“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Strijd met je kind

Dia1“Rotmens!” schreeuwt mijn jongste (7) naar me. Zijn ogen zeggen: “En nu jij weer!”. Het is nog een milde variant van wat er, bij vlagen, uit zijn mond komt. Hoe valt dit te rijmen met zijn hooggevoelige aard? Zijn intens zachte en inlevende kant? Mijn jongste zoon heeft naast die zachte kant, ook een zeer vurige en wilskrachtige kant. Hij is hooggevoelig én strong-willed van aard.

Wat ik voel als hij zo tegen mij schreeuwt? In termen van de innerlijke familie: mijn meisje schrikt, ze voelt zich overweldigd.

Wat ik vind als hij zo tegen mij schreeuwt?In termen van de innerlijke familie: mijn innerlijke man vindt het echt niet kunnen. Hij wil mijn zoon een halt toe roepen. Het punt is echter, dat hij ook boos is, want mijn innerlijk meisje is geschrokken. Is die brutale vlegel nu helemaal gek geworden?

Wat er gebeurt als ik mijn innerlijke man zijn gang laat gaan? Dan pakt hij mijn zoon stevig vast, kijkt hem lijnrecht in de ogen en zegt dan, op een strenge tot bulderende toon: “Hee! Dat zeg je dus niet, hè! Ik pik het niet dat je zo tegen mij scheldt!” En geloof me… mijn innerlijke man is een viking. Hij is heel sterk, bepaald geen watje maar…

En dan? Dan schreeuwt mijn zoon nog een toontje harder of zeg maar gerust: flink wat tonen harder!

Uiteindelijk… was mijn viking man altijd sterker en liet mijn zoontje zijn wapens zakken. Om vervolgens erg verdrietig te zijn. Want wat kan zijn gevoelige kant lijden onder zijn vurige kant!

Wat ik ooit geleerd heb, werkt niet! Toen ik voor het eerst met deze strijd te maken kreeg, zat ik echt met mijn handen in het haar. Want ik wist niet beter dan dat je streng moet optreden tegen onacceptabel gedrag. Dat is namelijk hoe er op mij als kind werd gereageerd als ik brutaal was.

De meeste kinderen tomen ook wel in als je duidelijk optreedt. Uit angst voor de consequenties. Maar ouders van hooggevoelig & strong-willed kinderen, zien iets anders gebeuren: een strong-willed kind zet in eerste, tweede en derde instantie een tandje bij. Hoe meer strijdmiddelen jij bovendien als ouder inzet, hoe slimmer je kind wordt in de strijd. Dus je snapt het: mijn viking inzetten is niet zo’n handige optie.

Wat weet ik inmiddels? In termen van de innerlijke familie: mijn innerlijke vrouw weet inmiddels dat mijn zoon gaat schelden en agressief wordt, als hij gespannen is. Hij raakt nog meer gespannen als ik boos reageer, waardoor hij nog agressiever wordt. Een schaduwkant van hooggevoeligheid (sterk innerlijk meisje) is dat hij sneller dan de meeste andere kinderen, gespannen en overprikkeld raakt. Een schaduwkant van zijn strong-willed kant (sterk innerlijk jongetje), is brutaal worden, in het verzet gaan.

Een kind dat hooggevoelig en strong-willed is, uit de spanning van het innerlijk meisje, vaak via de schaduwkant van het innerlijk jongetje.

Ideeën? Toen ik eenmaal wist dat ‘optreden en terecht wijzen’ de spanning alleen maar doet stijgen en ik me verder had verdiept in wat zo’n kind dan nodig heeft, kon ik mijn innerlijk jongetje raadplegen: wat is er dan mogelijk?

Nieuwe inzichten

Zo kwam ik tot nieuwe inzichten, nieuwe handelingswijzen die wél bleken te werken. Uiteraard veranderen ze de aard van een hooggevoelig & strong-willed kind niet. Dat is ook niet mijn insteek: een kind/mens is zoals het is. Wel is het zo dat mijn jongste nu veel meer tot zijn recht komt en escalaties nog maar zelden voorkomen.

De cursus ‘Hooggevoelig & strong-willed kind’ geeft je ruimte. De ruimte om uit het strijdpatroon te stappen. De ruimte om vanuit inzicht in wat wel werkt, te gaan handelen.

Cursus hooggevoelig & strong-willed kind

 

Vorige

Volgende

5 Reacties

 1. bianca

  Hallo Janneke.

  Sinds gister op u site terecht gekomen. En bij het lezen van u blogs, valt voor ons een hele puzzel samen. Wat is de confrontatie toch heftig. Dit geschreven stuk is precies onze zoon van 7. Wat zijn we blij met deze handvaten. En wat hebben we nog een leerproces te gaan. Ik blijf je volgen.
  Groetjes Bianca

  Antwoord
  • janneke

   Heel fijn dat de puzzel samenvalt en dat jullie van daaruit verder kunnen!

   Antwoord
 2. Jane

  Ik lees veel herkenbaars op deze site mbt onze zoon. Wij hebben hulp voor hem gezocht omdat hij perioden heeft dat hij zo ontzettend overprikkeld is en “de molentjes maar blijven draaien”. Hij wordt nu getest en de hulpverlener lijkt voor te sorteren op ASS omdat er tijdens de 2 uur durende test (waarvan hij bijzonder gespannen was) er geen contactgroei leek te zijn en uit onze anamnese bleek dat er in bepaalde situaties rigiditeit lijkt te zijn. Op zich prima als het ook zo is. Maar voor mij als moeder “voelt” deze denkrichting niet goed. Kun je aangeven wat het verschil is tussen de strijd die je met je hooggevoelige en strong-willed kind kunt hebben en de rigiditeit die je over het algemeen bij ASS ziet. Ik vraag dit omdat ik niet goed weet of mijn gevoel klopt of dat ik de diagnose ASS eigenlijk niet wil….

  Antwoord
 3. nancy

  Hi, ik ben jullie site aan het lezen en wat een herkenning. Mijn zoon is 8 jaar en heeft alle kenmerken. Ik zie dat mijn zoon erg worstelt met vooral zichzelf. Hij is erg actief en druk, veeleisend, ongedurig maar ook zacht en lief en heel gevoelig.
  Ik heb ons opgeven voor de cursus, ik ben erg benieuwd.

  Nancy

  Antwoord
  • Janneke

   Leuk jullie dan te ontmoeten, Nancy!

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.