“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Welk gedrag is kenmerkend voor een hooggevoelig & strong-willed kind?

HSSKenmerkend gedrag hooggevoelig en wilskrachtig kind

Zoals we verschillen in de mate waarin we gevoelig zijn, verschillen we ook in de mate waarin we wilskrachtig zijn. Een kind dat in hoge mate wilskrachtig is, wordt ook wel strong-willed genoemd. In de literatuur wordt gesproken over de high sensation seeker (hss) of het extraverte hooggevoelig (oftewel hoogsensitief) kind. Ik legde in 2012 de link tussen beide eigenschappen, mede dankzij de innerlijke familie waarmee ik werk. Een HSS is een kind (of volwassene) dat zowel hooggevoelig als strong-willed is. In het blog “Waarom zoekt mijn hooggevoelig kind prikkels juist op?” leg ik dit uit.

Verschillende lijsten

In dit blog geef ik eerst een lijst van kenmerken van strong-willed. Een kind kan dus ook heel goed strong-willed, maar niet hooggevoelig zijn. Eerder maakte ik al een lijst met gedrag dat kenmerkend is voor een hooggevoelig kind. De combinatie tussen hooggevoeligheid en strong-willed wordt vaak nog onderbelicht. Vandaar dat ik aan de lijst over strong-willed nog een combinatielijst heb toegevoegd: een lijst met gedrag dat ouders vaak observeren bij hun hooggevoelig kind dat ook strong-willed is. 

Kenmerkend gedrag strong-willed kind

Het kind:

  1. Weet heel duidelijk wat het wel en niet wil.
  2. Wil graag zelf bepalen, heeft een grote behoefte aan autonomie.
  3. Is behoorlijk aanwezig: je kunt moeilijk om hem / haar heen.
  4. Is energiek.
  5. Is erg nieuwsgierig: wil graag nieuwe dingen ontdekken en leren.
  6. Is ondernemend: wil graag nieuwe dingen doen.
  7. Kan zo enorm enthousiast en blij zijn, dat het opvalt.
  8. Zo enthousiast als het kind is over sommige dingen, zo enorm saai kan hij/zij andere dingen vinden.
  9. Bruist van de ideeën.
  10. Weet precies wat moet en hoe iets moet.
  11. Ongeduldig? Dat is zachtjes uitgedrukt!
  12. Kan flink driftig worden en explosief zijn als dingen niet gaan zoals hij/zij wil.
  13. Is slim en gewiekst in het verzinnen van dingen om zijn/haar zin te krijgen.
  14. Wil graag zijn/haar gelijk halen.
  15. Gaat de strijd met je aan.
  16. Is verbaal sterk en is enorm goed in het bedenken van (tegen)argumenten.
  17. Blijft protesteren en rebelleren, ondanks heldere uitleg of duidelijke grenzen.
  18. Kan heel lang volhouden, geeft niet zomaar toe.
  19. Het lijkt wel of het kind er vanuit gaat dat hij/zij het voor het zeggen heeft, niet de ouder.
  20. Verkiest vaak actievere bezigheden (buiten spelen, rennen, springen) boven passievere bezigheden (boekje lezen, knuffelmomenten).

Gedrag strong-willed in combinatie met hooggevoeligheid

Let op: de manier waarop beide eigenschappen (hooggevoelig en strong-willed) met elkaar interacteren, wisselt per kind. Wel is het zo dat ouders vaak bepaald gedrag zien bij hun kind dat hooggevoelig & strong-willed is. Dat gedrag benoem ik in onderstaande lijst. Houd er hierbij wel rekening mee dat, zoals gezegd, de manier waarop beide eigenschappen innerlijk interacteren dus verschilt. Om vast te stellen of je kind hooggevoelig & strong willed is, adviseer ik je daarom om te kijken of jij je kind herkent in de meeste van bovenstaande kenmerken van strong-willed en in de meeste kenmerken van hooggevoeligheid.

  1. Mijn kind kan omslaan als een blad: het ene moment enthousiast, het andere moment overstuur.
  2. Als mijn kind overprikkeld is, wordt mijn kind ‘vervelend’ en is moeilijk bij te sturen.
  3. Mijn kind wil niet graag rust nemen, ook al zie ik duidelijk dat mijn kind ontzettend moe is.
  4. Als mijn kind ’s avonds in bed ligt, bruist het van de verhalen en ideeën, waardoor mijn kind regelmatig niet goed kan inslapen.
  5. Bij veranderingen wordt mijn kind prikkelbaar en tegendraads.
  6. Mijn kind ontspant van activiteiten die zowel leuk als ontspannend zijn zoals kapla, lego, knutselen, een eind fietsen.
  7. Mijn kind kan zich erg goed concentreren, zolang het bezig is met iets wat hij/zij leuk vindt.
  8. Als mijn kind op een boze toon wordt aangesproken, schrikt mijn kind zich een hoedje.
  9. Mijn kind heeft een enorm wilskrachtige kant en een hele zachte, lieve en tedere kant.
  10. Het lijkt wel alsof de zachte, lieve en tedere kant van mijn kind aan de kant wordt geschoven door die enorme wilskrachtige kant.
  11. Op school is mijn kind superbraaf en meegaand, thuis zoekt mijn kind steeds conflicten op.
  12. Als ik mijn kind op een lieve toon aanspreek op gedrag, dan trekt het zich niks van mij aan, maar als ik boos word, raakt mijn kind overstuur.
  13. Ontspanning staat meestal onderaan het ‘menu van de dag’.
  14. Na een conflict zoekt mijn kind vaak de verbinding met mij op, omdat mijn kind lijdt onder de strijd die mijn kind zelf oproept.

Hoe voorkom je strijd?

De vele momenten van strijd is vaak waar ouders van een hooggevoelig, strong-willed kind het meest mee worstelen. Juist omdat ze zien dat hun eigenzinnige en ook zo gevoelige kind er ook onder lijdt. Hoe krijg je je kind mee zonder strijd? Hoe krijg je weer ontspanning en genieten terug in je gezin? De cursus ‘Hooggevoelig en strong-willed’ is hier speciaal voor ontwikkeld.

Cursus hooggevoelig & strong-willed kind

 Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

 Leuk als je een reactie plaatst!

 

Vorige

Volgende

104 Reacties

  1. Githa

    Mooi helder stuk heel herkenbaar.
    Alleen mijn zoontje (6 jr.) is makkelijk thuis en op school gaat het erg moeizaam, kan zich niet concentreren loopt en praat erdoorheen of maakt geluiden. Kan dat ook?

    Antwoord
    • admin

      Ja dat kan ook. Erdoorheen lopen, praten en geluiden maken kan een manier zijn om te zorgen dat de aandacht op hem gevestigd wordt. Die behoefte is begrijpelijk als zijn aandacht overal naartoe getrokken wordt en hij het contact met zichzelf verliest. Helaas krijgt hij hier vaak negatieve aandacht voor. Wat hij waarschijnlijk nodig heeft, is geholpen worden om zich af te sluiten voor alles wat hem afleidt.

      Antwoord
      • Sonja

        Hoe krijg je dat voor elkaar? Ik zit ook met dat probleem. Thuis gaat het goed, maar op school … Pfff
        We zijn al van school veranderd en momenteel gaat het ook op de nieuwe school weer niet goed. En dan gaat het vooral om het gedrag, qua presteren is alles ok.

        Antwoord
        • Wendy

          Ik herken dit ook tjuis is het een heerlijk zorgzaam mannetje en gaat geen strijd aan met ons. Boosheid ook zowat niet maar op school gaat het echt niet heb nu al 2 jaar hulp en we komen geen stap verder. Hoe moet ik hier mee omgaan ik sta letterlijk tegen de muur en weet het niet meer. Mn hart breekt want hij wil zo graag dat het goed gaat maar hij zegt letterlijk mama ik kan het niet en doe echt mn best.

          Antwoord
          • Janneke

            Beste Wendy, wat naar dat jullie mannetje het op school zo moeilijk heeft. Natuurlijk wil hij het goed doen! Om je advies te kunnen geven, moet ik me echter goed in jullie situatie verdiepen. Het zou onzorgvuldig van mij zijn om ‘in het wilde weg’ tips aan je te geven. Ik hoop dat je dat begrijpt! Sterkte in elk geval & hartelijke groet. Janneke

  2. Hanneke

    Grappig, ik weet namelijk sinds kort dat onze jongste ook hoogsensitief is. Hij voldoet aan bijna ieder punt op de lijst van een strong-willed kind, maar in de lijst van de combinatie hoogsensitief-strong-willed herken ik niet één punt. Zo zie je maar weer dat iedereen toch anders is. 🙂

    Antwoord
    • admin

      Dat kan inderdaad en heeft te maken met de interactie tussen beide eigenschappen. Daarin verschillen kinderen ook!

