“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Hooggevoelig: NIET gemiddeld, WEL normaal!

Hooggevoelig: niet gemiddeld, wel normaal!

Voorbeeld A: Als je kind als enige geen hand durft te geven, of enorm tegen dat verjaardagspartijtje opziet of zo ondersteboven is omdat de juf wat streng was, terwijl het andere kinderen niet opviel.

Voorbeeld B: als je kind maar doorgaat met ontdekken, terwijl de emmer al nokkie vol zit. Of als je kind woede uitbarstingen krijgt als de spanning oploopt. Als het schreeuwen alleen maar toeneemt wanneer jij hier streng op reageert.

Dan

reageert je kind dus niet zoals de meeste kinderen. Oftewel: je kind reageert dan niet ‘gemiddeld’.
Vaak begint dan automatisch de zoektocht naar ‘wat er mis is’ met een kind. Omdat gemiddeld vaak wordt verward met ‘normaal’.

Normaal = diversiteit

Normaal is echter, dat er bij mensen zowel uiterlijk als innerlijk een behoorlijk grote diversiteit is. Zo zijn er vrouwen in Nederland die 1,50 zijn en vrouwen die 1,90 zijn. Terwijl het gemiddelde van de Nederlandse vrouw, 1,69 is. Dat betekent nog niet dat er iets mis is met de vrouwen van 1,50 en 1,90. Ze vallen nog binnen de marge van wat ‘normaal’ is, maar zijn alleen niet gemiddeld.

Innerlijke verschillen

Zo verschillen we ook ‘innerlijk’. ‘Voelen’ en ‘willen’ zijn de twee basis bouwstenen van onze persoonlijkheid. Vertaald naar het model van de Innerlijke Familie : vanaf de geboorte, zie je bij alle mensen de eigenschappen van het innerlijk meisje (voelen) en van het innerlijk jongetje (willen). In min of meerdere mate!

Hoog gevoelige en/of wilskrachtige aard

Een kind dat van aard hooggevoelig is, voelt dus in hoge mate (Voorbeeld A). Een kind dat van aard sterk wilskrachtig (strong-willed) is, wil dus is hoge mate. Een kind kan ook zowel in hoge mate gevoelig van aard zijn, als in hoge mate wilskrachtig: hooggevoelig & strong willed (Voorbeeld B).

Opvallen

Het punt is: hoe meer voelkracht je kind heeft en/of hoe meer wilskracht je kind heeft, hoe meer het opvalt. En als je kind dan geen handje durft te geven terwijl de meeste kinderen dat ‘gewoon doen’, zullen mensen al snel denken: “niet normaal! Wat is er mis met dat kind!”. Bij een hooggevoelig kind is ‘geen handje durven geven’ echter wel normaal, alleen niet gemiddeld.

Extremen

Uiteraard komen ‘stoornissen’ ook voor. Dan hebben we het over extremen. Dat een kind zich bijvoorbeeld continu afsluit voor alles en iedereen, niet meer bereikbaar is omdat het zo overweldigd raakt door prikkels.

Een onderbelicht gebied

Tussen ‘wat gemiddeld is’ en ‘stoornissen’ ligt nog een heel gebied! Het gebied van ‘een stuk lager dan gemiddeld’ of ‘een stuk hoger dan gemiddeld’. Dat gebied wordt vaak onderbelicht, niet goed begrepen. Het valt tussen de wal en het schip. Het is mijn missie om het gebied hoog-gevoelig en/of in hoge mate wilskrachtig te belichten en hierin verlichting voor ouders te brengen.

Opmerkingen die hard aankomen

Ouders die ik spreek, zeggen vaak zelf wel te weten dat er niets mis is met hun kind. Maar ze worden onzeker of gekwetst door opmerkingen als: “niet normaal!”, “doe toch eens gewoon”, “pak dat kind toch eens aan!”. Dat kan behoorlijk hard aankomen, zeker als het om je kind gaat.

