“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Hooggevoelig kind dat slaat, scheldt, schopt?

Ze is zo trots: het is haar zoon die hooggevoelig en strong willed van aard is, gelukt om in plaats van te gaan schoppen en slaan, zijn frustratie springend op de trampoline te uiten. Ze mailt me om het met me te delen. En ik weet: er is een mijlpaal bereikt! Want een hooggevoelig en strong willed kind heeft samen met de ouders vaak een hele weg afgelegd voordat het lukt om die enorme spanning anders te uiten dan op een ‘agressieve’ manier.

Veel voelen

Een kind dat hooggeVOELig & strong-willed van aard is VOELT aan de ene kant een stuk meer dan gemiddeld (in termen van de innerlijke familie: het heeft een sterk innerlijk meisje). Hierdoor raakt het kind sneller gespannen.

& veel willen

Aan de andere kant is de WIL van een hooggevoelig & strong-WILled kind ook een stuk sterker dan gemiddeld (in termen van de innerlijke familie: het kind heeft een sterk innerlijk jongetje). Hierdoor gaat het kind eerder in het verzet / gaat eerder de strijd aan.

Hoe zit dat precies?

In een eerder blog (waarom zoekt mijn HG kind prikkels juist op?) leg ik precies uit hoe dat zit.

De vraag van dit blog

De vraag van dit blog is meer: hoe kan het dat mijn hooggevoelig kind schopt, slaat en scheldt? En valt dat te doorbreken?

Reactie op spanning

Omdat je kind gevoeliger van aard is, stijgt de spanning van binnen sneller. Bij de meeste hooggevoelige kinderen merk je dat de spanning oploopt doordat ze gaan huilen of angstig worden (schaduwkant van het innerlijke meisje). Maar een kind dat ook strong-willed van aard is, reageert vaak op spanning door dwars, bozig, rebels, druk en zelfs agressief te worden (schaduwkant innerlijk jongetje).

STEL je kind wil een t-shirt aan terwijl jij dat te koud vindt. Bij een HG & SW kind gebeurt er dan, innerlijk, dit:

DE WILSKANT van je kind (het innerlijk jongetje) komt in opstand. Het innerlijk jongetje van je kind is echt niet bereid om de kledingkeus aan jou over te laten! Het innerlijk jongetje van je kind wil dat zelf bepalen en voelt zich aangetast in zijn autonomie!

DE HOOGGEVOELIGE KANT van je kind (het sterke innerlijke meisje) voelt de disharmonie en raakt hierdoor gespannen. Het innerlijk meisje zou zich het liefst aanpassen, zodat het conflict weer uit de weg is. Maar doordat je kind zo’n pittige eigen wil (innerlijk jongetje) heeft, gebeurt dat niet. Dat staat het innerlijk jongetje niet toe, die gaat de strijd aan! En hierdoor raakt het innerlijk meisje van je kind steeds meer gespannen. Achter dat rebelse innerlijke jongetje, staat dus een zeer gespannen innerlijk meisje.

HG & SW spanningsmechanisme

Hoe rebelser (het innerlijk jongetje van) je kind zich gedraagt -> hoe meer gespannen (het innerlijk meisje van) je kind is;

Hoe meer gespannen (het innerlijk meisje van) je kind raakt -> hoe rebelser (het innerlijk jongetje van) je kind wordt.

Slaan, schelden en schoppen

Als de spanning stijgt, maakt het lichaam adrenaline en cortisol aan. Spieren raken gespannen, hartslag en bloeddruk schieten omhoog. Je kind kan steeds minder goed denken en gooit de groeiende spanning er met steeds meer vuur uit. Je kind gaat schoppen, schelden, slaan etc.

Een hele uitdaging

Het is, als de spanning zo hoog is, een hele uitdaging om dan NIET te gaan schelden, schoppen, slaan. Ook voor de ouders. Want blijf maar eens rustig als je kind zo tekeer gaat! Je raakt vaak ook in de stress (zeker als je zelf hooggevoelig bent). Menig ouder zal zelf ook een flinke brul geven als reactie op die stress (Lees ook het blog: strijd met je kind).

Alternatieven kennen

Daarnaast weten kinderen vaak ook echt niet wat alternatieven zijn voor schoppen, slaan en schelden. Alternatieven waarmee ze wel hun spanning kunnen uiten, maar de ander niet schaden.

Van kennen naar kunnen

En als kinderen (en volwassenen net zo goed) alternatieven wel kennen, is er nog dat confronterende verschil tussen ‘kennen’ en ‘kunnen’. Kennen gaat veel sneller dan kunnen. Als je hier rekening mee houdt, voorkom je veel teleurstellingen.

Het is dus best een proces om een positieve draai te geven aan dat HG &SW spanningsmechanisme van je kind. Maar het kan! Daarom is ze ook zo trots, de moeder die mij mailde.

Het gaat niet om een paar tips

Een paar tips doen geen recht aan wat er allemaal bij komt kijken om die positieve draai te geven aan dit spanningsmechanisme bij je HG & SW kind. Het gaat meer om een systeem, waarbij de verschillende onderdelen met elkaar samenhangen.

Je leert het tijdens de cursus ‘Hooggevoelig & strong willed Kind’. Je bent van harte welkom!

Cursus hooggevoelig & strong-willed kind

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.