“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

De droom van Cato ©

 

Cato

 

Cato is verhuisd. Naar een mooi wit huis met groene luiken. Het is alleen best even wennen voor Cato. Niet alleen het huis is nieuw. Ook haar school is nieuw. En Cato’s vriendjes zitten nu ver weg.

 

Cato heeft een prachtige nieuwe kamer. De muren zijn geel want dat is haar lievelingskleur. Cato speelt graag op haar kamer. Daar zijn haar speeltjes die ze goed kent van het vorige huis. Haar poppenhuis, haar knuffels, haar spelletjes, haar bed… Maar als het tijd is om te gaan slapen, wil Cato niet naar haar eigen bed. “Ik durf niet, roep ze snikkend! Ik vind het veel te eng alleen in mijn nieuwe kamer!”

 

Cato heeft een nieuwe buurjongen: Daan. Daan is heel vrolijk en heeft rood haar en grappige sproetjes op zijn neus. Hij vindt het superleuk dat hij nu een buurmeisje heeft! Eerst woonden er hele oude mensen in het huis van Cato. Dat vond Daan een beetje saai. Met Cato kan hij leuk spelen! Hij pakt zijn step en belt aan bij Cato. Cato’s moeder doet open. Cato is ook wel nieuwsgierig dus ze komt kijken wie er aan de deur is. “Hallo” zegt Daan “ik ben Daan. Kom je steppen?”. Moeder kijkt naar Cato, maar Cato schudt heel hard ‘nee’ met haar hoofd. “Waarom niet?” vraagt mama “dan kun je samen spelen”. “Nee!” zegt Cato “ik kan niet steppen!”. Cato rent weg, naar haar kamer.

De volgende dag gaat Cato voor het eerst naar haar nieuwe school. Haar juf heet Annelies. De kinderen beginnen de schooldag in de kring. Omdat Cato nieuw is, mag zij naast juf Annelies zitten. En dan mag Cato in de kring vertellen hoe zij heet, waar ze eerst woonde en waar ze nu woont. Zo kunnen de andere kindjes haar een beetje leren kennen. Maar Cato wil helemaal niet in de kring praten. Juf Annelies is lief. Ze zegt met een lieve stem “vertel maar Cato, wij vinden het leuk dat jij bij ons in de klas bent gekomen”. En dan moet Cato huilen. Eerst zachtjes en daarna steeds harder. Juf troost haar. Later, als papa en mama haar van school komen halen en haar vragen waarom Cato moest huilen, zegt Cato: “ik wil niet in de kring praten!”.

 

De droom

 

’s Avonds durft Cato niet te gaan slapen. Ze ligt lang wakker. Uiteindelijk slaapt ze toch in, omdat ze zo moe is. Terwijl ze slaapt, krijgt Cato een droom. Ze loopt op een grijs plein. Alles is grijs. De grond is grijs, de lucht is grijs en er loopt een muis. Ook de muis is grijs. Cato voelt zich zelf ook een beetje grijs, met al dat grijs om zich heen! Verderop ziet Cato een groot, grijs meer. Er staat iemand bij het meer. Het is een vrouw. De vrouw loopt naar Cato toe. Ze heeft lange witte haren en heeft een lange gele jurk aan. Dezelfde geel als de kamer van Cato. Haar haren glanzen in het zonlicht. Ze heeft een grote glimlach op haar gezicht en haar ogen stralen. Ze komt steeds dichterbij. Dan ziet Cato waarom ze zo glanst: ze is helemaal nat! De waterdruppels glanzen als diamanten in haar witte haar. “Hallo Cato” zegt de mevrouw “ik ben de Adna, de watervrouw. Ik kom in jouw droom om je iets te geven, pak mijn hand maar”. Cato pakt de hand van de Adna en als ze dat doet, gebeurt er iets heel bijzonders. Het grijze plein is veranderd in een grote tuin vol bloemen met de mooiste kleuren. Rood, geel, blauw, oranje… Prachtig zijn ze. En ze ruiken heel lekker zoet. De grijze waterplas is veranderd in een meer dat net zo blauw is als de lucht en de zon straalt dat mooie geel waar Cato zo van houdt. Cato voelt zich weer helemaal blij en vrolijk. “Cato” zegt de Adna de watervrouw “dit is wat ik je wilde geven”. Vanaf nu weet je hoe je grijs kunt veranderen in mooi. Negatief in positief. Slaap maar rustig verder en vanaf morgen zul je het verschil merken. Als je me in de mensenwereld nodig hebt, hoef je alleen maar ‘Adna, kom me helpen’ te denken en dan kom ik je helpen. Cato begrijpt niet zo goed wat Adna haar nou precies heeft gegeven maar voelt zich erg gelukkig en ze slaapt heerlijk verder .

