“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Aan welk gedrag herken je een hooggevoelig kind?

 Je hebt een vermoeden dat je kind hooggevoelig is. Dan wil je graag weten aan welk gedrag je hooggevoeligheid herkent. Sommig gedrag komt veel voor bij een hooggevoelig kind. Dit betekent niet dat je hooggevoelig kind al dit gedrag hoort te vertonen om hooggevoelig te zijn. Het betekent wel dat de meeste van deze gedragskenmerken herkenbaar zijn.  De volgende lijst heb ik samengesteld op basis van de boeken die ik gelezen heb, mijn persoonlijke ervaringen en het model van de innerlijke familie waar ik mee werk.

Gedragskenmerken van een hooggevoelig kind

 1. Neemt subtiele veranderingen snel waar in (beeld, geluid, sfeer etc).
 2. Heeft oog voor detail: ziet een kleine kruimel bijvoorbeeld nog op de grond liggen.
 3. Schrikt al snel van (plotselinge) geluiden.
 4. Is gevoelig voor schoonheid: kleurencombinaties, inrichting, natuur.
 5. Raakt overrompeld door plekken waar veel mensen zijn.
 6. Raakt snel gestrest bij veranderingen of onverwachte gebeurtenissen.
 7. Is sfeergevoelig: reageert sterk als de sfeer bijvoorbeeld beladen is.
 8. Merkt emoties bij anderen op: verdriet, onzekerheid, irritaties.
 9. Lijkt gedachten te kunnen lezen.
 10. Is erg begaan met anderen. Bijvoorbeeld: wordt verdrietig als de ander verdrietig is.
 11. Presteert beter wanneer anderen niet meekijken.
 12. Wil het in de ogen van anderen graag goed doen.
 13. Heeft de neiging om de eigen behoeften weg te cijferen t.b.v. de behoeftes van anderen.
 14. Is bang om iets verkeerd te doen: doet erg zijn/haar best en raakt overstuur bij het maken van ‘foutjes’.
 15. Is vaak perfectionistisch. Bijvoorbeeld: gooit kleurplaat weg als het even buiten de lijntjes komt.
 16. Heeft last van kriebelende of prikkende kleding.
 17. Raakt overstuur als je op strenge toon spreekt.
 18. Raakt diep gekwetst door negatief commentaar van anderen.
 19. Heeft een diepe beleving: stelt diepzinnige vragen en maakt wijze opmerkingen ‘uit het niets’
 20. Heeft sterke behoefte aan harmonie: heeft een fijne sfeer nodig om te kunnen ontspannen.
 21. Raakt vertederd door kleine dingen: bloemetjes, beestjes etc.
 22. Heeft een groot hart: geeft graag uitingen van liefde.
 23. Heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel.

Hooggevoelig en Strong Willed (hss: sensation seekers)

Sommige hooggevoelige kinderen zijn zowel hooggevoelig als strong willed (wordt meestal aangeduid als hss: high sensation seekers). Bij deze kinderen staat het enthousiasme en ontdekken voorop, waardoor de eigenschap hooggevoeligheid minder snel herkend wordt. Het zenuwstelsel kan alle prikkels van de ervaringen die het kind ontdekkend opdoet echter niet goed aan. Hierdoor kan het kind ‘omslaan als en blad’ en ‘ineens’ een emotionele uitbarsting krijgen. Lees hier welk gedrag kenmerkend is voor een hooggevoelig & strong-willed kind.

Behoefte aan meer informatie?

Meld je hiernaast -> aan voor de gratis video cursus!

Ik vind het leuk als je een reactie plaatst!

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

 

Vorige

Volgende

17 Reacties

 1. Tamara

  Hoi Janneke,
  Sinds een week of 3 volg ik je op twitter, en elke dag weer tweet je iets waar ik mijn zoontje (is nu 6,5) erg in herken!Ook mijzelf herken ik hierin!Wij weten zelf inmiddels wel zeker dat B. hoogsensitief is, ikzelf ook, alleen is het moeilijk naar de buitenwereld toe. Er zijn maar weinig mensen in onze omgeving die weten wat het inhoudt en dit kunnen plaatsen, maar vele wuiven het weg en zeggen zelfs dat wij zo nodig ons kind willen bestempelen, en dat is het laatste wat ouders willen, toch?
  Ik hoop nog meer van je tweets te kunnen leren en hopelijk komt er een dag dat hoogsensitiviteit geaccepteerd en erkend wordt!
  Dank je wel!
  Groetjes Tamara