      Antwoord
      • Katleen

        toen ik de lijst van strong-willed las, dacht ik meteen aan mijn jongste. hoewel ik denk dat ze op één of andere manier hsp is. ik heb het en mijn oudste ook, maar op een rustigere manier. in de combi-lijst herken ik haar nauwelijks, zoals bij Hanneke hierboven. beetje verwarrend, ben nog aan t zoeken hoe mijn jongste precies in mekaar zit 🙂

        Antwoord
  3. Marleen Hellings

    Goed en duidelijk stuk! Maar als ik dit zo lees is onze Maud alleen hoogsensitief denk ik.. Wel heel verhelderend! Bedankt.
    Groetjes Marleen

    Antwoord
    • Ge

      Ik herken nagenoeg alle punten. Ik denk aan pipilangkous. Ze is zeer energiek, vastberaden, onvermoeibaar.
      Haar knuffels en tederheid zijn oprecht.
      Ze is erg pienter maar ook manipulatief en steeds slaagt ze erin de wereld naar haar hand te zetten.
      Ze is echt de vermoeiendste!
      Ze kan gemeen zijn maar krijgt de meeste liefde en het snelst vergiffenis.

      Antwoord
    • Yvon

      Heel veel herkenning. Vooral het deel over het vanzelfsprekend vinden dat hij het in huis bepaald. En zegt ook duidelijk: Ik wil geen kind zijn!
      Hierbij gaat het vaak mis. Hij wil controle houden. Dit heeft zich een aantal keren geuit in behoorlijke agressie. Verbaal en fysiek. Dit gaat inmiddels beter, maar je merkt nog steeds dat het hem enorm in de weg zit en er veel frustratie en onmacht is aan zijn kant. Hoe ga je daar mee om?

      Antwoord
      • Janneke

        Was het maar zo dat ik even in een paar zinnen antwoord kon geven op je vraag! Er is ook niet één manier hoe hiermee om te gaan, er is ook geen ‘one size fits all’ antwoord. Het is al heel wat dat je herkent wat er gebeurt. Dat je herkent dat het frustratie is, dat je herkent dat hij een sterke behoefte aan autonomie heeft. Met zo’n sterke behoefte aan autonomie is het heel frustrerend om kind te zijn waarbij volwassenen nog veel voor jou bepalen. Je zoon is aan het leren om die frustratie en de achterliggende behoefte aan autonomie te herkennen. Hij is aan het leren hoe hij die frustratie kan reguleren (wat niet eenvoudig is als de frustratie intens is). Kinderen leren emoties reguleren via de emotieregulatie van de volwassenen om hen heen. Ze leren het niet in één keer, maar door de jaren heen. Dus kijk naar hoe jij omgaat met frustratie, wat jou helpt om frustratie te aannvaarden, een plek te geven en weer los te laten. Dat geeft richting.

        Antwoord
  4. Melanie Van Der Stel

    Ik kan niet naar een workshop komen omdat het tever weg is heb je misschien ook iets op papier om op te kunnen sturen ?

    Antwoord
  5. Ruby

    Herken je je kind in de punten die Janneke opsomt?
    En weet je ook niet meer wat je aan die constante strijd kunt doen? Aarzel niet langer en geef je op voor deze cursus!

    Door deze cursus te volgen krijg je meer inzicht in het gedrag van je kind. (en je eigen gedrag als reactie daarop!) Ook kun je beter begrijpen hoe en waarom een driftbui ontstaat waardoor je zelf meer begrip voor de situatie kunt opbrengen. En, niet geheel onbelangrijk, op de juiste wijze kunt/gaat reageren.

    De confrontatie met jezelf is ook heel verhelderend en heeft er bij ons toe geleid dat we nog steeds met (meestal) veel succes de methode van Janneke toepassen. Janneke, nogmaals bedankt!
    Groetjes Ruby (cursus gevolgd juni 2013)

    Antwoord
  6. Rianne

    Heel erg helder en duidelijk verhaal. Mijn dochter heeft enkele strong-willed kenmerken en bijna alle hooggevoeligheidskenmerken.
    Na een dagje school is ze bekaf, maar toch wil ze afspreken met klasgenootjes. Na 2 uurtjes spelen eindigt het vaak in een drama/driftbui doordat ze mijns inziens overprikkeld is… Heel lastig om te zeggen dat ze niet altijd kan afspreken, maar het beste is voor haar…
    Zo’n workshop lijkt me geweldig maar een eind weg voor ons Brabanders….Misschien toch eens overwegen om te doen indien het uitkomt!

    Antwoord
    • Annette Bakker

      Oohhh, dit herken ik helemaal in mijn dochter van 5,5! Ze wil het liefst 5 dagen per week afspreken met een vriendje. Van mij mag ze alleen op de lange dagen (ma, di do) van half 4 tot 5 met iemand spelen en de woensdag en vrijdagmiddag thuis.

      Antwoord
  7. Wendy

    Wat een herkenning. Juist die combinatie: zien dat rust hoognodig s, maar hier absoluut niet aan toegeven, en pas ontspannen na het ontladen van heftige emoties. Plus de combinatie van gevoeligheid voor verandering maar tegelijkertijd juist steeds nieuwe ervaringen op willen doen.
    Ik zie bij mijn zoontje van vijf ook dat hierdoor het programma van alledag regelmatig teveel is. Zou heel graag tips voor een goede begeleiding krijgen, maar ook voor mij is de workshop zo ver weg..
    Overigens… Ik herken de eigenschappen zelf ook sterk. Erfelijk, neem ik aan.

    Antwoord
    • Charlie

      Wauw! Wat een gek gevoel geeft het om werkelijk Precies op Elk punt de herkenning en daardoor de erkenning te zien en voelen. Wij zijn al jaren op zoek naar de juiste steun en hulppunten bij het begeleiden van onze lieve hoogsensitieve en strong-willed zoon.
      Bedankt voor deze heldere lijstjes. Ik blijf nog even door snuffelen op je website.

      Antwoord
  8. cindy

    Hallo allemaal

    Ook ik heb deze workshop gevolgd. En heb er inzicht door gekregen en wat fijne handvatten. Even weer met beide benen op de grond. En het gaat niet altijd over rolletje. Maar fijn om de dingen van Janneke in je achterhoofd te hebben. De blogs zijn ook helder en herkenbaar geschreven. De locatie is fijn. En Janneke is een lief en behulpzaam persoon. Die weet waar ze het over heeft!
    Dus gewoon doen. En uit je comfortzone denken is niet eng of een obstakel. Ik kom ook uit Brabant en het is echt niet aan de andere kant van de wereld;)

    Janneke nog succes met alles. Je hebt iets moois in handen.

    Cindy

    Antwoord
  9. veronica

    Gedrag strong-willed in combinatie met hooggevoeligheid
    hier herken in zo mijn zoon van bijna 6 in. hij heeft een heel strek willetje en is ook zo snel van slag en ook de punten van alleen hoog gevoelig herken ik hem in. Ja op school gaat het redelijk thuis kan er wel eens conflict komen. Maar als het hem te veel is zoekt hij inderdaad mij op . is continu bij me in de buurt en einde van de rit is het flink huilen . soms is het best lastig. we nemen de dag al door en ik vraag nu iedere dag hoe het gezichtje er uit zal zien als hij die mag tekenen. omdat hij soms moeilijk vind om aan te geven wat hij nou voelt. we werken met een planning bordt . o wee als er iets nieuws is dan is het wat. Nou krijgen we volgende week nieuwe keuken dus dat wordt hier gaos in huis. dus daar gaan we even wat op verzinnen om op bord neer te zetten. Een groot voordeel je blijft wel heel creatief zo
    gr veronica

    Antwoord
  10. Stefanie

    Geweldig, eindelijk erkenning van de groep HSK-met-Sterke Willetjes!
    Herkenbaar hoor, met mijn zoon van net 6 in gedachten…HSK-HSS die inderdaad heel veel thuis afreageerd en op school en opvang gedragsmatig behoorlijk goed mee kan komen. Boeiend en intensief, heftig en (inderdaad) creativiteit bevorderend. Zeer bedankt voor dit verhelderende stuk, en wat betreft die workshop: het is dat ik in het buitenland woon, maar anders zou ik ervoor van Groningen naar Maastricht zijn gekropen hoor! Afstand is relatief wanneer iets belangrijk genoeg is…Succes met alles Janneke, pionier aub verder

    Antwoord
  11. Fred van der Ham

    Allemaal heel herkenbaar. Ik ben nu 59 jaar en veel van wat ik in het leven bereikt heb is dankzij deze eigenschappen. Als ouders hier goed mee omgaan, hebben ouders kinderen met enorme mogelijkheden. In het verleden werd vaak negatief tegen de eigenschappen aangekeken, maar ze zijn goud waard. Als je er goed mee leert omgaan, ben je in veel situaties in het voordeel.

    Antwoord
  12. Jasmijn

    Erg helder allemaal! Bestaat er ook een workshop/cursus met ouders die ook strong-willed kind en/of hoogsensitief-strong-willed is en dan in combinatie met je kind. Daar zit het ‘m ook vaak in betreft de strijd tussen ouder en kind. Vaak beide dragen deze symptomen. Mijn kind is een nieuw mens en ik ben dat, zo zie ik het. De omgeving heeft er last van. Maar een strijd onderling heeft ook met mijn eigen hoogsensitiviteit te maken, mijn ouders begrepen me niet. Het is ook niet makkelijk.

    Antwoord
  13. Jeanine

    Ik herken veel van de kenmerken bij zowel mezelf als mijn dochter. Ik zie ons beiden dan ook als hss’ers; niet omdat ik van labels houd, maar omdat het houvast geeft. Ik wil mijn dochtertje graag uitleg geven over deze eigenschappen, zodat ze zichzelf leert begrijpen. Een cursus zoals Jasmijn hierboven benoemt, lijkt mij ook wel wat. Ik voelde mij vroeger niet begrepen en ik begreep ook mezelf niet.