Aan jezelf twijfelen

Ouders gaan dan vaak twijfelen aan zichzelf: “zal er dan toch iets mis zijn?” Ook omdat je als het gedrag van je kind jou natuurlijk ook opvalt. Je ziet zelf ook wel dat het ‘niet gemiddeld is’. En je merkt vaak dat ‘standaard’ reacties en opvoedingsmethodes, niet goed werken bij jouw kind.

Dit blog als bijdrage aan meer begrip

Dan heb je juist behoefte aan erkenning. Zodat je jouw kind beter kunt begrijpen, beter kunt zien wat het nodig heeft en leert hoe je daar naar kunt handelen. Ik hoop dat dit blog hier weer aan bijdraagt. Wat dat betreft kan het niet genoeg gedeeld worden.

Meer?

Je kunt op deze site een gratis video cursus downloaden.  En natuurlijk ben je van harte welkom bij mijn cursussen!

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

Vorige

Volgende

8 Reacties

  1. opa Leo

    hallo Janneke , je doet ons ( oma/opa ) – onze kinderen en inmiddels ook kinderen van vrienden van ons , een enorm plezier met jouw informatie ; het is vaak zo herkenbaar en jij rijkt geweldige handvaten aan ! DANK JE WEL !!! en succes met je bedrijf .

    Antwoord
    • janneke

      Bedankt voor deze mooie reactie, heel fijn om te weten!

      Antwoord
  2. Kiran

    Poeh…wat een enorme bak herkenning! Niet gemiddeld, wel normaal! Een fijne term om tijdens het volgende 10 minuten gesprek op school eens aan de juf voor te leggen die mijn dochter van 4 maar “boos” en “onzeker” vindt…

    Antwoord
    • janneke

      Dat is fijn, ik hoop dat het werkt!

      Antwoord
  3. Monique Engelmann

    Soms voel ik me ontzettend eenzaam en onbegrepen door de wereld om me heen. Mensen vinden mijn dochter verwend en van alles omdat ze niet voldoet aan de ” eisen” van de maatschappij. Ik weet prima wat zij wel en niet aankan. En ik kies ervoor om haar zichzelf te laten zijn. Haar niet te ” overprikkelen. Het lijkt wel of niemand dat begrijpt, en daar heb ik last van

    Antwoord
    • janneke

      Hallo Monique,
      Mensen die dingen net iets anders aanpakken dan de meeste andere mensen, krijgen vaker te maken met onbegrip, weerstand, afwijzing. Dat is, zeker als je zelf gevoelig van aard bent, niet altijd makkelijk. Gevoelens van eenzaamheid laten je merken dat je ergens behoefte aan hebt. Lang niet iedereen kan begrip tonen voor jouw keuzes, voor het feit dat jij luistert naar wat jij van binnen weet. Er blijven ook veel (en groeiend in aantal!) mensen over die wel begrip hebben voor wat jouw keuzes. Van hen kun je wel begrip krijgen op de momenten dat je dat eventjes nodig hebt. Je kunt ze bijvoorbeeld vinden op speciale facebook pagina’s, tijdens bepaalde evenementen, hier! Ze zijn er wel! Keep up the good job 😉

      Antwoord
    • Anoniem

      Heel herkenbaar helaas. Er is kennelijk maar één geaccepteerde norm, maar die past niet bij een hooggevoelig en string willed kind. Ik loop tegen dezelfde gevoelens van onbegrip en eenzaamheid aan. En de opmerkingen uit de (directe) omgeving werken niet echt mee. Wel fijn om te lezen dat ik niet de enige ben, voelt een stukje minder eenzaam.

      Antwoord
      • Janneke

        Je bent inmiddels zeker niet meer de enige! De groep ouders van ‘Hooggevoelige & Strong-Willed kinderen’ groeit gestaag en ik ben heel hard aan het werk om hier meer erkenning voor te genereren. Steeds meer kindercoaches, kindertherapeuten, kinderpsychologen en leerkrachten laten hun interesse weten. Mijn boek ‘Het hooggevoelige kind met een sterke wil’ helpt hierbij ook! Er is nog een hele weg te gaan, maar het gaat de goede kant op. Ik hoop dat je je hiermee minder alleen voelt!

        Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.