“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Hooggevoelig kind en gehoorzamen

“Omdat ik het zeg!!” is het antwoord van de sportleraar op de vraag van mij zoon waarom hij niet op de knopjes van het pintoestel mag drukken. Zoon schrikt van de strenge toon en gehoorzaamt. Ik geef mijn mannetje een aai over zijn rood aangelopen wang en hij vlijt zich tegen mij aan. Even de geruststelling opzoeken.

Beleving van de sportleraar (bij benadering ;)): “dat ventje drukt maar op de toetsen van mijn pin automaat, straks gaat het kapot. Die dingen zijn hartstikke duur. Zeg ik dat hij er van af moet blijven, vraagt hij waarom! Nou: gewoon! Omdat ik het zeg! Krijg nou wat!”

Beleving van mijn zoon: “Pfoeh, wat is het lang wachten voordat mama aan de beurt is om te betalen. Ik verveel me. Hee? Wat is dat voor een ding? Als ik op de cijfers druk, piept het. Steeds hetzelfde piepje, anders dan bij de telefoon. Cool: er zit ook een schermpje bij! Eens even kijken of ik daar iets op kan toetsen.” De sportleraar zegt dat ik er vanaf moet blijven. “Waarom eigenlijk? Dit is leuk en ik zie nog niets op het schermpje verschijnen dus ik wil nog wel even door. Oeps, de sportleraar zegt nu boos “Omdat ik het zeg!” Slik. Ik heb iets fout gedaan. Maar wat eigenlijk?”

Van “omdat ik het zeg!” leert een kind niets. Als een kind hierdoor gehoorzaamt, is het uit angst voor de reactie van de volwassene.  De nieuwsgierigheid (wat de motorolie van leren is) wordt dan onderdrukt. Soms wint de nieuwsgierigheid het toch en gaat een kind door, zeker kinderen met een sterke wil. Totdat de reactie van de volwassene te eng wordt en het kind mokkend en geschrokken het onderspit delft. 

Wat gebeurt er eigenlijk?

Wat er innerlijk gebeurt, uitgelegd met behulp van de innerlijke familie: het innerlijk jongetje is op ontdekkingspad. Hij is zich totaal niet bewust van de ‘gevaren’ en: who cares? Dit is toch leuk? Hij kan zijn gang gaan, totdat het innerlijk meisje in de stress schiet van de strenge “Omdat ik het zeg!”. Dan wordt ‘dat de sportleraar mij lief blijft vinden’ belangrijker dan ‘de drang om te ontdekken’. Iemand met een sterk innerlijk meisje (hooggevoelig) voelt verstoringen in de verbinding eerder en raakt hier ook sneller van in de stress. Hierdoor wordt het innerlijk jongetje sneller op de achtergrond geschoven. Dat is ook waarom hooggevoelige kinderen (en volwassenen) graag willen voldoen aan de wensen van anderen. Zelfs ten koste van hun eigen wensen. Zeker bij hooggevoelige kinderen is het daarom belangrijk om het innerlijk jongetje bewust aandacht te geven zodat je kind in contact blijft met wat het zelf wil.

Kinderen met behalve een sterk innerlijk meisje (hooggevoelig), ook een sterk innerlijk jongetje (sterke wil oftewel strong-willed), hebben een zeer sterke de drang om te ontdekken. Bij deze kinderen staat de wilskracht (het innerlijk jongetje) vaak voorop. Daardoor blijven ze vaak hun zin doordrijven, terwijl op de achtergrond het innerlijk meisje steeds meer gespannen raakt. Die sterke wilskracht van het innerlijk jongetje gaat bij deze kinderen dus regelmatig ten koste van het welzijn van het gevoelige innerlijk meisje

Hoe je ook kunt reageren

Wat kun je dan zeggen waardoor je kind stopt, zich veilig blijft voelen (innerlijk meisje) en leert van de situatie (innerlijk jongetje)? Bijvoorbeeld:  “Thomas, stop eens even, ik heb een belangrijke vraag aan je”(Let op: op een toon die de nieuwsgierigheid wekt). Kind: “Ja, wat?” “Wat kan er gebeuren als jij telkens op de knopjes blijft drukken?”. Kind: “Eh… weet ik niet?”. Jij: “dat werkt net zoals bij jou. Als ik steeds maar op dit plekje op jouw hand blijf drukken, dan gaat dat irriteren en zelfs pijn doen. Zo’n knopje heeft geen pijn, maar gaat wel kapot. Met dit automaat kunnen mensen betalen,. En wat gebeurt er dan als hij kapot gaat?” Kind: “Dan kunnen mensen niet meer betalen.” Jij: “dat zou vervelend zijn, hè?” Kind: “Ja”. Jij: “weet je hoeveel zo’n apparaat kost?”. Kind: “Nee”. Jij: “raad eens?” etc.

Grote kans dat het in het vervolg uit zichzelf niet meer aan de knopjes van de pin automaat zal zitten. Ook nog een behoorlijke kans dat het een volgende keer toch nog te verleidelijk is. De nieuwsgierigheid van een innerlijk jongetje is zo aantrekkelijk! Maar dat geeft niet: je kind is het nog aan het leren!

Cursus hooggevoelig & strong-willed kind

 

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

 

Vorige

Volgende

1 Reactie

  1. Nanda

    Prachtig!!!

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.