    Antwoord
  14. Odeke

    Wat een herkenning!!! Mijn dochter is 6 jaar en vanaf haar geboorte weet ik dat ze “anders” is. In de kenmerken van een hsk herkende ik veel, maar niet genoeg om mij te overtuigen. Tot ik de kenmerken van strong willed in combinatie met hooggevoelig las… Die beschrijven precies mijn dochter! Zolang wij zelf ontspannen zijn lukt de liefdevolle opvoeding heel aardig, maar bij drukte en stress vervallen we helaas in een meer autoritaire aanpak. Met een kind dat niet meer lekker in haar vel zit tot gevolg.

    Kan het zijn dat geen vlees willen eten (zowiezo moeilijk doen over eten) , niet durven proeven, niet recht op een stoel kunnen zitten en “zware” gedachten (ze zegt bv ik wil dat ik niet besta, ik weet niet wie ik ben)er ook bij passen? Overigens is zij een typisch voorbeeld van thuis uiten wat ze rlders opgebouwd heeft met zich aanpassen aan wat van haar verwacht wordt (qua gedrag).

    Een hele uitdaging om een kindje als zij goed te begeleiden. Maar o wat krijg he veel liefde en genegenheid terug als ze zich veilig voelt. Bedankt voor dit inzicht!

    Antwoord
    • Bianca

      Ik herken zoveel van wat jij zegt. Wellicht lees jij dit niet meer (jaar geleden geplaatst).
      Ons zoontje is enorm sociaal. Nooit verlegen geweest. Zolang er bij ons geen stress is en wij liefdevol opvoeden dan is hij een engel! Lukt ons dit even niet dan is het enorme strijd!
      Heel lief. Troost mij als ik het moeilijk heb. Geeft veel complimenten. Als ik me mooi aankleed of over het eten. Ik heb dat nodig en hij geeft het mij. Zijn vader heeft dit niet echt nodig en bij hem doet hij dit ook nooit!
      Andere mensen (ook onbekenden) zoeken altijd contact met hem (van baby af aan).
      Ook ons zoontje wil nooit vlees. Proeven ook niet. Lust hij niet. Stel ik zeg dat hij een toetje mag als hij het proeft dan doet hij het altijd en dan vindt hij het vaak nog lekker ook.
      Hij heeft altijd gelijk en anders gaat hij zijn gelijk halen. Altijd wedstrijd willen doen. Niet winnen is boos.

      Antwoord
      • eef

        Wauw herkenbaar!! Bij onze zoon van 5. Ik ben zo benieuwd hoe het nu gaat.

        Antwoord
  15. floor

    @Odeke, ik lees jouw reactie en dat is precies onze dochter van 5 jaar. Sinds n paar maanden is ze vegetarisch geworden, ze heeft trouwens ook veel moeite met ander eten. Nooit rustig op haar stoel kunnen zitten tijdens het eten. Ook dingen zeggen dat ze dood wil ed. Daarnaast sommige kleding niet aan willen doen, dan wordt ze helemaal gek als iets niet precies zit. Op school n heel rustig meegaand meisje zijn, maar thuis zoekt ze enorm de grenzen op. Nu tijdens de vakantie heel veel conflicten. Niet mee willen gaan naar feestjes en dan heel lang aan mij hangen ( sjaan-kleef-aan), totdat ze zich wat veiliger en vertrouwd voely. Maar o wat kunnen we met haar lachen, ze heeft echt veel humor, en komt wijs over. Daarnaast is ze erg aanhankelijk en is ze heel aandoenlijk, lief.
    Ze heeft met mij n hele intense band, misschien iets te. Want ze weet mij op veel manieren te raken.
    Hoe is dat bij jou Odeke? Ben benieuwd.

    Antwoord
    • Odeke

      Heel herkenbaar! Wij wonen inmiddels in het buitenland en dat was voor mij aanleiding om dit artikel weer een keer te lezen. Want al gaat het goed, door de verandering komen de combi-kenmerken van strong-willed en hooggevoelig scherper naar voren. Goed om je als ouders weer even te realiseren waar bepaald gedrag vandaan komt.

      Voor de buitenwereld is onze dochter “gewoon” verlegen, intelligent, opmerkzaam, vegetarisch, sociaal wat onbeholpen en mist ze zelfvertrouwen. Voor ons is ze “gewoon” onze bijzondere dochter! En zo heb ik nog 2 prachtige kinderen! 😉

      @Floor. Sjaan-kleef-aan-effect hadden wij ook heel erg! Is nu al veel minder, hoewel ze nog steeds om ons heen kan dralen als ze ergens onbekend is. En op school afscheid nemen kan ze minutenlang rekken met knuffels en kusjes geven. Voelt ze zich veilig en op haar gemak, dan is ze gezellig, vrolijk, grappig, lief, druk en “aanwezig”. Dan eist ze graag de aandacht op met als gevolg: vermoeidheid. Ze is dan ook heel vaak heel erg moe… O ja, en die kleren en dat wiebelen aan tafel! Altijd hangen de labeltjes eruit. Ik knip ze nu maar meteen uit de kleren na aankoop. Stilzitten aan tafel gaat langzaamaan beter, maar ze staat het liefste. En netjes eten lukt haar ook echt niet. Altijd met de handen en heel veel knoeien…

      Voor alles is een reden, maar we hoeven als ouders niet alles te tolereren denk ik wel eens!

      Ik heb inderdaad ook een hele sterke band met haar, maar haar vader zeker ook! Ik ben wat strenger voor haar, maar juist daardoor ben ik ook degene met wie ze wil praten als ze zich niet prettig voelt. Het scheelt ook dat ik elementen van haar in mezelf herken en zij dus van haarzelf in mij. Dat probeer ik ook wel eens te benoemen. We zijn daarom samen de boeken van kabouter Langmuts gaan lezen. Dat was voor mijn dochter een bevestiging dat ze anders kan en mag zijn dan anderen en dat ze daar zelfs trots op mag zijn.. Nou is ze nooit een meeloper geweest waardoor ze juist altijd goed aansluiting heeft weten te vinden met andere kinderen (alleen nooit op haar eigen initiatief!). Maar nu geeft ze soms zelf aan dat ze Kabouter Langmuts is!

      Antwoord
  16. Paula

    Herkenbaar!

    Ik vermoed dat onze zoon hooggevoelig en strong-willed is.

    Kan het zijn dat zijn driftbuien en onaangenaam gedrag verergeren sinds groep 3?

    Heeft u ook bepaalde literatuur specifiek voor hooggevoelig én strong-willed?

    Antwoord
  17. Karin Oudenaarden

    Dit is heel herkenbaar voor mijn dochter van 10.
    Is strong-willed hetzelfde als hoog stimulatief?

    Antwoord
  18. Deb

    Boeiend om te lezen! onze dochter is bijna 4.5 jaar en sinds een jaar zijn we tot de conclusie gekomen dat ze hoogsensitief is. Maar vaak las ik dat deze kinderen juist heel introvert zijn en confrontaties vermijden. Onze dochter is juist erg uitbundig en gebruikt geweld om haar zin door te drijven. (Op school kinderen slaan, knijpen en krabben bijvoorbeeld. Er zijn al klasgenoten die niks met haar te maken willen hebben) Thuis probeerd ze dit ook, maar ik zie het altijd aankomen en probeer dan de aandacht te verleggen wat vaak helpt maar op school voor een juf met een klas vol kinderen onmogelijk is.

    Ik herken bijna alle punten die hierboven bij strong willed zijn benoemd, en ook de combi punten.

    Goed om hier nu misschien in verder te kunnen! Hoop dat ze er op school ook open over staan. Hier iemand nog tips om dit aan te pakken?

    Antwoord
  19. M

    Heel herkenbaar. Ik was opzoek naar informatie over heftige emoties, heftig reageren, uitersten en kwam op deze pagina.
    Niet voor niks natuurlijk…
    Aha hsp/hsk gecombineerd met strong will

    Die eeuwige strijd, de grens op blijven zoeken en er overheen gaan iedere dag weer keer op keer.
    Hsp was voor mij bekend maar, ook als ik naar mezelf kijk, miste ik een stukje.
    we hebben al veel grote en kleine stappen gemaakt en veel bereikt. Hier kan ik weer mee verder.

    Met school is het moeilijk communiceren over hsp.
    De kinderen laten op school ook heel ander gedrag zien als thuis. Voor mij heel duidelijk allemaal maar voor de school niet.

    We hebben al wat gesprekken gehad en informatie doorgegeven. Misschien dat ik op deze site nog wat meer artikelen kan vinden om door te geven.

    Antwoord
    • janneke

      Wat goed om te lezen dat de puzzel nu compleet is ! Inderdaad: het is met school vaak nog moeilijk communiceren. Ik werk nog aan een brochure die ouders aan scholen kunnen geven!

      Antwoord
      • Ingrid

        Goh als die brochure er toch eens kwam. Dat zou een hoop ergenis en communicatie-stoornissen voorkomen.
        Dank je wel vast!!