  Antwoord
  • admin

   Beste Tamara,

   Dank je voor je warme reactie! Omgaan met de reacties uit je omgeving is één van de uitdagingen die je als ouder van een hooggevoelig (oftewel hoogsensitief) kind tegenkomt. En die je zelf ook tegenkomt als je hooggevoelig bent. En dat is vaak een flinke uitdaging omdat je de negatieve reactie niet alleen hoort, maar ook voelt. En omdat een hooggevoelig mens juist vaak sterk behoefte heeft aan harmonie. Stel je eens 2 kinderen voor die het ergens oneens over zijn en “welles” “nietes” tegen elkaar roepen. De overtuiging van degene die “welles” roept, groeit iedere keer als het kind “welles” roept en dat geldt ook voor degene die “nietes” roept. Behalve als één van beiden oprecht zegt: “oh ja, jij ziet het zo, dat kan”. Oftewel in jouw geval: “Oh, oké, jij ziet het als een bestempelen, dat kan”. Dit werkt als jij kunt aanvaarden dat iemand zo kan denken. Je belandt niet in een strijd, je gaat ook niet mee in iemand’s gedachten. Je hoort het aan en laat het weer gaan. Het effect is vaak… harmonie. Ik wens je toe dat er meer mensen op je pad komen door wie jij je begrepen voelt.
   Hartelijke groet,
   Janneke van Olphen

   Antwoord
 2. Yvonne

  Ik heb er twee. Op zeker. En één is er sterk ondernemend. Je blogs zijn een wereld van herkenning, dankje, want het is zeker niet altijd makkelijk, zowel voor de jongens als voor mama. Maar wat heerlijk is het op momenten dat we de juiste snaar raken samen!

  Antwoord
 3. Sanne

  Lees je blog voor het eerst en herken er veel in. Zowel in mezelf als in mijn zoontje. Maar waar ik terughoudend ben, stort mijn zoontje zich overal in. Hij wil alles ontdekken en uitproberen. Lijkt zich gauw thuis te voelen bij mensen en is in zijn element op feestjes met veel familie waar hij kan dansen en springen.
  Maar hij heeft ook een hele andere kant. Gevoelig, voelt zichzelf snel afgewezen, schrikt wanneer mensen boos worden op hem of op elkaar. Voelt stemmingen precies aan, hij kan het allemaal nog niet goed verwoorden want hij is pas twee jaar, dus heeft het daar soms lastig mee. Wanneer een ander verdrietig is zie ik bij hem ook de tranen in zijn ogen staan.
  Volgens mij voelt hij zichzelf vaak onbegrepen, vooral door zijn vader die erg boos kan reageren. Ik weet niet zo goed hoe ik hier mee om moet gaan.
  Hij heeft vaak moeite met slapen en droomt veel. Merkt details op, een andere kleur naggellak, een nieuw sieraad, een andere kleur elastiek in mijn haren. Of hij nou echt hoogsensitief is weet ik niet, omdat hij ook die extraverte kant heeft. Hij is niet afwachtend in nieuwe situaties (als één van zijn ouders in de buurt is dan, als wij er niet bij zijn is het wel lastig. Op het kdv begint hij nu na een halfjaar pas een beetje zichzelf te worden)
  Ik ga nu al je blogs lezen en ben benieuwd of ik nog meer punten van herkenning tegenkom. Bedankt voor alle informatie alvast!

  Groeten, Sanne

  Antwoord
 4. Marieke

  Beste Janneke,
  ik volg je pas kort op twitter en heb je site bekeken. Heb nog niet zeker geconcludeerd of mijn oudste zoontje (4,5) hoogsensitief is, maar ik vermoed het wel. Heb veel aan je tweets en ben nog bezig met mijn zoektocht naar een aanpak die werkt. Omdat hij ook ondernemend is, vind ik het moeilijk te bepalen of het echt zo is. Maar slecht (in)slapen, dromen, nachtangst, etc. doen wel wat vermoeden. Misschien kom ik nog een keer bij je terug met een vraag.
  groeten,
  Marieke

  Antwoord
 5. Sonja Epping

  Hallo Janneke, wat een mooi blog. Ik herken de meeste punten bij onze jongste van 7. Onze oudste heb ik ook lang van gedacht dat hij hooggevoelig was, maar dat lijkt nu (13 jaar) minder te zijn. Ook zelf herken ik veel. Dat maakt ook dat ik me afvraag: is hij hooggevoelig of is t alleen een spiegel die ik denk te zien omdat ik t zelf ben. De reactie van Sanne hierboven vind ik ook enorm herkenbaar. Ik volg je sinds kort op twitter en ik vind je tips heel fijn! Graag zou ik ook met je linken en deelnemen in jouw groep. Tot “tweets” of “linkx” en wie weet..
  Warme groet,
  Sonja

  Antwoord
 6. Jan Emmel

  Lees deze artikelen met interesse. Als je hierin verdiept, begrijp je ook waarom onze kleinkinderen soms (in onze ogen) “vreemd” reageerden. NU kan ik het plaatsen; en ook houd ik meer rekening met andere mensen in mijn omgeving. Het heeft me duidelijk een spiegel voorgehouden!

