“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Hooggevoelige kinderen zonder angst?

Zoals jullie weten, zijn mijn kinderen in hoge mate gevoelig van aard, oftewel hooggevoelig. Ik was dus geïntrigeerd toen ik, inmiddels een aantal jaar geleden, ontdekte dat mijn tweeling enorm van klimmen en duizelingwekkende hoogtes houdt. Dan zijn mijn hooggevoelige kinderen zonder angst!

Snel schrikken

Het intrigeerde me, want in het dagelijks leven schrikken ze relatief snel. Van een stemverheffing, van een wesp, van een duw op het voetbalveld. En hebben ze ook een lagere pijngrens. Een klein wondje: het doet al snel echt zeer. Kenmerkend gedrag voor een hooggevoelig kind.

Als apen

En toch… ook nu weer, tijdens onze vakantie in de Alpen, gingen ze de hoogte in. Als apen klommen ze, snel en behendig, tientallen meters hoog de rots op. Ik kreeg er zelf kriebel van onder mijn voeten. Hun ontspanning hierbij, viel zelfs de instructeurs op.

Dromerig

In het dagelijks leven staan ze ook nog niet altijd met beide voeten op de grond. Regelmatig dromerig, vol fantasie, kleine verstrooide professors. Hun aandacht ergens hoog. Waardoor onze begeleiding als ouders vaak gericht is op hoe je dingen aanpakt. En ik flink werd (en word) uitgedaagd in het oefenen van geduld. In de praktische zin ben ik namelijk eerder van de ‘hupsakee-even-doen’.

Met beide voeten!

“On grimpe avec les pieds, pas avec les mains!!!” Oftewel: “Klimmen doe je met je voeten, niet met je handen!!!”. Als een lichtflits drongen de woorden van de instructeur tot me door. Met klimmen leren mijn twee oudsten letterlijk hun voeten te voelen en met beide voeten op de Aarde te staan. Weer een prachtig voorbeeld van hoe ook kinderen zelf hun weg vinden. En hoe je als ouder op je kinderen kunt vertrouwen.

Gezonde tegenhanger

Ik heb al vaak getwitterd dat trommelen of trampoline springen, of zelf veel lawaai maken aardend werkt. Je kind ervaart zichzelf / het eigen lichaam dan sterk. Wat prettig is omdat de aandacht van je kind, door de hoge prikkelgevoeligheid, al zo snel op de buitenwereld gericht is. Ik kan nu dus ‘klimmen’ aan dit rijtje toevoegen. Want: ‘klimmen doe je met je voeten’.

Mijn eigen angsten overwinnen

De volgende angst die ik als moeder te overwinnen heb, is al bekend: de tweeling wil dolgraag gaan paragliden, parachute springen en zelfs een wingsuit uitproberen. Dat wordt oefenen 😉

Themadag!

Er zijn trouwens nog een paar plekken vrij voor de Themadag ‘Van Faalangstig naar meer Leerplezier’ op zaterdag 19 september 2015

Je bent van harte welkom!

Janneke van Olphen | enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

 

Vorige

Volgende

1 Reactie

  1. Ingrid

    Deze vakantie toch maar een bezoek aan het klimbos inplannen..Wij hebben ook zo een klimbokje ????

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.