        Antwoord
  20. Angelique Sieben

    Onze zoon van 4 gaat sinds 8 april naar school, de eerst paar weken ging het hartstikke goed maar de laatste weken heeft hij wat problemen (staat op het schoolplein en laat ineens zijn broek zakken en begint te plassen!, gooit op aandringen van anderen zijn bril over het hek, slaat ineens andere kinderen) allerlei rare dingen die wij niet thuis kunnen brengen. Ook schrikt hij vaak van harde geluiden, raakt totaal overstuur als je je stem verheft of een een deur ineens dichtklapt! Ook kan hij zijn grenzen niet aangeven, vind verdriet van anderen heel erg en gaat troosten, kan anderen ook geen pijn doen dmv niet mee mogen spelen enz….

    Nu kreeg ik de tip om eens te lezen over high sensitive kindjes. Hoe kom ik erachter of hij dit is?

    Ik hoop dat iemand ons kan helpen want wij weten het even noet meer hoe om tw gaan met hem het lijkt wel of niets doordringt en hij kan het lijkt het niet verwoorden hij lijkt wel gefrustreerd!

    Antwoord
  21. Nelleke

    Goede lijst! Van mw Elaine Aron had ik ook gelezen over hps kinderen. Een van haar laatste hoofdstukken gaat over de moeilijke hsp’s: hss-sen. Ik vind het fijn deze lijst hier weer terug te vinden. Het is een exact plaatje van mijn oudste dochter. Van mijzelf ook denk ik, en wellicht van ons 3e jochie.
    Waar ik wel vragen over heb, is over de eventuele combinatie met AD(H)D. Ik vraag me af of dat bij mij aanwezig is, en waarschijnlijk ook bij mijn oudste dochter, maar ik weet het niet goed. Bijvoorbeeld: altijd dingen vergeten, wat slordigheid, concentratiegebrek bij saai huiswerk, passief of teruggetrokken gedrag, perfectionistisch worden op school, een negatief zelfbeeld ontwikkelen, chaos in je hoofd. Deze dingen kunnen makkelijk bij adhd horen, maar ik vraag me af of het ook niet bij een hss kan horen. Als gevolg van alle details die het te verwerken heeft, vind ik het niet vreemd dat ik bijv vergeetachtig ben. En als ik ook hss ben, snap ik dat huiswerk altijd saai wordt, behalve als de stof me boeit.
    Ik vraag me werkelijk af of het voor deskundigen mogelijk is om dit vast te stellen met onderzoek?
    Bedankt voor uw tijd!

    Antwoord
    • Nelleke

      nog een kleine toevoeging: ik heb zelf heel veel moeite, met wat ik noem een ‘ motivatie probleem’. Om uit bed te komen bijv, of om bepaalde opruimklussen te doen, die ik zelf saai vindt. Zou dit passen bij hsp of hss mensen, of moet ik dan toch denken aan add? Ook een vorm van orde zoeken, huishoudelijk, kost mij veel meer energie dan een ‘normale’ vrouw. Ik kan het wel en met vlagen van opruimwoede komt het ook, maar het wordt altijd weer dezelfde ‘rommel’.

      Antwoord
  22. Nienke

    Heel mooi en duidelijk beschreven en heel herkenbaar, wij weten al vanaf groep 2/3 dat onze dochter hooggevoelig is. Door de jaren heen zijn we er ook achter gekomen dat ze zeer tempramentvol is zoals jullie benoemen wilskrachtig. Nu onze dochter 10 jaar is kunnen we haar veel beter uitleggen dat het voor haar fijn is dat ze naar een drukke dag rust nodig heeft, zelf kan ze deze grenzen niet aanvoelen. Ook helpt het heel erg als ze nog niet een volledige driftbui heeft om haar een keuze te geven uit 2 door ons gegeven optie waardoor zij het gevoel heeft dat zij gekozen heeft. Door de jaren heen hebben wij heel veel zelfkennis opgedaan. Toch ben ik ergens wel erg benieuwd naar jullie cursus wie weet gaan we hem toch nog is doen.

    Antwoord
    • janneke

      Dank je voor je reactie! Het kan inderdaad behoorlijk schelen wanneer kinderen wat ouder worden en je met ze kunt praten. Een kind heeft met 10 jaar ook al een stuk meer zelfbewustzijn. Je kind de keus geven, voorziet in haar behoefte aan autonomie (innerlijk jongetje). En kan dus inderdaad precies hetgeen zijn, waardoor er weer wat ontspanning komt en er dus geen volledige driftbui komt. Tijdens de cursus werk ik met de innerlijke familie. Het is een enorme rijkdom om daarmee naar je kind en naar je eigen interactie naar je kind te leren kijken. Jullie zijn van harte welkom.

      Antwoord
  23. Renate

    zijn de boeken van kabouter langmuts ook geschikt voor hsp hss

    Antwoord
    • sandra

      heb ik ook gekocht. weet nog niet of het helpt.

      Antwoord
  24. Joke

    Ik herken hier veel van bij mijn 3-jarige dochter. En bij mezelf.

    Op dit moment gaat het iets beter met de continue strijd thuis, we hebben een manier gevonden om hiermee om te gaan (tenminste, zolang we zelf niet teveel onder stress staan of zo). Op dit moment heeft mijn dochter het vooral moeilijk met slapen. ‘s Avonds krijg ik haar meestal wel rustig met wat ademhalingstechnieken. Maar ze wordt elke nacht wel wakker, vaak meerdere keren, omdat ze weer een of ander pijntje heeft. Heel vermoeiend. En als we ons geduld hiermee verliezen, wordt het alleen maar erger en wordt er de rest van de nacht niet meer geslapen, door niemand in huis. Hoe ga je hiermee om?

    Antwoord
  25. sandra

    Ik word er zo moe van. Mijn zoontje van 6 jaar daarvan vermoed ik dat hij hoogsensitief is. Thuis is hij lief en goed te corrigeren. We hebben een modus gevonden dankzij het lezen over hoogsensitiviteit hoe we met hem moeten omgaan. Maar op school is dat niet zo. Er is geen officiele test voor hsp. En je merkt dat scholen er ook niet goed voor open staan. Het weer een mode gril vinden. Heel vervelend want we merken dat ons zoontje het lastig heeft op school. Dan gaat het een tijdje goed en daarna wordt het weer minder. Snel afgeleid, clown van de klas, praat er graag doorheen, zegt dat ie dingen niet kan of moeilijk vind, maar kan het thuis al prima. Durft dingen niet omdat hij bang is fouten te maken. Kleding die kriebelt trekt hij niet aan. Moeite met nieuwe dingen. Kortom veel herkenning van een hsp. Maar hoe ga je daar als ouder mee om. Met name met school, zwemmen etcc dat is echt heel lastig.

    Antwoord
  26. Katrien

    Sinds zijn drie jaar weten we dat ons zoontje hs is, maar omdat er een heel aantal kenmerken in zijn gedrag niet lijken te stroken met hs, begon ik zelf te twijfelen of hij niet eerder ass zou hebben. Van hss had ik nog nooit gehoord, tot iemand me erop wees dat het mogelijks dat zou kunnen zijn. In mijn zoektocht kwam ik op jouw blog uit en wooow, zo herkenbaar! Hij heeft zowat alle kenmerken! Nu nog leren om er beter mee om te gaan…

    Antwoord
    • janneke

      Wat fijn Katrien, die herkenbaarheid! Als de puzzelstukjes op hun plek vallen, kun je inderdaad gaan kijken naar : en nu? Wat vraagt dit van mij als ouder? En hoe kan ik hier het beste mee om leren gaan? Een kind met een HG & SW aard is niet altijd makkelijk, je kunt er wel veel van leren. Innerlijk rijker worden, zeg ik ook wel. Hartelijke groet!

      Antwoord
  27. Anne

    Erg herkenbaar zeg! Onze dochter van 3,5 heeft alle kenmerken van hooggevoeligheid en dat weten we ook al van haar sinds ze een baby is. Maar van “strong willed” had ik nog nooit gehoord en daar herken ik ook echt veel van. Behalve dan dat onze dochter totaal niet onder de indruk is (of lijkt te zijn..) als wij boos of zelfs heel boos worden. T moet dan echt helemaal tot de grens en daarover, tot ze breekt en dan kan je haar weer pakken en vasthouden en “terugbrengen in de realiteit”. Ik ben wel echt op zoek naar handvaten, hoe kunnen we het beste met haar omgaan? Ik herken mezelf ook behoorlijk in haar en heb zelf misschien minder goede begeleiding gehad die ik toen ook nodig had. Kortom, hoe kan ik mijn dochter de juiste begeleiding geven?

    Antwoord
    • Anne

      Zojuist het 3e deel bekeken van “cursus hooggevoelig kind”. Echt wel n eyeopener! Eerder hierboven beschreef ik hoe m’n dochter over de grens gaat en dan op een gegeven moment”breekt” als t ware. Nu weet ik dat het de schaduwkant van t innerlijk jongetje is wat ze laat zien (treiteren, vervelend gedrag, woedeaanvallen..) en dat het breekpunt is op t moment dat t innerlijk meisje het écht niet meer aankan en dan hard begint te huilen. Op dat moment kan ik haar weer vasthouden en terugbrengen in t hier en nu.
      Erg verhelderend en leerzaam! Ga er zeker verder mee aan de slag. Ook samen met m’n man. Bedankt voor deze video’s Janneke.