 

De volgende dag

 

De volgende dag zit Cato te ontbijten voordat ze weer naar school gaat. “Mama, papa” zegt ze ineens “Vandaag ga ik weer naar school. In de kring moest ik huilen. Ik praat liever alleen met de juf of met één kindje.” Cato’s ouders glimlachen en Cato’s papa zegt: “goed dat je zegt wat je liever wel wilt, dan kunnen we dat aan juf vertellen”. Juf Annelies is blij dat ze nu weet wat Cato wel wil en gaat Cato daarbij helpen. Cato voelt zich nu al stukken beter op school!

 

Na school speelt Cato buiten, voor het huis, met haar knikkers. Daan de buurjongen speelt ook buiten, voor het huis, met zijn step. Cato kijkt naar Daan. Daan lacht naar Cato. Dan zegt Cato: “Ik wil wel met je spelen. Ik speel liever met de knikkers”. Daan is helemaal blij dat Cato met hem wil spelen. Hij vindt knikkeren ook leuk! Vanmiddag heeft Cato er een nieuw vriendje bij gemaakt!

 

 Als het tijd is om naar bed te gaan, voelt Cato zich weer een beetje grijs van binnen. Alleen gaan slapen in haar nieuwe kamer: Cato vindt dat echt eng. Hoe kan dit grijze gevoel nu veranderen in een fijn gevoel? Hoe kan Cato zich fijn voelen op haar nieuwe kamer? Heb JIJ misschien een idee? Cato weet het even niet en fluistert daarom zacht: “Adna, kom me helpen” . Ineens krijgt Cato een idee. “Mama, wil jij mij helpen zodat ik me wel fijn voel als ik ga slapen in mijn nieuwe kamer?”. “Natuurlijk schat” zegt mama. “Wat zou jij fijn vinden?”. Samen met mama noemt Cato allemaal ideeën op die haar zullen helpen om zich fijn te voelen in haar nieuwe kamer. Die nacht slaapt Cato in met de deur op een kier, zodat ze mama en papa kan horen. De lamp in de gang staat ook aan. Het allerfijnste vindt Cato dat ze met Fifi mag slapen. Fifi is mama’s knuffel van vroeger. Een hele zachte hond knuffel met een grappige roze tong en flapperende oren. En papa en mama komen af en toe even kijken tot Cato slaapt. Cato voelt zich eindelijk fijn in haar mooie nieuwe gele kamer!

 

Het Cadeau van Adna

 

Cato begrijpt nu wat het cadeau is dat Adna de watervrouw haar heeft gegeven. Cato weet nu hoe ze grijs in kleurig kan veranderen, negatief in positief. Je hoeft alleen maar te denken aan wat je WEL wilt zodra je merkt dat je iets niet wilt of niet fijn vindt. Wat wil je WEL? Waar speel je liever WEL mee? Wat heb je WEL nodig? Wat is WEL fijn?

 

En nu… geeft Cato dit cadeau aan jou! Met speciale groetjes voor jou van Adna de watervrouw !

 

Wil je zelf negatieve gedachtenpatronen doorbreken?

 

Voor volwassen schreef ik hier al eerder dit blog over!

 

Van dit verhaal is een prachtige geleide meditatie gemaakt!

Onne Kierkels van de site meditaties voor kinderen heeft dit verhaal omgezet naar een prachtige geleide meditatie voor kinderen. Via de site  kun je je inschrijven voor 3 gratis geleide meditaties om uit te proberen met je kind. Met je inschrijving zit je verder nergens aan vast. Het is het proberen waard, want de meditaties hebben een ontspannende werking. Zeker voor kinderen die een vol hoofd hebben (wat vaak voorkomt bij hooggevoelige kinderen), zijn de meditaties echt een aanrader.

Meditaties voor kinderen

Wil je meer inzichten en handvatten aangereikt krijgen?

Je bent van harte welkom bij één van mijn cursussen!

Cursussen

Geschreven door: Janneke van Olphen enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

Vorige

Volgende

6 Reacties

 1. Marleen Hellings

  Wauw! Mooi verhaal… Ik ga het vanavond aan Maud voorlezen. Ben benieuwd wat ze ervan vind..! Bedankt!!
  Groetjes Marleen

  Antwoord
 2. Kim

  Dank voor dit mooie handvat, neem ik zeker mee! 🙂

  Antwoord
 3. Chris Schoenmakers

  Wow, wat een mooi verhaal Janneke! Ben er even stil van.
  Dit ga ik zeker gebruiken in mijn praktijk, dank je wel!

  Hartelijke groet,
  Chris

  Antwoord
  • admin

   Bedankt voor jullie mooie reacties! Daar ben ik dan weer even stil van aan het genieten 🙂

   Antwoord
 4. caroline van driel

  Mooi bewaardevol verhaal van Cato, dankjewel voor het delen. Ik heb m net al voorgelezen en reactie was 🙂 ‘Grappig’ .

  Antwoord
 5. Saskia reerink

  Dank je wel voor het mooie verhaal, wij gaan binnenkort verhuizen, dus dit verhaal komt precies op het juiste moment!

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.