“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Joepie, vakantie! Tijd om bij te komen, om tot jezelf te komen en om tot elkaar te komen. Extra fijn voor een hooggevoelig kind, dat dagelijks zoveel indrukken opdoet, intens beleeft en diep verwerkt, zou je zeggen. Maar juist ouders van hooggevoelige kinderen melden vaak dat de vakantie, zeker in het begin, juist niet fijn verloopt. Ouders van hooggevoelige & strong-willed kinderen melden dit nóg vaker. Je kind gedraagt zich opstandig, is niet te genieten, vraagt steeds negatieve aandacht. Hoe komt dat toch?

Er kunnen meerdere oorzaken meespelen, ik beschrijf er een aantal in dit blog.

Verandering van ritme in de vakantie

De eerste en meest voor de hand liggende is verandering van ritme. Het is best wennen voor een kind dat de dagen ineens heel anders verlopen dan je kind gewend is. Ritme geeft  (het innerlijk meisje van) een kind duidelijkheid en voorspelbaarheid. Onduidelijkheid en onvoorspelbaarheid geven onrust. Gevoelige kinderen reageren hier sterker op omdat ze de veranderingen sterker opmerken en hier gespannen door raken. Dit kun je opvangen door samen met je kind structuur te geven aan de dag, zodat er z.s.m. een duidelijk vakantie ritme ontstaat.

Tot jezelf komen is niet altijd fijn!

Kenmerkend voor hooggevoelige kinderen is dat zij meer dan gemiddeld veel opmerken in hun omgeving. De hele dag valt hen van alles op en blijft er bovendien heel wat hangen. Dat heeft voordelen, in de eerste plaats is het een kwaliteit. Een nadeel is dat als de hele dag je aandacht ‘naar buiten’ wordt getrokken, er dus minder aandacht ‘naar binnen’ gaat. Hierdoor ben je niet zo bewust van hoe jij je voelt. Vervolgens blijven veel indrukken die je opdoet ook nog eens in je hoofd hangen, waardoor je aandacht ook niet naar de rest van je lichaam gaat. In je lichaam bouwt zich echter wel spanning op. Als je dan tot jezelf komt, voel je die opgebouwde spanning en dat is niet zo prettig. Wees je hier als ouder bewust van en erken je kind hierin. Help je kind zich weer fijn te voelen in zijn/haar lichaam door je kind actief te helpen ontspannen.

Te weinig uitdaging

Een oorzaak waar niet automatisch aan gedacht wordt, is te weinig uitdaging. Elk (innerlijk jongetje van een) kind heeft behoefte aan uitdaging, al helemaal als je kind strong-willed is. Een kind dat naast hooggevoelig ook strong-willed is (sterke wil), heeft meer dan gemiddeld behoefte aan uitdaging. Aan nieuwe indrukken, nieuwe belevenissen, nieuwe dingen om te leren. Daar krijgt je kind energie van! Uiteraard verschilt elk kind in wat hij/zij graag wil beleven en leren, in waar zijn/haar interesse naar uitgaat. Kenmerkend voor een strong-willed kind is dat een strong-willed kind heel goed weet wat hij/zij wil en daar ook behoorlijk onverzadigbaar in is.

Vervelend gevoel

Een kind dat te weinig uitdaging krijgt, gaat zich vervelen. Nu is een beetje verveling gezond (prikkelt o.a. de creativiteit), maar bij te veel verveling ga je je voelen als een leeg ballonnetje. Weinig energie, futloos. Daar gaan kinderen zich dan ook naar gedragen. Natuurlijk staat die behoefte aan uitdaging van een strong-willed kind haaks op de behoefte aan minder prikkels van een hooggevoelig kind. Dat dilemma komt een HG&SW-kind dagelijks tegen! Kijk daarom goed naar de activiteiten die je kind leuk / interessant / uitdagend vindt. Welke van deze activiteiten werken óók (relatief) ontspannend? Dat zijn de activiteiten die de belangen van beide kanten van je kind, dienen.

Ik wens jou en je gezin een fijne vakantie toe!

Cursus hooggevoelig & strong-willed kind

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.