“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Een hooggevoelig kind reageert sterk op positieve invloed!

Hoe je hier je als gezin baat bij kunt hebben.

Op een hooggevoelig kind hebben negatieve invloeden een dieper en langduriger negatief effect. Als bijvoorbeeld een hooggevoelig kind hard aangesproken wordt, dan komt dit bij een hooggevoelig kind dieper binnen. Ook heeft dit een langduriger negatief effect op het functioneren van het kind dan bij gemiddeld gevoelig/sensitief kind. De meeste ouders van hooggevoelige ofwel hoogsensitieve kinderen, weten dit inmiddels.

Het effect van positieve invloed op een hooggevoelig kind

Wat ouders vaak minder goed weten, is dat het andersom ook zo werkt. Namelijk, op een hooggevoelig kind hebben positieve invloeden een dieper en langduriger effect. Als bijvoorbeeld een hooggevoelig kind te horen krijgt hoe blij iemand is met de hulp die het hooggevoelig kind zojuist geboden heeft, dan komt dit bij een hooggevoelig kind dieper binnen. Ook heeft dit een langduriger positief effect op het functioneren van het kind dan bij een gemiddeld gevoelig/sensitief kind. We weten dit met name dankzij de onderzoeken over vantage sensitivity van Michael Pluess, phd aan de Queen Mary Universteit van Londen.

Negatieve invloed voorkomen

Wanneer ouders er achter zijn gekomen dat hun kind hooggevoelig is of hooggevoelig & strong-willed, zetten ouders zich vaak actief in om te voorkomen dat hun kind te maken krijgt met negatieve invloeden. Als ouder leg je aan belangrijke mensen in de omgeving bijvoorbeeld uit dat een strenge toon averechts werkt, probeer je te voorkomen dat je kind overprikkeld raakt door heftige en veel prikkels te vermijden etc.

Positieve invloed: hoe?

Omdat ouders zich minder bewust zijn van het effect van positieve invloeden op hun hooggevoelige kind, houden ouders zich hier doorgaans minder mee bezig. Terwijl hier nu juist veel winst uit te halen valt! Een terechte vraag die nu wellicht in je opkomt is: hoe doe je dat dan? Hier zal ik me de komende tijd meer mee bezig gaan houden.

Een goede start is het halve werk!

Een goede start is het halve werk, dus ga ik je alvast iets geven waarmee je die goede start kunt maken. Een tijdje geleden bedacht ik een kleine ritueel omdat ik merkte dat de dagen, de weken, vaak nogal snel voorbijgaan. Ik doe mijn best om elke dag bij mijn kinderen stil te staan. Maar vanwege mijn volle bestaan, is dit ook echt iets waar ik bewust mijn aandacht aan moet blijven schenken. Soms waren er dagen waarbij ik, als de kinderen op bed lagen, het gevoel had dat ik met name politieagent was geweest. Dat ik er niet of nauwelijks aan toe was gekomen om iets positiefs tegen ze te zeggen. Dat zat me dwars. Als iets me dwars zit, ga ik het vanbinnen onderzoeken. Zo kwam ik op onderstaand ritueel.

Dankbaarheid en geluk

Met dit ritueel zorg je als gezin dat je dagelijks positieve invloed hebt op elkaar. Dat heeft met name voor de hooggevoelige (dus ook de hooggevoelige & strong-willed) gezinsleden een diep en langdurig positief effect op het welbevinden en het functioneren.

Stilstaan bij waar je dankbaar voor bent, is een belangrijke factor om geluk in je leven te ervaren. Dat blijkt uit de wetenschappelijke studies van Sonja Lykbomirsky (the how of happiness).

Dankbaarheidsritueel

Het dankbaarheidsritueel is heel simpel en werkt als volgt:

  • Je start vóór of begint hiermee de avondmaaltijd.
  • Elk gezinslid is om de beurt aan het woord.
  • Wanneer jij aan de beurt bent, en doe je een rondje waarbij je elk ander gezinslid vertelt waar je de ander oprecht (!) dankbaar voor bent. Het kunnen hele kleine dingen zijn als ‘de kus die je me gaf’ of ‘dat je opstond toen ik het je vroeg’ of ‘dat je op tijd klaar stond’ etc. Het kunnen ook grotere dingen zijn zoals ‘dat je me troostte’ of ‘dat je me verwende met mijn lievelingsmaaltijd’. Of je zegt iets over wat de ander voor jou betekent : “ik ben zo blij dat jij er bent”, “als ik jou zie, word ik altijd vrolijk” of “als jij lacht, moet ik ook altijd lachen” etc.
  • In het begin kan het een beetje wennen zijn, zeker als je niet gewend bent uit te spreken waar je dankbaar voor bent. Soms is het, met name voor kleinere kinderen, lastig om op je beurt te wachten. Gebruik dan bijvoorbeeld de praatstok.

Effect op korte en lange termijn!

Je gaat al positief effect merken op korte termijn. Als je dit ritueel langer doet, dan ga je echt oogsten, zeker bij hooggevoelige kinderen. Het ritueel draagt eraan bij dat jullie (je kind, jijzelf en de andere gezinsleden), hierdoor meer geluk in jullie leven zullen ervaren én draagt eraan bij dat jullie meer in jullie kracht komen te staan / beter gaan functioneren. Een leuke bijkomstigheid is dat de dagen dat je nauwelijks of niet toekwam aan iets positiefs tegen elkaar zeggen, voorbij zijn.

Ik wens jou en je gezin hier veel plezier mee! Ik verheug me erop van je te horen wat de effecten in jouw gezin zijn, dus aarzel niet om me dit te laten weten!

Inzichten en handvatten

Wil je meer inzichten en handvatten voor je hooggevoelig of hooggevoelig & strong-willed kind? Je bent van harte welkom bij één van mijn cursussen of themadagen:

Cursussen en themadagen

Bijvoorbeeld bij de cursus:

Cursus hooggevoelig & strong-willed kind

Hartelijke groet,

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.