“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Wel of niet meebewegen met je kind?

Einde van de dag, Mats is moe. Maar Mats wil nog héél graag naar buiten. Hij kan behoorlijk overtuigend zijn. Zijn ouders weten dat hij toe is aan zijn bed, maar ze weten ook hoezeer Mats tekeer kan gaan als hij iets wil en het niet doorgaat. Dus gaan ze meebewegen. Ze doen wat water bij de wijn, en mag Mats nog een kwartier naar buiten. Als het tijd is om naar binnen te gaan, wil Mats echter helemaal niet naar binnen. Hij verzet zich hevig en is helemaal overstuur. Dat wilden zijn ouders nu juist voorkomen!

In de contramine

Soortgelijke taferelen doen zich in veel gezinnen voor en kunnen verschillende oorzaken hebben. Bij gezinnen waarvan één of meerdere kinderen hooggevoelig & strong-willed (hooggevoelig met een sterke wil) zijn, komen deze taferelen vaker voor. Hooggevoelige & strong-willed kinderen zijn zowel in hoge mate gevoelig als in hoge mate wilskrachtig. Ze willen (heel) veel, maar raken tegelijkertijd sneller dan de meeste kinderen overspoeld door indrukken. Als ze ‘vol’ zitten gaan ze in de contramine, terwijl een hooggevoelig & gemiddeld wilskrachtig kind dan eerder huilerig wordt of zich terugtrekt.

Creatief

Een strong-willed kind zoals Mats heeft een intense beleving van hetgeen hij/zij wil. Mats ziet vaak helemaal voor zich wat hij wil. Hoe een bouwsel of tekening eruit moet komen te zien, wie wat gaat doen tijdens een zelfbedacht spel, wat hij buiten gaat doen etc. Als dat dan niet doorgaat, dan ‘ziet’ hij zijn plan letterlijk en figuurlijk in duigen vallen. Daarom zet Mats een heel arsenaal aan slimme trucs in om tóch voor elkaar te krijgen wat hij wil. Verleiding, onderhandeling, de ‘mazen in de wet’ vinden, een strong-willed kind is hier doorgaans heel creatief in. Ondertussen bouwt de spanning zich vanbinnen wel op.

Teleurstelling

Want aan de andere kant zijn is Mats dus ook heel gevoelig. En vanuit deze hooggevoelige kant voelt Mats het maar al te goed aan dat die strijd om wat hij wil, leidt tot een verstoring in de harmonie met de ander. Toch gaat Mats die strijd aan. Omdat hij iets zo graag wil en helemaal voor zich ziet, maar ook om teleurstelling te voorkomen. Want óók teleurstelling beleeft Mats zeer intens. Teleurstelling is geen fijn gevoel, daardoor proberen we het doorgaans te voorkomen. Intense teleurstelling al helemaal. Dankzij zijn vindingrijkheid, lukt het Mats doorgaans ook heel aardig om die teleurstelling te voorkomen. Maar als hij toch teleurgesteld wordt, weet hij nog niet zo goed hoe hij met die intense gevoelens om moet gaan.

Toegeven

Voor de ouders zijn de opstandige buien zoals die van Mats doorgaans behoorlijk heftig. Al helemaal wanneer je als ouder zelf óók hooggevoelig bent. Als ouder wens je harmonie, een fijne sfeer in je gezin. Zeker aan het einde van de dag, als je zelf ook toe bent aan rust, zit je niet zo te wachten op ‘nog zo’n bui’. De oplopende spanning uiten sommige ouders door boos te worden, anderen worden verdrietig of wanhopig als hun kind zo opstandig doet. Daarom kan het gebeuren dat je als ouder je kind toch naar buiten laat gaan, terwijl je wel weet dat je kind er eigenlijk doorheen zit. Je hoopt dat je kind daarna ‘makkelijker’ wordt, maar je weet ergens dat dit valse hoop is.

Stevig in je schoenen staan

‘Choose your battles’ is bepaald geen slecht idee als je kind een sterke wil heeft. Een strong-willed kind zal jouw verwachtingen, eisen en instructies niet zonder meer opvolgen. Dat is in wezen heel gezond want je kind daagt je daarmee uit om jezelf telkens af te vragen of hetgeen jij vindt, wel klopt. Klopt het dat je kind nog te klein is om zelf naar de supermarkt te gaan? Klopt het dat het te koud is om zonder jas naar buiten te gaan? Zo nee, dan kun je je kind meer ruimte geven (in mijn boek ‘Het hooggevoelige kind met een sterke wil’ ga ik hier veel uitgebreider op in). Zo ja, dan sta je steviger in je schoenen want dan weet je zeker dat wat je vindt, ook klopt. Stevig in je schoenen staan is prettig wanneer je te maken hebt met een Mats die er doorheen zit en tóch naar buiten wil. Het helpt je om kalm te blijven terwijl je duidelijk bent.

Herken jij jezelf?

Soms is het voor het welzijn van je kind goed om mee te bewegen met wat je kind wil en soms ook niet. Je zult zelf wel herkennen of jij een ouder bent die de neiging heeft om wat te weinig mee te bewegen (vasthoudt aan wat jij vindt, ook als het niet klopt of reëel is) of juist wat teveel meebeweegt (toegeeft terwijl je ziet dat het beter is voor je kind om dat niet te doen). Dan weet je ook waar je uitdaging ligt. Één ding is zeker: een hooggevoelig en strong-willed kind confronteert jou, als geen ander, met jouw uitdaging. Je bent hier niet alleen in.

Hooggevoelig & Strong-Willed

De combinatie hooggevoelig & strong-willed is niet altijd een makkelijke, maar je kunt er wel veel van leren!

Je bent van harte welkom bij de cursus ‘Hooggevoelig & Strong-Willed Kind’!

Cursus hooggevoelig & strong-willed kind

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.