“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Geluk plukken door Aandachtig Zijn : 10 tips

Heb je structureel het gevoel dat je te weinig aandacht voor je kind hebt? Heb je daarom last van schuldgevoelens of vind je hierdoor dat je het als ouder niet goed genoeg doet?

Dan ben je niet de enige! We hebben vaak zoveel ballen in de lucht dat we allang blij zijn als we de meeste kunnen opvangen. Hierdoor heb je vaak het gevoel dat je te weinig toekomt aan wat er echt toe doet zoals kwaliteitsmomenten met je kind .

Aandachtig Zijn

Geluk zit in een moment en dat wil je dus niet aan je voorbij laten gaan! Dat lukt door aandachtig te zijn. Naar je kind en (als eerste) naar jezelf.  Want je kind kijkt naar je en leert van hoe jij met jezelf omgaat. Het werkt net als zuurstofmaskers in het vliegtuig: als jij geen zuurstof hebt, kun jij je kind niet van zuurstof voorzien.

En wat nou zo superfijn is: aandachtig zijn hoeft geen tijd te kosten! Het levert wel kwali-tijd op. Een balsem voor jezelf en voor je kind, zeker een hooggevoelig kind. En en passant doet het je relatie ook goed.

Hier is mijn lijstje met simpele manieren om geluk te plukken door aandachtig te zijn. De lijst wordt waardevoller met jouw tips! Vul je aan

Aandachtig zijn naar jezelf

  1. Voel terwijl je onder de douche staat hoe het warme water over je hoofd, via je nek en je schouder over je lichaam naar je voeten stroomt. Voel hoe het water je ontspant, voel waar je dit in je lichaam voelt.
  2. Loop je de trap op? Zet elke stap bewust , houd je aandacht erbij. Je bent net zo snel boven, je voelt je alleen anders.
  3. Wat is voor jou een waardevol en richtinggevend advies? Schrijf het op of maak er een tegeltje van en hang het op een plek die je elke morgen ziet bij het ontwaken.
  4. Kies eens in de zoveel tijd voor een slow dag. Een dag waarop je zoveel mogelijk je aandacht houdt bij wat je op dat moment aan het doen bent en alles net iets langzamer doet dan je neiging is. Kijk wat het je oplevert.
  5. Schrijf eens een week lang elke dag op welke momenten van die dag jou gelukkig maakten.

Aandachtig zijn naar je kind

  1. Vertelt je kind jou iets? kijk terwijl je luistert eens aandachtig naar je kind en voel wat je op dit moment voor je kind voelt
  2. Kijk eens naar je kind als het lekker zit te eten.  Kijk naar zijn of haar bewegingen, de mimiek op het gezicht. Neem het in je op.  Voel wat dit schouwspel met je doet.
  3. Ga je koken? Je kind is er trots op als het samen met jou een gerecht heeft kunnen klaarmaken. Al was het maar dat je kind de komkommer in de slabak mag doen of de tomaten mag wassen.
  4. Heeft je kind verdriet? Ga eens rustig met je kind zitten.  Jij (moeder, vader) bent er om het verdriet op te vangen.  Simpelweg door het verdriet de ruimte te geven: het mag er zijn.
  5. 10. Gaat je kind naar school? Nog even een kus geven? Geef de kus met (liefdevolle) aandacht. De kus duurt even lang, maar voelt voor jezelf en je kind heel anders.

Laat anderen ook geluk plukken en vul de lijst aan met jouw manieren om aandachtig te zijn! Vul de lijst aan door een reactie te plaatsen!

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.