen voelt: de cocon.

De cocon: een veilig plekje voor je hooggevoelig kind

Stap 1: de voorbereiding

Hooggevoelige kinderen hebben veel door, ook over zichzelf. Dus dat ze drukke, nieuwe omgevingen spannend vinden en daar moe of druk van worden. Dat het dan fijn is om even bij te komen. Waarvan ze ontspannen. Heb hier eerst even een gesprekje over met je kind. En stel dan voor om samen een plekje in te richten waar je kind tot rust kan komen: de eigen cocon.

Stap 2: de cocon ontwerpen

Een cocon is een prikkelarme plek waar je kind kan ontspannen. Prikkelarm betekent weinig licht, geluid, een ontspannen sfeer, zachte materialen, een aangename temperatuur. Bespreek eerst met je kind hoe de cocon eruit zal zien. Denk hierbij aan:

  • Hoe groot?
  • Waar? Sommige kinderen voelen zich niet veilig als ze ergens alleen moeten zijn.
  • Welke kleuren?
  • Hoe maak je de cocon zacht? Denk aan kussens, een deken, een zitzak
  • Een tentje? Sommige kinderen voelen zich geborgen in een tentje.
  • Welke knuffels gaan er mee?
  • Welke boeken?
  • Een doosje met dierbare spulletjes erin zoals een lieve kaart van opa en oma erin, een mooie steen etc.
  • Tekenspullen of knutselspullen? Tekenen of knutselen werkt voor veel kinderen ontspannend.
  • Een boekje om in te schrijven?
  • Muziek kan, (in tegenstelling tot televisie) ontspannend werken. Belangrijk is wel dat de muziek zacht staat.
  • Bouwspullen mee? Zoals lego of kapla: werkt voor veel kinderen ook ontspannend.
  • Sommige spelletjes zoals een puzzel of een rubik’s cube.

Stap 3: de cocon inrichten

  • Verzamel samen met je kind de spulletjes. Sommige (vooral grotere) kinderen doen dat liever zelf: is ook goed.
  • Soms is het mogelijk om een cocon vast in te richten: als hoek in een kamer die daar permanent staat met de spullen waarmee je kind tot rust komt. Maak dan wel een lijstje van die spullen die je kind doen ontspannen maar niet altijd in de cocon liggen.
  • Soms is een mobiele cocon handiger. Stop dan de spullen in een grote tas of doos die je tevoorschijn haalt als je kind het nodig heeft om tot rust te komen.

Bijkomend voordeel: de cocon helpt je kind (en jezelf) om bewust te worden van wat ontspannend werkt. En dat heeft ook op de lange termijn veel voordelen!

Nieuwsgierig geworden? Kom naar de WORKSHOP HOOGGEVOELIG KIND en laat je voeden met nog veel meer inzichten en handvatten!

Janneke van Olphen  enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

Vorige

Volgende

2 Reacties

  1. Sandarijn

    ik had de blog al eens vluchtig doorgelezen. Ik vind het zo herkenbaar voor mijn jongste twee kinderen, maar voor mezelf ook. Die cocon is ideaal en ik ga er ook eentje voor mezelf bouwen, want ik merk dat als ik niet tot rust ben gekomen, ik ook geen ruimte heb voor mijn kinderen. Bedankt voor deze waardevolle beschrijving.

    Antwoord
  2. Hanneke

    Wat grappig, nu snap ik het: onze oudste van 3,5 maakt zijn eigen cocon! Sinds hij geen middagdutje meer doet maakt hij als zijn broertje slaapt een soort nest met alle kussens van de bank, hij bouwt zichzelf strak in. Zijn lievelingsknuffels er bij, en dan lekker liggen en een beetje televisie kijken (tsja, dat dan weer wel). Hij weet blijkbaar nu al zelf wat hij nodig heeft.

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.