“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Lara legt zelf de lat zo hoog

“Ik snap het niet” zegt Susan. “We zijn echt niet pusherig of veeleisend. Van ons mag Lara fouten maken. Als er iets mis gaat, zeggen we ook altijd dat het niet erg is. Maar Lara legt zelf de lat zo hoog. Ze is zó perfectionistisch. Als het dan niet gaat zoals zij voor ogen had, is ze ook zo teleurgesteld in zichzelf! Vaak weigert ze überhaupt om ergens aan te beginnen, als ze het nog niet kan. Zoals haar schoenen strikken, bijvoorbeeld. Ik krijg haar gewoon niet zo ver dat ze het een keer uitprobeert! Wat is dat toch?”

Dit is zomaar een greep uit vele vragen die ouders mij stellen en die draaien om dezelfde thematiek. Namelijk, de angst om te falen. De angst om te falen komt relatief vaak voor bij kinderen die hooggevoelig van aard zijn.

Hoe komt dat?

Achter iedere angst, schuilt een wens. Achter de angst om te falen, schuilt de wens om te voldoen. Maar waarom heeft een kind dat in hoge mate gevoelig is dan zo’n sterke wens om te voldoen?

Harmonie, voelsprieten en verwachtingen

Dat komt omdat deze wens om te voldoen, voortkomt uit een nog diepere laag: een sterke behoefte aan harmonie. Die sterke behoefte aan harmonie zit er echt ‘ingebakken’. Net als die scherp afgestelde voelsprieten, waarmee je kind zoveel kan aanvoelen. Daardoor heeft je kind van nature de neiging om aan verwachtingen te willen voldoen. Je kind voelt feilloos aan wat verwachtingen zijn en wil daar (onbewust) graag aan voldoen om de harmonie te waarborgen. Ook al zijn die verwachtingen niet expliciet uitgesproken. En zelfs als het verwachtingen zijn die je kind zichzelf oplegt omdat je kind denkt dat het aan die verwachtingen moet voldoen.

Susan verwacht niet eens van Lara dat ze in één keer haar schoenen kan strikken. Lara verwacht het wel van zichzelf, omdat ze denkt dat ze dan pas voldoet. Wanneer haar moeder haar, met alle goede bedoelingen, zegt dat het niet erg is als het mis gaat, raakt Lara nog meer gespannen. Het is wél erg als het niet in één keer lukt! Haar moeder snapt er ook niks van!

Zo vindt Lara het ook maar niks als haar moeder haar prijst voor iets wat haar gelukt is. Ze stopt dan haar vingers dan in haar oren en roept: “mama, ik wil het niet horen!”. Het is Susan een raadsel waarom Lara zo reageert. Toch is dit juist kenmerkend voor een kind dat angstig is om te falen ofwel sterk de behoefte heeft om te voldoen.

Vele gedaantes

De angst om te falen kan vele gedaantes aannemen. Die beschrijf ik uitgebreider in dit blog.

Wat kun je er aan doen?

Belangrijker nog is te weten wat je als ouder kunt doen wanneer je de angst om te falen bij je kind (en misschien ook bij jezelf) herkent. Daarvoor heb ik de themadag ‘Van faalangst naar leerplezier’ ontwikkeld.

Tijdens die dag leer ik je van de nood een deugd te maken.

Want als je eenmaal weet hoe het werkt en wat je kunt doen, krijg je er echt plezier voor terug!

Je bent van harte welkom!

Themadag Faalangst

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen.

 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.