      Groetjes Anne

      Antwoord
      • janneke

        Graag gedaan en bedankt voor je reactie!

        Antwoord
  28. Lucille Lobles

    Wat ben ik blij dat ik dit lees! Na een burn-out ben ik er zelf achter gekomen dat ik hoog gevoelig ben. Ik ben jarenlang leerkracht geweest en daardoor ben ik er zelf achter gekomen dat ik hoog gevoelig ben. Ik heb er zelf een boek over geschreven met de titel ‘Veerkracht’. Door het boek van Felix Brabander ben ik er ook achter gekomen dat ik een hss- er ben. Maar de term strong-willed persoon is ook totaal op mij van toepassing. Dank je wel! Ik leer steeds meer mezelf kennen. Het is een lange weg geweest, maar alle puzzelstukjes vallen steeds meer op z’n plek.
    Groetjes,
    Lucille Lobles

    Antwoord
    • janneke

      Beste Lucille, wat fijn om te weten 🙂 Dank je voor je reactie! Hartelijke groet, Janneke van Olphen

      Antwoord
  29. Sandra D

    Al een hele tijd op zoek naar wat er “scheelt” met mijn dochter van 8. Deze lijst “combinatie hoogsensitief en strong-willed” matcht gewoonweg voor de volle 100% met mijn dochter!! Na een lange zoektocht gaan eindelijk mijn ogen open. Ongelooflijk, alsof je die lijst opgesteld hebt aan de hand van haar gedrag!
    Maar hoe moeten we met haar omgaan? Wat doen we beter wel/niet? Het is soms héél lastig, dus alle tips zijn welkom 🙁
    Wij wonen in België, workshops komen volgen in Nederland is moeilijk haalbaar (nog 2 andere jonge kinderen thuis). Kan ik via u info ontvangen? Ik zou heel dankbaar zijn…

    Antwoord
  30. Esther

    Ik heb een dochter van net 5 en die is heel druk in haar doen en laten. Heeft ook regelmatig last van enorme driftbuien en kan enorm stuiteren als we iets leuks gaan doen. Ook heeft ze heel veel last van spanningen als er bijvoorbeeld iets op school staat te gebeuren wat nieuw is (lees kerstdiner, paasbrunch en trakteren omdat ze de volgende dag jarig is) en die spanning loopt dan zo hoog op dat ze echt moet overgeven en aan de diarree is. Ze weet heel goed wat ze wil en kan dat soms op een heel vervelende manier ook duidelijk maken. ik herken geel veel van de bovenste lijst. Het schrikken dan weer niet. Maar kleding die in ribbels om haar benen zitten moeten glad schoenen zitten altijd te strak. En ze heeft regelmatig “visite ” van entiteiten die haar wakker maken. Ook is ze idd veel slaap nodig maar geeft niet toe.

    Zo een heel verhaal maar wat heerlijk om herkenning te lezen.

    Antwoord
  31. Annemarie

    Onze dochter van 5 zit in een erg drukke en grote klas van 29 kleuters, waarvan 20 jongens. Zij vindt het erg druk en heeft moeite zich ‘staande’ te houden overdag. Ze doet op school enorm haar best maar eenmaal thuis kan ze zich laten gaan (veilige omgeving) en komen de punten beschreven bij combi strong willed en hooggevoelig naar boven. Zij trekt zich echter wel terug en heeft enorm veel behoefte aan rust en neemt die gelukkig ook. Maar ze kan echt niets meer hebben, wordt huilerig, boos, chagrijnig, wil niks meer. Echt heel zielig. Ze zit zichzelf dan ook enorm in de weg.

    Antwoord
  32. Kelly

    Ik ben heel blij om herkenbaarheid te vinden op deze site. Mijn zoontje Morris van 2.5 lijkt mij zeker hooggevoelig en daarbij ook strong willen. Mijn man en ik hebben moeite meer zijn gedrag en het erop inspelen. Hij voldoet bijna aan alle kenmerken zoals ik ze lees in het informatieve deel voor zover het van toepassing is op een 2.5 jarige. Ik zou er graag meer over willen weten, ook waar ik bv kan laten bepalen of hij het inderdaad heeft of niet. Hij zit zichzelf zo in de weg, het is bijna zielig om te zien.

    Antwoord
  33. Dyna

    nr 9. 10, 12 en 14 zo herkenbaar.
    Fijn dat het zo beschreven staat. Dat helpt ons, onze zoon beter begrijpen en ook geeft het rust dat het hoort bij hs.
    Wij hebben altijd het gevoel gehad dat hij meer gevoelig was dan onze anders zoons, maar door zijn enthousiaste karakter paste het toch niet helemaal.
    Dit stukje van wilskracht beschrijft helemaal wie hij is.
    Dank.

    Antwoord
  34. chantal van vliet

    Poeh wat herkenbaar. Het ging hier weer heel even goed (4 maamden) de laatste twee weken is het weer bagger. Structuur op school werd minder en daar heeft ze last van. Zij uit juist alles thuis en op school is het een heel lief meisje dat goed luisterd. Nu 2 weken bezig en ik ben helemaal kapot. Ze wil net naar groep 3 en ook niet op vakatie want dat is allemaal spannend en dan bet ergste van alles is nog dat ze (net 6) om half 8 naar bed gaat en om 5 uur klaar wakker is en fewoon net meer kan slapen. Alles is saai en op school dik aan het onderpresteren. Thuis leest ze avi 4 boekjes. Het is een heel pienter meisje en dit alles hoor je terug in de opmerkingen die ze maakt. Het komt er soms heel komisch uit maar eigenlijk is ze dan ook best brutaal terwijl ze echt gelijk heeft in wat ze zegt. Ik weet evht niet meer wat ik met dr moet.. en de vakantie is pas vanmiddag begonnen.

    Antwoord
  35. Linda

    Oh tranen over mijn wangen. Eindelijk herken ik mijn bijna 3 jarige in iets….
    Het hele gezin heeft op zn kop gestaan omdat mevrouw al 2 jaar alle aandacht opeist met de gedram gegil, gebijt en.gekrijs…

    Antwoord
  36. mandy

    Ik zelf ben lichtelijk hooggevoelig en zie veel in me zoontje van net 4 terug. Nu ik dit lees denk ik dat hij hooggevoelig en eigenwillig is. Er is soms echt geen land mee te bezeilen totdat ik ga ‘huilen ‘ en dan is hij zo begripvol. Nu hoorde ik hem na zijn nachtangst zeggen. Papa er praat iemand in me oor. En ja dat kan dus ook. Moet je er iets mee doen?

    Antwoord
    • Celine

      Hallo,
      Na weer enkele moeilijke weken achter de rug te hebben met mijn dochter, kom ik ook uit op deze combinatie. En de beschrijving klopt exact… ongelooflijk!! Maar daarom wordt het plots niet makkelijk in omgang. Vooral de combinatie met mij, blijkbaar ook hoog sensitief maar het rustige type. Daardoor wordt ik continu uit mijn comfortzone gehaald. Door haar gedrag trekt ze steeds de aandacht ook naar mij, wat ik juist niet graag heb. Dan nog de combinatie met kleinere broer die ook wel hs is maar veel te goed voor de wereld. Door de dominantie van mijn dochter op mijn zoontje, wat haar goed lukt, sterkt haar nog in haar zijn.
      Wat kan ik doen om minder conflicten te hebben, idd vooral bij thuiskomst v school, en ervoor te zorgen dat mijn zoon ook sterker wordt en zich niet laat doen?!

      Ik wil zeker een cursus volgen, maar zou dit graag doen in België. Is dit ook mogelijk Janneke?

      Antwoord
  37. Isabelle

    Ik heb het gevoel dat onze dochter van zes jaar ook hooggevoelig is. Veel van de kenmerken zie ik terug in haar. Maar nu vraag ik me het volgende af; zou het kunnen dat zij doordat zij hoogvoelend is, regelmatig “ongelukjes” heeft terwijl zij eigenlijk dag en nacht droog is?
    Het lijkt dat, wanneer de input die zij krijgt (bij voorbeeld op school) te veel is, zij haar blaas niet onder controle kan houden. Ik heb geen idee of het daadwerkelijk zo is, maar mijn onderbuikgevoel denkt van wel.
    Ze baalt zelf heel erg van de “ongelukjes” en schaamt zich dan ook. Ik weet niet hoe ik haar kan helpen. Wellicht kan iemand hier me vertellen of er daadwerkelijk een verband zou kunnen zijn.

    Antwoord
  38. Marianne

    Mijn zoontje wordt over 3 weken 4 jaar. Het is mij vaak opgevallen dat hij oog heeft voor detail, in zn schulp kruipt wanneer iemand (bijv. een leidster van de opvang) hem een standje geeft.
    Aan de andere kant kan hij soms zo boos worden en gaat hij schoppen tegen de deur en schreeuwen.

    Nu heeft hij al twee weken dat hij intens verdrietig is omdat een kindje op de opvang hem aan zn trui trekt en een ander kindje heeft gezegd zijn moeder dood te zullen maken.
    Gevolg: hij wil niet naar de opvang en huilt veel, nare dromen etc.
    Ik luister naar hem, troost hem en leg hem uit dat de andere kindjes kleiner zijn en het niet zo bedoelen.Dat krijg ik niet uit zijn hoofdje.
    Daar komt bij dat hij binnenkort start met de basisschool (wil hij niet naartoe) en andere opvang (wil hij ook niet).

