Het model van de innerlijke familie
Ik werk samen met Arienne Klijn, grondlegger van ‘de innerlijke familie’ en schrijfster van o.a. het boek ‘Maak kennis met je innerlijke familie’. De innerlijke familie is een fantastische manier om je eigen persoonlijkheid, de persoonlijkheid van je kind en de interactie tussen jou en je kind beter te leren begrijpen. Het werkt zeer verhelderend en het mooiste is: je kunt er meteen wat mee. Je blijft dus niet hangen in “ik begrijp het en wat nu?”. Met de innerlijke familie leg je meteen het verband naar de praktijk. Dat maakt dit model zo waardevol. Ik zie het als één van mijn rollen om ‘de innerlijke familie’ aan ouders over te brengen omdat dit prachtige model op een unieke manier bijdraagt aan mijn intentie: meer begrip en betere handvatten voor hooggevoelige mensen en in het bijzonder: het hooggevoelige kind.
Je innerlijke familie werkt met archetypen (Carl Jung: een beeld dat gekoppeld is aan karaktereigenschappen en in ons collectieve onbewuste ligt opgeslagen) en bestaat uit je innerlijke meisje, jongetje, man en vrouw. Alle eigenschappen van de persoonlijkheid vallen onder 1 van deze familieleden. Zowel de prettige als minder prettige, de kwaliteiten als de schaduwkanten. Je innerlijke familieleden zijn het niet altijd met elkaar eens. Een voorbeeld: je partner stelt voor om samen een drankje te gaan drinken in een café. Aan de ene kant heb je daar veel zin, aan de andere kant voel dat je toe bent aan rust en vroeg naar bed gaan. Dan zijn 2 innerlijke familieleden het niet met elkaar eens. In dit geval het innerlijke jongetje en het innerlijke meisje. Nu kan je innerlijke man roepen: “Niet zeuren, gewoon doen” of je innerlijke vrouw kijkt naar beide innerlijke kinderen en neemt de tijd om zorgvuldig af te wegen.
Hetzelfde kan gelden voor je kind. Een voorbeeld: je kind wordt uitgenodigd voor een verjaardagsfeestje. Toen je kind de uitnodiging kreeg, was je kind heel blij en had het veel zin in het feestje. Nu het feestje nadert, wordt je kind zenuwachtig en durft je kind niet meer naar het feestje. Ook in dit geval is er sprake van verschillende belangen tussen het innerlijk jongetje en het innerlijk meisje van je kind. Hoe ga je hier als kind mee om? Dat is nu juist iets wat je kind nog moet leren. Je kind leert dit grotendeels van de ouders: van jou dus! Als jij vaak zegt “Niet zeuren, we gaan gewoon!” dan is dat wat je kind leert. Als jij de tijd neemt om zorgvuldig te af te wegen, dan leert je kind dit van jou. Zo groeien in de loop der jaren bij je kind de eigenschappen van de innerlijke vrouw en man. Totdat je kind volwassen is en (hopelijk) voor zichzelf kan zorgen.
In 2011 legde ik het verband tussen hooggevoeligheid en de innerlijke familie. Nog specifieker: tussen hooggevoeligheid en een sterk innerlijk meisje. Ik zag hoe je de innerlijke familie kunt gebruiken om je hooggevoelig kind beter te begrijpen en beter met je kind om te gaan. In datzelfde jaar las ik boeken over het strong-willed kind. En legde ik het verband tussen strong-willed en een sterk innerlijk jongetje. Zo legde ik ook het verband tussen de high sensation seeker (hss) oftewel de extraverte hooggevoelig persoon: dat is namelijk iemand met een sterk innerlijk meisje en een sterk innerlijk jongetje. Dat gaf een unieke kijk op de persoonlijkheid van deze, zo vaak onbegrepen kinderen. En stelt mij nu in staat om ook voor hen meer begrip te creëren en ouders te helpen om beter met hen om te gaan. Uiteraard valt de appel niet ver van de boom en herkennen ouders zichzelf vaak in hun eigen kinderen. Maar vaak werden de ouders van nu als kind niet goed begrepen, met alle gevolgen van dien. Daarom coach ik ook ouders die zichzelf beter willen begrijpen en beter met zichzelf willen omgaan.