  Antwoord
 7. Ciska

  Hallo,

  Ik kwam via google op je site terecht en in alle punten waarin je kan zien dat iemand hooggevoelig is herken ik heel veel bij mijn zoon. Hij is 6.5 jaar en heeft heel duidelijk structuur nodig en bij enige nieuwe situaties zit hij het liefst bij mij op schoot en zitten we er dan een uur dan komt hij extreem los en wil dan heel stoer overkomen . Ook met het perfectionistisch gedrag bijv met kleuren tekenen etc is hij ook heel extreem. Één lijntje of rondje verkeerd is alles verkeerd en ontploft hij. Wil het dan ook niet meer opnieuw proberen. En zijn we aan het wandelen bijvoorbeeld of we gaan naar de speeltuin dan vind hij altijd vanalles op de grond waar een ander zoals ik zelf ook wel erg geneigd ben naar de grond te kijken zie ik bijvoorbeeld lang niet alles terwijl hij het dan allang heeft opgepakt. Dus wel veel herkenbaarheid van wat je opschijft in die punten.

  Antwoord
 8. Mama

  Hoi, ik herken mijn zoontje van 5 absoluut in het bovenstaande. Ook mijn man herken ik (en hij zichzelf) hierin. Voor mij is het erg moeilijk. Ik begrijp vaak helemaal niks van hem… Mijn man is natuurlijk volwassen en gaat er goed mee om. Maar mijn zoon en ik botsen erg vaak hierdoor… Ik doe mijn uiterste best om hem ruimte te geven en naar hem te luisteren, maar lastig is het wel hoor… Vooral omdat ik het gewoonweg niet snap… Heb je tips

  Antwoord
  • janneke

   Hallo Sherida,

   Mijn tip is dat je je aanmeldt voor mijn gratis video cursus (die vind je op de homepage van mijn site). Daarin leg ik in 3×30 mn veel uit, waardoor je het echt beter zult snappen!
   Hartelijke groet,

   Janneke van Olphen

   Antwoord
 9. mw tjes

  Hoi

  Ze eggen altijd dat mijn zoon hoog sensitief is… maar kan mj niet vinden in bep. dingen en mis heel veel gekke kenmerken van mijn zoon… hij wil altijd overal bij staan gesprekken tussen volwassenen etc. maar heeft geen last van labels en natte vieze kleding. En hij kan helemaal maar dan ook helemaal iet tegen onrecht ( regels zijn regels en daar wijk je niet vanaf…) hij wil altijd winnen kan slecht tegen zijn verlies. Gaat na een gesprek dan wel beter

  Antwoord
  • Danielle

   Hoi mw tjes,

   Ik ben nog zoekende, maar heb heel sterk het vermoeden dat mij zoon (7 jr) ook hoog sensitief is. In de dingen die jij omschrijft zie ik mijn zoon. Hij heeft ook veel problemen wanneer wij iets verplaatsen. soms ongemerkt zet hij het gewooon weer terug waar het ooit stond. Wanneer wij zeggen dat het op de andere plaats moet blijven staan heeft hij het daar wel een paar dagen moeilijk mee.

   Gr. Danielle

   Antwoord
 10. Jana

  Ik denk dat mijn dochter nu 5 ook hooggevoelig is als iemand huilt dan huilt zij mee zij wil alleen zachte kleertjes dragen een jeans is bei haar iets vreselijk ook haar onderbroek moet precies zitten zij moet overal perfect zijn als het niet is dan is zij teruggetrokken zij huil niet echt zo als andere kindjes maar wel heel stiletjes als het heel druk is dan lijkt het zo als zij verloren is als wij op speel plaats zijn en kinderen rupen en springen naast haar dan loopt zij gewoon weg vraagt vaak ben ik flink doe ik het goed zo soms weet ik niet hou moet ik in bepaalde dingen reageren

  Antwoord
 11. Joyce

  Zoonlief van vijf jaar heeft alle kenmerken van een hooggevoelig en strong willed kind icm negatief zelfbeeld. In het verleden veel driftbuien gehad en van school veranderd. Daarna ging het beter maar dat negatieve zelfbeeld blijft. Ook stelt hij nu vragen over zwaartekracht en dat soort dingen.. wat te doen??

  Antwoord
  • Janneke

   Beste Joyce, daar is niet één antwoord op. Het helpt (hem en jou) als je je in hem verdiept, hem goed leert begrijpen en leert zien wat hij nodig heeft. Ook voor je eigen gemoedsrust! Hartelijke groet!

   Antwoord
 12. linda

  Wij hebben 2 mannen van 9 jaar ( tweeling ) die erg gevoelig zijn voor prikkels van buitenaf. Op advies van de school laten testen ivm gedrag en daar kwam uit ADHD/ADD…. Ik geloof daar niet in als ik de gedragskenmerken zie die hierboven worden uitgelegd…. De jongste van de 2 is als ik dit hierboven zie heel erg hoogsensitief…. Daarbij zijn ze beiden erg intelligent mbt hun kunnen en kennen van lesstof maar ook maatschappelijke issues deinzen ze niet voor terug…. ook in het verleden een IQ test laten doen…. De Jongste Begaafd en de oudste gemiddeld…. Nu zijn ze beide gemiddeld? Ook het pesten op school( die ze glashard ontkennen) doet de mannen geen goed….

  Antwoord
 13. J

  Kan een hooggevoelig kind ook vaak en snel moe worden?

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.