    Ik heb zelf al meerdere keren gedacht dat hij gevoeliger is dan andere kinderen van zijn leeftijd.Het is dan ook verhelderend om op deze site te komen.
    Jammer dat de cursussen vol zitten, ik zou er veel aan hebben om tips te krijgen hoe ik het beste met bepaalde situaties om kan gaan en mijn lieve kleine schat weer vrolijk te zien.

    Antwoord
  39. Saskia

    Ik lees bovenstaande met tranen in mijn ogen… Ik herken mijn kind. Al jaren voel ik dat ze “anders” is. Op school vertelde ze mij dat ze gedragsproblemen heeft en mogelijk ADHD. Maar iets in mij zei dat dit niet klopt. Ik werk zelf al jaren met kinderen en jongeren met ADHD maar ik herkende mijn kind hier absoluut niet in.
    Nu kan ik haar eindelijk gaan leren te begrijpen. 🙂

    Antwoord
    • Ineke

      Hoi Saskia,
      Ben blij dat ik dit lees. Zijn vandaag met zoontje voor psychiatrisch onderzoek geweest, omdat hij altijd spanningsbuikpijn heb. Ze zegt dat hij ADHD heeft, maar wij geloven dat gewoon niet! Hij is te corrigeren, op school heeft hij dit jaar nog maar 1 x straf gehad, terwijl zijn juf niets door de vingers ziet. Broer is hoogbegaafd. Hij is ook niet dom, maar haalt IQ-score 100, matcht niet met schoolresultaten. Ik herken er hss in. Nu de hulpverlening nog overtuigen! Het blijft vechten voor je kids, maar daar word je soms wel heeeeeel moe en verdrietig van!

      Antwoord
  40. Kristel

    Ik heb een dochtertje die overeen komt met alles hierboven. We zijn vaak verbaast over de hoeveelheid conflicten terwijl we juist het op de goede manier willen doen. Ook het op een normale manier zeggen als we wat niet willen helpt niet ze lacht ons en de leidsters op het kdv dan gewoon uit. Als we het op een boze toon zeggen is het echt drama en wil ze je het liefst direct een knuffel geven. Ze is nog maar 2 maar het brengt wel veel uitdagingen met zich mee. Ik ben zelf hysensitive dat herken ik ook heel goed in haar alleen die sterke wil helemaal niet dat is nogal is een uitdaging. Hoe we het nu het beste kunnen aanpakken… ik vind het soms zoo vervelend dat ze door haar gedrag zoveel negatieve aandacht oproept terwijl ze het zo goed bedoelt. ..

    Antwoord
    • Janneke

      Beste Kriste, het is ook best een pittige combinatie! Wat je beschrijft is heel herkenbaar. Gelukkig is er, als je dat wilt, ook veel mogelijk zodat het steeds makkelijker gaat. Maar het begint met herkenning en erkenning!

      Antwoord
  41. A. Duiven

    Een feest van herkenning. Op de lijst van HSP zie ik 21 overeenkomsten. Bij de combinatie van HSP met Strong Willed herken ik er ook veel, maar niet alles. Bij haar gaat het inslapen goed, maar ze wordt in de nacht vaak wakker van nachtmerries. Inmiddels staat haar bed op onze kamer en gaat het slapen ook beter. Ik zie duidelijk een overeenkomst met school. Nu vier dagen vrij geweest en de laatste twee nachten heeft ze goed doorgeslapen. Wel onrustig maar niet wakker geweest. Ik ben aan het zoeken wat “gewoon” is voor een meisje van vier en waar ik wellicht iets mee moet. Wat vooral herkenbaar is, is dat ze nadat ze boos (vooral verdrietig en het niet kunnen duiden) ze het liefst alleen maar wil knuffelen…

    Antwoord
      • Maria

        als ik deze zaken lees, kloppen deze helemaal met mijn zoontje van 5 jaar, hij is duidelijk de combinatie van beiden… is wel even slikken en ik ben er wel van aangedaan, ik tolereer zijn driftbuien nooit, omdat het niet kunnen is, maar na 10 minuten weent hij dan om wie hij is en dat hij zo boos is omdat hij zo stout is…. dan breekt mijn hart volledig… ik wist wel dat hij HSS was (ben dit namelijk ook) kan enorm veel liefde geven, maar ik begreep de woede uitbarstingen nooit en de boosheid die daarmee gepaard gingen… op school is hij zeer lief en wil hij dat alles volgens de regels verloopt… bedankt voor deze website, helpt me mijn zoontje beter te begrijpen 🙂

        Antwoord
  42. Anoniem

    Hier ook een heel gevoelig meisje van bijna 4 jaar. Ze heeft het niet van een vreemde, dus op zich kunnen we er redelijk goed mee overweg. Het enige waar we echt tegen aanlopen is als ze overprikkeld is, we geen goede manier weten om haar eruit te krijgen. Heel erg naar. Als ze volledig overprikkeld is zit ze helemaal in haar hoofd, ze kan alleen maar huilen, weet niet wat ze wil en wil ook helemaal niks. We kunnen haar dan niet meer bereiken. Door haar (met beleid) onder een koude douche te houden komt ze terug. Zodra ze onder de douche vandaan komt, is ze direct omgeslagen. Maakt ze grapjes, is ze er weer. Het is voor ons niet leuk om te doen, maar anders kan ze een uur in de overprikkeling blijven en dat is ook heel zielig.
    Heel graag zouden we hier een andere oplossing voor vinden. Ik heb ook op advies van een hsp deskundige met koude washandjes over haar armen gewreven, of met koelelementen, maar dit helpt haar niet.
    Heeft iemand hier andere ideeën, oplossingen voor?

    Antwoord
  43. Fleur

    Ik herken veel punten uit de strong-willed lijst, maar mijn zoon heeft ook veel raakvlakken met de hsp lijst. Dit maakt het lastig om te bepalen waar hij onder valt. En ik wil hem ook niet meteen in een hokje plaatsen.
    We zijn ook echt enorm zoekende naar de juiste balans om hier een weg in te vinden.
    Fijn om te lezen dat je niet de enige bent!

    Antwoord
  44. An

    Ongelooflijk wat herkenbaar en onze dochter is nog maar 3,5.
    Zo nuchter als wij zijn, was al heel snel duidelijk dat zij meer voelt dan andere. Hoe ze ons gezicht pakt met haar handjes en voelt of haar voorhoofd tegen die van ons legt. Het lijkt alsof ze onze gedachten soms kan lezen. Voelt wat wij voelen. De dingen die ze zegt zijn haar tijd ver vooruit. Daarnaast is ze ongelooflijk gevoelig. Een druppel nat en de kleren moeten direct verschoon worden. Het continu willen voelen met de handen en knuffelen en dan zo maar ineens vreselijk boos en gigantisch driftig zijn. Wanneer mijn man en ik een discussie hebben maakt ze zich meteen druk over mogelijke op handen zijnde ruzie en vraagt of alles goed gaat. Een ziek jongetje uit de peuterspeelzaal je beste vriendje maken en grapjes kunnen begrijpen als een groot kind. En god wat is ze eigenwijs, wanneer ze wat vind dan is het zo, nee niet zomaar maar echt stellig en overtuigd. Een bijzonder mensje. Ik hoop dat ze straks begrepen zal worden . Heb net een boek besteld om wat erover te lezen. Ik heb geen test nodig om zeker te weten dat onze lieve ,slimme en eigenwijze dame hoogsensitief is.

    Antwoord
  45. Rianne

    13 van de 14 kenmerken van hooggevoeligheid en strong-willed zijn herkenbaar; onze zoon is alleen op school (psz) en het kdv precies zoals thuis.
    Momenteel is onze grootste struggle in de vroege ochtend; elke ochtend moet hij naar het toilet. Kan hij zelf, tenzij hij ontlasting heeft. Daarna is zijn standaard vraag of hij naar beneden mag. Ons standaard antwoord (hij is 3,5 jaar en dit doen we al vanaf dat hij in het peuterbed ligt) is; dat mag zodra jouw lampje aan gaat (deze staat op een tijdklok). Zijn standaardreactie is: gillen en huilen (fijn op de vroege ochtend als iedereen nog slaapt). Uiteindelijk geeft hij vaak wel op en gooit dan werkelijk ALLES in zijn kamer over de vloer onder het mom “ik wilde daar allemaal mee spelen” maar is hij wel stil.
    Vervelend om de dag elke keer met een strijd te beginnen… Wij zouden dat heel graag anders doen!

    Antwoord
  46. Elvera Donders

    Mijn zoontje is bijna 2 maar jeetje wat een herkenning in beide lijstjes met kenmerken.
    De strijd aangaan wil ik liever niet, maar soms vind ik het zo lastig Hoe het op te lossen. Vaak is dat aan het eind van de dag dat wij beide moe zijn. Een simpel iets als een luier aan doen kan dan al leiden tot een groot drama.

    Antwoord
  47. Gmbj

    Ik was enige tijd bezig om deze kenmerken te vinden. Ik ben blij om deze blog te lezen!

    Antwoord
    • Janneke

      Dank je voor je reactie, fijn dat je me gevonden hebt!

