“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

De verhulde, hooggevoelige aard

Hooggevoelig-en-strong-willedAls we het over het hooggevoelige kind hebben, dan associëren we dat gelijk met een hoge mate van kwaliteiten als: inlevingsvermogen, sfeergevoel, open. Of met schaduwkanten als: snel onder de indruk, snel angstig en overprikkeld.

We associëren de hooggevoelige aard niet snel met kwaliteiten als super eigenzinnig, wilskrachtig, prikkels opzoekend en energiek. Of schaduwkanten als tegendraads, driftig en treiterend. Dat klopt ook, want deze kwaliteiten en schaduwkanten zijn niet kenmerkend voor ‘in hoge mate voelen’ maar voor ‘in hoge mate wilskrachtig zijn’, oftewel strong willed.

Wil staat voorop

Een kind dat hooggevoelig & strong-willed van aard is, laat zich in de eerste plaats leiden door zijn/haar wil. De wil staat voorop. “Waar een wil is, is een weg”. Het motto dat deze kinderen op het lijf geschreven is. Liever negeren zij hun gevoelige kant, want dat staat ‘hun wilskant’ juist vaak in de weg!

Zoë

Neem nu het voorbeeld van Zoë. Zoë vindt het geweldig om na school nog met een vriendinnetje te spelen. Ze speelt dan zelden rustig, ze is dan van alles aan het ontdekken en met haar vriendinnetje aan het bekokstoven. Zoë’s ouders weten inmiddels dat Zoë behoorlijk gevoelig is en tijdens school zoveel indrukken opdoet, dat Zoë’s emmertje na school al behoorlijk vol zit. Maar Zoë heeft helemaal geen zin om rekening te houden met dat stomme volle emmertje! Ze wil gewoon spelen met haar vriendinnetjes. Dat is veel leuker dan ‘rustig thuis bijkomen’!

Geen land mee te bezeilen

Zoë’s ouders weten echter inmiddels maar al te goed wat er gebeurt wanneer Zoë te lang haar gevoelige kant negeert. Dan raakt ze zo gespannen, dat ze overprikkeld raakt. Er valt dan geen land meer met Zoë te bezeilen. Ze zegt overal nee tegen, doet driftig, opstandig. Zoë’s ouders weten dat het goed is voor Zoë om te leren rekening te houden met haar gevoelige kant, om tijdig bij te komen. Anders valt ze ’s avonds ook niet meer in slaap en komt ze in een vicieuze cirkel terecht.

De grote vraag

Maar ja: hoe krijg je het voor elkaar dat je kind rust gaat nemen als je kind daar zelf totaal geen zin in heeft?

Herkennen. Vaak wordt de combinatie hooggevoelig & strong-willed nog niet herkend. Dat komt dus omdat kinderen die hooggevoelig & strong-willed zijn, meestal hun wil voorop zetten. Als de ouders van Zoë niet door hebben wat er zich binnen hun kind afspeelt, kunnen ze daar ook niet adequaat op reageren. Het herkennen van de hooggevoelige & strong-willed aard is dus een eerste voorwaarde .

Bewust worden. Vervolgens is het van belang dat je de signalen van oplopende spanning / overprikkeling bij je kind leert herkennen. Bij een hooggevoelig & strong-willed kind zijn deze signalen anders dan bij een hooggevoelig kind dat niet strong-willed is. In dit blog kun je hier meer over lezen.

Interactie met je kind. Als je eenmaal de signalen van oplopende spanning bij je kind herkent, kun je hierop inspelen. De manier waarop jij op die signalen reageert, heeft veel invloed. Kinderen die hooggevoelig & strong-willed zijn, uiten spanning dus vaak door vervelend, opstandig, druk te doen of driftig te zijn. Vaak raken ouders hier geïrriteerd door en reageren ze ook zo. Alleen werkt dat averechts, omdat jouw irritatie de spanning bij je kind alleen maar doet stijgen. Met als resultaat: meer opstandig, druk, driftig of vervelend gedrag. Er zijn manieren die beter werken, alleen is een blog niet geschikt om dat over te brengen, omdat er meer bij komt kijken dan het toepassen van een aantal trucjes.

Cursus hooggevoelig & strong-willed kind

Daarom heb ik de cursus ‘Hooggevoelig & strong-willed kind’ ontwikkeld. Met behulp van het verhelderende model van de innerlijke familie, leer je precies in te zien wat er binnen in jou kind gebeurt. Vervolgens leer je hoe je het inderdaad voor elkaar krijgt dat je kind wel tot rust komt, ondanks (en dankzij) die wilskrachtige kant. Dat voorkomt een hoop spanning en frustratie! Bovendien ontmoet je andere ouders die soortgelijke situaties meemaken. Dat alleen al is een verademing!

Wat je nog meer leert en reacties van ouders die naar de cursus zijn geweest, lees je hier:

Cursus hooggevoelig & strong-willed kind

Je bent van harte welkom!

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.