“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Hoe voorkom ik dat mijn hooggevoelig kind steeds afdwaalt?

Aandacht bij jezelf houden

Omdat een hooggevoelig kind van alles aanvoelt, allerlei details ziet en subtiele geluiden hoort, zit de aandacht van je kind vaak ergens anders dan bij zichzelf.

Een paar voorbeelden:

  • Juf voelt anders vandaag. Ze heeft ook blauwe kringen onder haar ogen en ziet wit. Ze praat ook anders. Wat zou er met haar zijn?
  • Even mijn werkje doen. Hee, wat hoor ik? Knisper-knisper. Waar komt dat geluid vandaan? Het is Lisa. Ze heeft haar hand in haar broekzak en prutst ergens aan. Wat zou het zijn? Een snoeppapiertje?
  • Ik kom binnen bij oma en ik ruik iets vreemds! Zonder te groeten loop ik langs haar naar binnen. Wat is dat? Zo ruikt het hier anders nooit! Het komt uit de keuken. Ik haal de deksel van de pan…

Handig en vermoeiend

Handig die opmerkzaamheid en tegelijkertijd ook vermoeiend. Zeker als je nog niet bewust weet te switchen van binnen naar buiten en andersom.
Bewust je aandacht leren verplaatsen van buiten naar binnen en andersom helpt je kind om:

  • Er zich bewuster van te worden wanneer het met de aandacht buiten zichzelf is
  • Met de aandacht terug te keren naar zichzelf

Kortom: het voorkomt dat je kind chronisch van zichzelf afdwaalt.
De vraag is alleen: hoe leer je jouw kind te switchen van de buitenwereld naar de binnenwereld? Daar zijn oefeningen voor. De oefeningen die ik in dit blog met jullie deel, is zowel simpel, effectief als leuk om te doen! Dan is de kans groter dat je kind het spelletje mee wil spelen. En je leert het hierdoor zelf ook!

Oefening: bij jou of bij mij?

  • Opstelling. Ga tegenover elkaar zitten op een plek waar je niet gestoord kunt worden.
  • Rolverdeling. De ouder is als eerste ‘speler’ en het kind ‘ontdekker’. Daarna wordt gewisseld.
  • Taak ‘speler’ heeft als taak om zijn/haar aandacht bewust te richten naar binnen (op zichzelf) of naar de buiten (op de ‘ontdekker’).
  • Uitleg ‘speler’. Wanneer de speler de aandacht naar binnen richt, gaat de speler bewust met de aandacht naar zichzelf. Het helpt dan om bijvoorbeeld te voelen hoe je buik voelt (of voeten) of om je ademhaling te volgen. De speler blijft dus met de aandacht in ‘de eigen bubbel’.  Wanneer de speler de aandacht naar buiten richt, gaat de speler met de aandacht naar de ander. De speler probeert dan bijvoorbeeld te voelen hoe de ander voelt, of kijkt heel goed naar wat de ander aan heeft, hoe snel of langzaam hij ademhaalt etc. De speler gaat dan dus met de aandacht in ‘de bubbel van de ander zitten’. De speler richt de aandacht óf naar buiten, óf naar binnen.
  • Waar ben ik? Bij jou of bij mij? Na een paar seconden vraagt de ‘speler’ aan de ‘ontdekker’: “Waar ben ik? Bij jou of bij mij?”. De ‘ontdekker’ mag raden waar je met je aandacht zit. De ‘speler’ antwoordt vervolgens of het klopt of niet en doet dit nog een paar keer alvorens van rol te wisselen.
  • De ‘ontdekker’ heeft gedurende de oefening gesloten ogen. Als dit moeilijk is voor je kind, kan je kind ook een blinddoek omdoen of met de rug naar je toe gekeerd gaan zitten. De ‘ontdekker’ heeft als taak om te ontdekken waar ‘de speler’ met zijn aandacht zit. Wanneer de speler “bij jou of bij mij?” vraagt, geeft ‘de ontdekker’ antwoord.
  • Wisselen van rol. Na een paar keer wisselen ‘speler’ en ‘ontdekker’ van rol.

Wat bereik je ermee?

Door deze oefening regelmatig te doen, word je er als ‘speler’ bewuster van wanneer je met je aandacht bij jezelf zit en wanneer buiten jezelf. Als ‘ontdekker’ word je er bewuster van wanneer anderen met hun aandacht in jouw ruimte zitten en wanneer niet. In combinatie met de kleurenbubbel helpt het jou en je hooggevoelig kind om te voorkomen dat je adwaalt of dingen van anderen opneemt terwijl je dat eigenlijk niet wilt.

Veel plezier hiermee!

Meer inzicht en tips ontvangen? Kom naar de workshop ‘Hooggevoelig Kind’

Zelf hooggevoelig? Dan is de workshop ‘Hooggevoelige Ouders’ speciaal voor jou.

Liever één op één? Dan kun je ook een consult aanvragen.

Ik vind het leuk als je een reactie plaatst!

Janneke van Olphen | enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

 

Vorige

Volgende

1 Reactie

  1. Sonja Epping

    Fijn artikel Janneke. Ik ga die oefening eens doen met mijn zoon (s).
    Warme groet Sonja

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.