“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Bij jezelf blijven

Bij jezelf blijven

“ Ik leer om in plaats van continu de buitenwereld te voelen, mijn binnenwereld te voelen” is het antwoord van een cliënte op mijn vraag, wat zij merkt dat ze aan het leren is. En daarmee verwoordt zij een ontwikkeling die voor veel hooggevoelige ouders herkenbaar is.

Harmonie

Want omdat je hooggevoelig van aard bent, vaar je van kleins af aan wel bij harmonie in de verbinding met de ander. En heb je het al snel in de gaten als die harmonie verstoord raakt. Waardoor je gespannen raakt. In termen van de innerlijke familie: waardoor je innerlijk meisje gespannen raakt.

Maar als je nog klein bent, ben je nog niet in staat om jezelf gerust te stellen als je gespannen raakt. Daarvoor heb je de eigenschappen van de innerlijke vrouw nodig en die zijn dan nog niet ontwikkeld.

 Antennes

Dus doe je instinctief, wat je wel kunt om de harmonie te herstellen. Je zet namelijk je (zeer goed werkende) antennes nog verder uit naar de buitenwereld. Je speurt naar:

Wat anderen van je verwachten. En probeert daaraan te voldoen, zodat de harmonie niet verstoord raakt. Wat er bij jezelf vaak toe leidt dat je veel eisen aan jezelf gaat stellen en gaat denken dat je niet voldoet.

Hoe anderen zich voelen. En je probeert te geven wat nodig is, zodat de ander zich weer fijn voelt. Wat er bij jezelf vaak toe leidt dat je niet meer voelt wat je zelf nodig hebt en rond sjouwt met sores van anderen.

Wat anderen graag willen. Om hieraan tegemoet te komen, schuif je wat je zelf wilt, naar achteren. Wat er bij jezelf vaak toe leidt dat je niet meer goed weet wat jij nou wilt, wat jou energie geeft, wat jou blij maakt. Behalve als je, naast hooggevoelig van aard, ook sterk wilskrachtig (strong-willed) van aard bent. Dan schuif je wat jij wil, niet zomaar opzij. Maar wat jij wilt (je innerlijk jongetje), komt dan wel in conflict met je behoefte aan harmonie (je innerlijk meisje), waardoor er spanning ontstaat in jezelf.

Binnenwereld

Het alsmaar bezig zijn met wat anderen van je verwachten, van wat je bij anderen voelt, van wat de ander wil: het leidt je af van jezelf, van jouw binnenwereld, van wat jij nodig hebt zodat het goed met je gaat.

Gewoonte

Het ‘gericht zijn op de buitenwereld’ is vaak een gewoonte geworden. Je doet het vaak onbewust. Je kunt jezelf aanleren om meer bij jezelf te blijven. Meer te voelen waar jouw innerlijk meisje gespannen of ontspannen van raakt. Meer te voelen waar jouw innerlijk jongetje energie van krijgt en blij van wordt. Of waar hij van afhaakt, zich futloos bij voelt.

Je kunt ook leren om wel waar te nemen wat anderen voelen, willen en verwachten, zonder dat jij het je (letterlijk) aantrekt.

Een prachtige aanleiding

Geleidelijk aan wordt dat dan je nieuwe gewoonte. Het kan goed zijn, dat je nu sterker de behoefte voelt om dit te leren, omdat je ziet dat je (eveneens hooggevoelige) kind ook de antennes zodanig naar buiten heeft staan. En dat dit ten koste gaat van het welzijn van je kind. Een prachtige aanleiding om eerst zelf te leren om dit patroon te doorbreken. En je hebt gelijk, want je kind kijkt naar jou en leert van jou.

Cursus hooggevoelige ouders

Dit staat dan ook centraal tijdens de cursus ‘Hooggevoelige Ouders’. Je bent van harte welkom!

 

 

 

 

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.