      Antwoord
  48. Lilian

    Ook hier veel herkenning. Hooggevoelige en strong-willed dochter. Fijn om te lezen dat het vaker voorkomt, dat meer kinderen tegen dezelfde frustraties aanlopen. Fijn voor mij als ouder bedoel ik dan. Sinds kort ben ik gaan bloggen over mijn ervaringen als ouder, hoe ga ik ermee om. En dan probeer ik ook de leuke kanten te laten zien. Ik hoop samen met andere ouders een plek te maken van herkenning, omdat je soms wel het idee hebt dat de rest van de wereld je niet begrijpt. http://Www.lilianschrijft.nl

    Antwoord
  49. Karin

    Ik ben al een tijd zoekende naar een “noemer” voor mijn dochter en kom toch steeds weer hierop terug. HSP en strong willed…het is allemaal zo herkenbaar en eerlijk gezegd ook dood vermoeiend. Ik ben zelf hoog sensitief en vind het soms heel moeilijk om ermee om te gaan hoewel je zou denken: je bent het zelf ook, dat is juist makkelijker! Maar mijn dochter is zo aanwezig en maakt van zoveel dingen een strijd, laat zich niks zeggen en gunt zichzelf geen rust in haar spel. Ze staat constant “aan”. Behalve achter de tv 😉 Iets “leuks” doen eindigt meestal in een drama wegens de overprikkeling en het feit dat er toch echt een keer een eind aan komt en zij het daar veelal niet mee eens is (ja, pittige dame, haha) Ik voel vaak aan haar dat ik haar dan maar beter gewoon op kan tillen en meenemen en mijn mond kan houden ipv haar iets proberen uit te leggen want het komt niet meer aan en ze wordt alleen maar bozer. Zelfs als ik haar wil troosten om iets is het 3 seconden en dan hop, moet ze weer verder.
    Soms verlang ik zo naar even rust en alleen zijn. Maar ze wordt volgende week drie, dus dat gaat nog even duren 😉
    De cursus spreekt me erg aan maar ik zie hier vooral veel reacties van moeders met kinderen die ouder zijn. Heeft het voor mij ook nut? Ik kan haar nog geen dingen echt laten tekenen of verwoorden. Wat raad je mij aan?
    Groetjes, Karin

    Antwoord
    • Janneke

      Beste Karin, de meeste ouders die naar de cursus komen hebben kinderen die tussen de 2 en 12 jaar zijn. Best wel uiteenlopende leeftijden dus, maar voor de cursus maakt het niet uit. Ik vertaal de handvatten naar alle leeftijden. En de meeste ouders die komen hebben kinderen die juist wat jonger zijn (tussen 2,5 en 7 jaar). Hartelijke groet!

      Antwoord
      • Renia

        Wat een verademing!
        Na lang zoeken wat er toch mis zou kunnen zijn met mijn 4-jarig dochtertje kwam ik deze site tegen en werkelijk elk puntje! bij ‘Kenmerkend gedrag strong-willed kind’ + ‘combinatie met hooggevoeligheid’ past bij haar!
        Ik ga nu verder zoeken naar lectuur hierover zodat ik haar misschien een beetje beter kan begrijpen, want soms weet ik het echt niet meer eerlijk gezegd. Elke dag lijkt een struggle voor ons allemaal…
        Dankjewel hiervoor!
        Groetjes,
        Renia

        Antwoord
        • Janneke

          Dank je voor je reactie, Renia! En fijn te lezen dat je zoveel herkent. Ik heb een boek geschreven naar aanleiding van mijn werk van de afgelipen jaren. Het boek heet: Het hooggevoelige kind met een sterke wil’ en je kunt het o.a. via mijn site bestellen: kijk hier maar eens. Hier vind je ook ‘Draakje Vurig’ dat ik samen met Josina Intrabartolo schreef voor HG&SW kinderen. Hartelijke groet!

          Antwoord
          • Renia

            Super! Dankjewel! Ik die boeken meteen aanschaffen 🙂

          • Janneke

            Ik hoop dat mijn boeken ook voor jou en je dochtertje waardevol zullen zijn. Laat je me dat nog weten? hartelijke groet!

  50. Sanne

    Tjonge. Dit stuk is geschreven over mijn dochter, lijkt wel! Op het puntje ‘lief op school’ na dan, vandaag werd ik door de juf aangesproken dat mijn dochter erg slecht luistert.
    Ze is overal zichzelf, zullen we maar zeggen 😉

    Het is zo waardevol om als ouder herkenning te krijgen in het proces wat je doormaakt met je kind. Heel erg bedankt! Soms is herkenning al even genoeg om de scherpe randjes te verzachten! Het kan namelijk een hele strijd zijn om een juiste weg te vinden samen met je kind.

    Sanne

    Antwoord
    • Janneke

      Graag gedaan Sanne en dank je voor je reactie. Het kan dat je dochter ook op school haar eigen gang gaat. Hoe de interactie tussen de hooggevoelige en de strong-willed kant uitpakt, verschilt per kind. Vaak passen HG&SW-kinderen zich op school sterk aan (dan staat de gevoelige kant dus voorop) en uiten ze thuis alle opgekropte spanning. Maar het kan ook zijn dat een HG&SW-kind zo’n sterke eigen wil heeft, dat het ook op school ‘heer en meester’ is, terwijl de gevoelige kant het achtergeschoven (innerlijke) kindje blijft. Hartelijke groet!

      Antwoord
  51. Rein

    Hey Janneke ik ben erg benieuwd wat jij vind van de overeenkomsten tussen hoogbegaafd zijn en Hg en Sw

    Groetjes ,

    Rein

    Antwoord
    • Janneke

      Beste Rein,

      Er is een duidelijke correlatie tussen HG&SW. O.a. de overexcitabilities van Dabrowski laten duidelijk zien waarom. Een aantal overexcitabilities komt overeen met hooggevoeligheid/hoogsensitiviteit, de andere met strong-willed. Tegelijkertijd is het niet zo dat alle HG&SW kinderen ook hoogbegaafd zijn. Andersom is het wel zo dat alle hb kinderen hooggevoelig of hooggevoelig & strong-willed zijn. Er zit dus een duidelijke overlap van de twee ‘werkvelden’ en juist die overlap heeft altijd mijn interesse. Maar er valt ook nog heel veel te ontdekken. Gelukkig maar, ook. Anders zou ik uitgekeken raken 😉

      Antwoord
  52. Henrieke Rodenburg

    Ow jeetje, wat herken ik mijn dochter. Ze heeft een koemelk allergie. Ik hereken haar op haar giede dagen zeer in het strong willed en op een deel bij het hoogsensitieve. Maar als ze melk binnen heeft gekregen, pakt ze alle punten van het hoog sensitieve. Nu ben ik nog nieuwsgierig hoe ik haar kan helpen….

    Antwoord
    • Janneke

      Beste Henrieke, in mijn blog staan zeer veel uiteenlopende inzichten en handvatten waar je wellicht wat mee kunt. Je kunt je ook voor mijn gratis video cursus inschrijven, daarin geef ik ook veel inzichten en handvatten. En je kunt natuurlijk mijn boek kopen ‘Het hooggevoelige Kind met een Sterke Wil’ en/of een keer naar één van mijn cursusdagen komen. Koemelkallergie kan een ‘trigger’ zijn. Een trigger is een aanleiding die maakt dat je kind gevoeliger reageert. De allergie heeft met de weerstand te maken en de weerstand weer met de darmen. Als de darmen ontregeld raken, merk je dat ook via het toenemen van gevoeligheid en ‘intensere’ emoties.

      Antwoord
  53. Mara

    Door leidsters op het kdv werd een paar keer gezegd dat mijn dochter van bijna 3 wel erg gevoelig is. Ze blijft de hele tijd bij hen in de buurt en moet regelmatig huilen, terwijl ze daar al 2 jaar komt. Toen maar eens gaan zoeken op internet. Bij kenmerken van hooggevoelige kinderen herken ik ongeveer de helft van de punten, dus ik dacht misschien is het gewoon de leeftijd/een fase. Toen kwam ik bij de combi met strong willed, dat was op bijna alle punten herkenbaar! Sommige punten zijn nog niet te beoordelen op deze jonge leeftijd, dus misschien kan ik er komende jaren nog wat aanvinken.
    Het is eigenlijk pas na haar tweede jaar gaan opvallen dat ze heel erg schrikt van geluiden en in paniek kan raken van bijvoorbeeld een handendroger in een openbaar toilet. En ja, het is altijd al een kat-uit-de-boom-kijker geweest. Maar het laatste half jaar is echt gaan opvallen dat ze overal ‘moeilijk’ over doet. Als ik NU iets van haar wil, zoals aankleden, stoppen met de tablet, naar huis gaan, dan gaat ze compleet in de weerstand. Je moet haar echt een vooraankondiging geven: over een paar minuutjes gaan we…., als mama klaar is met … dan gaan we…. Wekkertjes zetten. En altijd vertellen hoe de dag er uit gaat zien en dat papa echt weer terugkomt uit werk.
    Als ze het verkeerde bord krijgt of op een andere stoel moet zitten dan kan ze helemaal hysterisch worden. Ze heeft ook steeds strijd met haar jongere broertje die vanalles niet mag van haar of anders moet doen en wat hij heeft wil zij hebben.
    Ze zoekt ontzettend de grenzen op. Ze luistert zoooo slecht en bij een kalme terechtwijzing lacht ze me uit. Eten gaat heel moeizaam, dingen proeven doet ze bijna nooit. Het zijn ook wel dingen die bij de leeftijd horen, daarom vind ik het lastig te duiden of het karakter is of een fase.
    Ik vind het zo lastig dat er zoveel strijd, gehuil en geschreeuw is in huis. Ook wel veel geknuffel gelukkig.
    Mijn man die wat meer temperament heeft en daardoor zijn stem sneller verheft, kan haar echt van slag maken. Tegelijkertijd is ze echt een papa’s kindje en moet hij haar naar bed brengen, uit bed halen, drinken geven, etc. want anders maakt ze weer stampij.
    Ik zou graag willen leren hoe wij haar grenzen kunnen opleggen en terecht wijzen, zodanig dat het wel aankomt maar ze er niet door van slag raakt.
    Ik heb je boek net besteld 😉

