“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Leren luisteren met de praatstok !

Luisteren is de brug naar verbinding

Wanneer jij je onbegrepen voelt, dan komt dat niet omdat de ander het oneens is met je. Dan is dat omdat de ander niet de aandacht opbrengt om echt naar je te luisteren, om jouw verhaal of waarheid te horen.

Kinderen zijn niet altijd bereid om te luisteren omdat ze enthousiast zijn om hun eigen verhaal te vertellen, omdat ze zich niet altijd lang kunnen concentreren of omdat ze zelf nooit aan bod komen. Maar ook ouders zijn om diverse redenen niet altijd goed in staat om te luisteren.

Als we niet goed naar elkaar luisteren, ontstaan er irritaties, de sfeer raakt gespannen, voelen mensen zich ‘onbegrepen’. Een hooggevoelig kind merkt deze beladen sferen en emoties haarfijn op en raakt daar dus eerder gespannen van. Wil je als gezin op een speelse manier beter leren luisteren naar elkaar? Zorgen dat iedereen zich gehoord voelt? De praatstok kan dan uitkomst bieden!

De indianen

De praatstok heeft zijn oorsprong bij de indianen in Noord-Amerika. De indianen gebruiken de praatstok in ‘talking circles. De indianen zaten in een cirkel om zo de gelijkwaardigheid uit te drukken. Zo leren indiaanse kinderen al vanaf hun derde jaar, te luisteren. Voor de indianen is het een persoonlijke eer om iedereen zijn of haar verhaal toe te staan.

Je eigen praatstok maken

Je kunt jullie eigen gezinspraatstok maken. Zoek hiervoor, samen met je kind(eren) een mooie vormgegeven stok in het bos. Deze kunnen jullie vervolgens met kleuren, veren, leertjes etc versieren. Je kunt ook elk gezinslid een plek op de praatstok laten versieren.

Spelregels praatstok

Schrijf de regels van de praatstok op en zorg dat het hele gezin ze kent!

  • Degene die de praatstok heeft, mag praten
  • Degene die de praatstok niet hebben, luisteren
  • Degene die praat mag niet onderbroken worden
  • Als iemand anders wat wil zeggen, mag hij vragen om de stok door zijn hand op te steken als de prater klaar is met zijn verhaal.
  • Eventueel kun je als gezin telkens een voorzitter aanwijzen die de regels bewaakt.

Veel luisterplezier!

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

Vorige

Volgende

1 Reactie

  1. Ellie Norden

    Wat een geweldig leuk idee!
    Bedankt voor deze blog met praktische tips.
    Echt iets voor ons gezin!!

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.