“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

De lat enorm hoog leggen, beren op de weg zien, jezelf afkeuren. Daardoor minder kunnen genieten, minder plezier hebben ook in wat je doet: ik kom het telkens weer tegen tijdens mijn cursussen en consulten. Het is herkenbaar gedrag voor ouders van een hooggevoelig kind en/of ouders die zelf hooggevoelig zijn.

Angst om niet te voldoen

Aan de basis van dit gedrag, ligt een angst: bang om niet te voldoen, om niet ‘goed genoeg’ te zijn. Daardoor ook, de angst om te falen. Faalangst is, met andere woorden, de angst om niet te voldoen.

Als

Als je van kleins af aan sterk kunt aanvoelen wat anderen wensen, willen en verwachten. Als je het sterk voelt wanneer je niet ‘voldoet’ aan wat mensen van je wensen, willen en verwachten. Als een harmonieuze verbinding je ontspant en je daarentegen gespannen raakt van verstoringen in de verbinding tussen jou en een ander. Verstoringen die kunnen ontstaan omdat je het door hebt dat je niet helemaal voldoet aan wat een ander wenst, wil of verwacht.

Dan

Dan voel je, ook van kleins af aan, sterk de drang om aan die wensen, wil of verwachting te voldoen. Je hebt, als je klein bent, nog niet het vermogen om in te zien dat het irreëel is om hieraan telkens te voldoen. Je kunt jezelf ook nog niet opvangen en geruststellen als je je naar voelt omdat je het gevoel hebt, niet te voldoen.

Pijn

Je voelt wel de pijn van binnen en, in een onbewuste poging om die pijn te vermijden, ga je nog harder je best doen. Je wordt angstig om te falen omdat het je zo’n pijn doet wanneer je het gevoel hebt, niet te voldoen.

Zo word je perfectionistisch leg je de lat steeds hoger voor jezelf, wordt je steeds harder voor jezelf, neemt het plezier af in het uitproberen (=leren) want je kunt falen en dan voel je de stekende pijn weer. Daarom kun je ook beren op de weg zien, kan het zijn dat je liever niets nieuws meer probeert, tot je zeker weet dat je het kunt.

Angel

Nu we de angel te pakken hebben, kunnen we hem verwijderen… Ik heb hier het laatste jaar in consulten veel aan gewerkt met ouders. En met succes! Het meest extreme voorbeeld is toch wel dat van kindjes die zichzelf slaan als iets ‘mis’ gaat. Als zelfs die ouders mij vervolgens laten weten dat ze ‘een ander kind’ hebben, dan weet ik dat het tijd wordt om dit met meer ouders te delen.

Themadag ????

En dat doe ik dan ook heel graag tijdens de themadag ‘Van faalangst naar meer plezier’ 

Tijdens die dag leer je wat je kunt doen wanneer jij bij je kind en/of bij jezelf die angst om niet te voldoen / te falen, herkent. Dat zich dus uit in perfectionisme, beren op de weg zien, irreële eisen stellen, woest of totaal overstuur raken wanneer iets niet lukt, geen nieuwe dingen willen uitproberen etc.

Wat je leert is heel concreet en praktisch toepasbaar. Het is een andere manier van kijken en handelen, die ertoe leidt dat je kind en jijzelf kan ontspannen als er iets ‘mis’ gaat. We oefenen het die dag in allerlei situaties.

Ik gun het je van harte!

Janneke van Olphen – enVie | gevoeligheidgrootbrengen

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.