    Antwoord
    • Janneke

      Je verwoordt heel helder wat één van de zeer vaak terugkomende vragen is van ouders: “Hoe kunnen wij haar grenzen opleggen en terecht wijzen, zodanig dat het wel aankomt maar ze er niet door van slag raakt?” Hier worstelen vrijwel alle ouders van HG&SW kinderen mee. In die vraag zitten vele elementen die ik in mijn boek, maar ook in mijn cursus laat terugkomen. Ik wens je veel leesplezier toe. Als je eenmaal helder inzicht hebt in wat er binnenin je kind en in interactie met je kind gebeurt, wordt het je ook duidelijker wat dit in praktische zin van jou als ouder vraagt. Mijn boek geeft inzicht en handvatten. Ik ben benieuwd wat het je zal brengen! Hartelijke groet

      Antwoord
  54. Lyanne

    Heel erg herkenbaar. Zodra er maar een subtiele verandering plaatsvind totaal van de leg. Zijn nu aan het kijken voor hulpverlening want zit haarzelf in de weg.

    Antwoord
  55. Loes

    Mijn 4 en half harig zoontje is hsp met een sterke wil. Herken nadegenoeg alle punten. Zelf ben ik ook hsp dus we “voeden” elkaar lekker ???? wat ik merk en waar ik tegenaan loop is de onwetendheid en onbegrip dus verkeerde negatieve bemoeienissen van de omgeving. Mensen zien me als het typische stigma alleenstaande moeder die haar zoon niet aankan . Ook is er gemekker over een ontwikkeling achterstand qua spraak en moet hij naar logopedie. Zelf denk ik dat het jongetje zich ontwikkeld op zijn manier en tempo dus “back off” is mijn gedachte. Ook wijt ik zijn spraak achterstand aan faalangst en onzekerheid. Best vermoeiend, die onwetende ogen die mee kijken.

    Antwoord
  56. Maaike

    Hoe komt het dat de ene psycholoog hoogsensitief-strong willed erkent en de ander niet.
    Ik weet zeker dat onze zoon hoogsensitief-sw is en omdat we vast liepen (na binnen twee weken tijd een overlijden in familie en ik kreeg een ongeluk) zijn we bij een kinderpsychologe terecht gekomen.
    Zij wil adhd onderzoeken maar onze zoon kan zich prima concentreren, maar raakt wel soms overprikkeld.
    Het lijkt grijs gebied.

    Antwoord
    • Janneke

      Beste Maaike, dat komt omdat kinderpsychologen, als er iets speelt, vanuit hun opleiding geleerd hebben om te kijken of er sprake is van een stoornis. Hooggevoeligheid/hoogsensitiviteit is geen stoornis. Gevoeligheid/sensitiviteit is, net als wilskracht, een eigenschap. Ik schreef er o.a. dit blog over. In de opleiding tot kinderpsycholoog zit lang niet altijd hooggevoeligheid/hoogsensitiviteit. Dat is jammer, want inmiddels is dit wetenschappelijk natuurlijk al ruim voldoende aangetoond. Sommige kinderpsychologen beslissen zich hierin te verdiepen, anderen niet. Het is daarom prettig om een kinderpsycholoog te vinden die zich hier wél in bekwaamd heeft, want een kinderpsycholoog die zich hier niet in bekwaamd heeft, zal het ook niet kunnen herkenenn.

      Antwoord
  57. Ellen

    Hier een mama van een 9-jarig meisje dat werkelijk aan alle punten matcht van het lijstje hooggevoeligheid in combinatie met strongwilled!
    Een fijn, lief, mondig, te snugger en blond engeltje voor de buitenwereld, maar thuis zitten we met de handen in de haren: drama’s, strijd, afwisseling van emoties, discussies,… alle puntjes van op het lijstje dus.
    We hebben al enkele jaren door dat ze een karaktertje heeft en hebben ook al de nodige opvoedkundige boeken gelezen en pedagogische tips (consequent zijn, complimentjes geven, belonen,…) in uitvoering gebracht, maar helaas werkte dit slechts tijdelijk. Na een voorbeeldige periode herviel ze elke keer weer in hetzelfde gedrag… Dit ontmoedigde ons elke keer en liet ons soms twijfelen over onze capaciteiten als ouders, maar wat ben ik nu blij dat we een “etiketje” hebben. Nu hebben we iets waarmee we aan de slag kunnen waar zowel zij als wij ons beter door gaan voelen!
    Je boek wordt hier direct aangeschaft!

    Antwoord
    • Janneke

      Veel leesplezier Ellen en dank voor je reactie! Die is heel herkenbaar voor ouders van hooggevoelige kinderen met een sterke wil!

      Antwoord
  58. Jennifer

    Wow wat herkenbaar…….. Al zo lang het gevoel dat onze jongste bijzonder uniek is en soms zou je zo graag een duidelijke gebruiksaanwijzing hebben, bij ‘toeval’ kom ik dit artikel tegen pffff zo herkenbaar.

    Antwoord
  59. Esther

    Hoi,

    Bedankt voor het mooie verhelderende stuk. We hadden al heel lang het gevoel dat we ook met een hooggevoelig kind te maken hadden (bijna 7), maar dat we nog iets miste. Hooggevoelig – strong-willed. Eindelijk. Alles valt op z’n plaatst. Ik denk dat we met een klassieker te maken hebben hier. Hij scoort zo wat overal. Thuis inderdaad geregeld ‘uitbarstingen’, maar de juf heeft het op dit moment ook lastig. Vooral het niet stil zijn, bewegen, en uiteindelijk…niet luisteren (dé overprikkeling). De ‘brief aan de juf/ meester’ vonden we erg goed. We hopen dat we zo aan de juf uit kunnen leggen, dat dit ‘niet luisteren’ geen onwil is, maar onmacht. En dat ze uiteindelijk ons complexe manneke op de juiste manier kan benaderen. Maar het is alles behalve makkelijk. En toch, voor geen goud zou ik willen ruilen…

    Antwoord
    • Janneke

      Hoi Esther, dank je voor je reactie, mooi om te lezen dat alles op z’n plaatst valt 🙂 Inderdaad: het kan regelmatig een flinke uitdaging zijn, maar wat missen willen we ze zeker niet!!!

      Antwoord
  60. Jeanine

    Wat herkenbaar allemaal. Mijn zoon van 7 is snel driftig, hij slaat en schopt. Maar hij is ook heel slim. Hij is ook duidelijk erg gevoelig. Omdat het op school ook niet lekker loopt hebben we al 2,5 jaar met hulpverlening te maken. Nu lopen we bij een psycholoog. Inmiddels is hij door zijn gedrag ook verwijderd van de BSO en zit ik als alleenstaande moeder zonder opvang. Ik heb nog niets anders kunnen vinden. Ik ben heel benieuwd of de psycholoog het ziet, maar ik weet nu in ieder geval zeker wat er met hem aan de hand is. Maar er zijn wel heel veel boeken, wel boek geeft nu het meeste houvast. Hij is dus hoogst waarschijnlijk hooggevoelig met een hele sterke eigen wil. Hij is ook wel een binnenvetter, hij vertelt lang niet altijd wat er is en waar hij mee zit, waardoor ik hem ook slecht kan helpen. En hij heeft super veel fantasie, ik weet vaak wel wat waar is en wat niet waar is, maar ook niet altijd, voor anderen is het al helemaal moeilijk om zijn fantasie van de werkelijkheid te scheiden. Hij geeft ook regelmatig aan dat hij gepest wordt. Als ik dat dan aankaart zeggen ze altijd dat hij niet gepest wordt. Volgens mijn zoon komen 60 tot 80% van zijn driftbuien op de BSO doordat hij driftig wordt als hij gepest wordt. Als dat echt zo is, dan zouden die pesters van de BSO verwijderd moeten worden en niet mijn zoon. En hij heeft ook een laag zelfbeeld, daar kwam ik een paar maanden geleden achter en vrij snel daarna zei een moeder waar hij was wezen spelen dat ook, zij had het dus ook gezien.

    Antwoord
  61. Yvette

    Zo fijn dit te lezen.
    Niemand begrijpt mij, wij hebben zo een lief zoontje 4 jaar en al jaren loop ik tegen alles aan thuis. Niemand ziet dat
    School ook niet.
    Ik voel me begrepen nu…

    Antwoord
    • Janneke

      Wat fijn Yvette!

      Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.