“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Waarom sneer en snauw je nou?

“Hou nou toch eens op! Ik word helemaal gek je gezeur!” Hoppa: voor je het weet heeft de sneer je mond verlaten. Juist als je als ouder hooggevoelig van aard bent, gebeurt dit relatief vaker.

Dat komt omdat de spanning sneller oploopt als je zelf in hoge mate gevoelig bent. Je raakt sneller overprikkeld. En doordat je overprikkeld bent, reageer je sneller geprikkeld. Een beschermingsmechanisme. En in termen van de innerlijke familie: je innerlijke man reageert bozig ter bescherming van je gestreste innerlijke meisje. Zij trekt het even niet.

Schuldgevoelens

Maar waar je als gevoelige ouder dan vaak nog het meest last van hebt, is dat je vervolgens zo baalt dat je die sneer gaf, boos werd, geprikkeld reageerde. Je ziet het jezelf doen en denkt: “wat stom dat ik zo reageerde”. Vervolgens zit je met schuldgevoelens. En daar raak je dan weer gespannen van. Waardoor de kans op een nieuwe sneer juist toeneemt. Dat is de prikkelcirkel, die ik in een eerder blog beschrijf en waar we in de cursus ‘Hooggevoelige Ouders’ o.a. mee aan de slag gaan.

Een vraagje…

Het is duidelijk: balen van jezelf, jezelf iets kwalijk nemen: je (innerlijk meisje) raakt er alleen maar ongelukkiger en meer gespannen van. En toch: je doet het steeds weer! Dan heb ik nu een vraag voor jou, namelijk: “wat vind je er van dat je jezelf steeds ongelukkiger maakt door van jezelf te balen?”. Spreek het even uit.

En nog eentje…

Grote kans dat je antwoordt met iets als “Stom!”, “Dom!” of “Balen!”. Dan heb ik nog een vraag, namelijk: “Als jij dit vindt van jezelf, raak je hier dan juist meer of minder gespannen van?”

Het antwoord is dan duidelijk: je (innerlijk meisje) raakt meer gespannen als je zoiets vindt van jezelf. En daar kun je weer iets van vinden, enz.

Het is een signaal!

Iedere keer dat je iets ‘negatiefs’ vindt van jezelf, raak je nog meer gespannen. Belangrijker is dat het oordelen over jezelf, jezelf afwijzen, geprikkeld reageren allemaal SIGNALEN zijn! Het zijn signalen dat je zelf gespannen, geprikkeld bent.

Het zijn signalen dat je innerlijk meisje toe is aan ontspanning. Op het moment dat je jouw prikkelbare reactie waarneemt als een signaal dat jij zelf gespannen bent, doorbreek je de cirkel.

Je aandacht richten op wat jij nodig hebt

Want vanaf dat moment, kun je namelijk je aandacht richten op je innerlijk meisje, op de stress die jij hebt. Kijk er naar, neem het waar en erken het. Kijk er naar en stem af: wat heb jij nodig om je weer meer ontspannen te voelen?

Het antwoord op wat jij nodig hebt, verschilt per moment. Soms is het geruststelling, soms is het rust, dan weer kunnen aanvaarden dat het is zoals het is, of dat je iets los laat.

Investeren in jezelf

Waarnemen, aandacht richten, afstemmen, rust, geruststelling, aanvaarding, loslaten: het zijn allemaal eigenschappen van de innerlijke vrouw. Eigenschappen waar we doorgaans minder gebruik van maken, die vaak ook wat minder ontwikkeld zijn in onszelf. Terwijl dit juist de eigenschappen zijn, waarmee je de prikkecirkel kunt doorbreken! Het is een verademing voor jezelf, om hierin te investeren. Zeker als je gevoeliger van aard bent!

Cursus Hooggevoelige Ouders

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.