“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Hooggevoelige aandachtstrekker!    

Als je aandacht ergens anders op gericht is dan op je kind, pikken de super antennes van een hooggevoelig kind dat uiteraard onmiddellijk op. Ze geven het signaal af : “Opletten: de verbinding is weg!”. Zeker jongere kinderen zullen, als reactie hierop, vervolgens proberen de verbinding te herstellen. Een harmonieuze verbinding is namelijk van groot belang als je hooggevoelig bent! Oudere kinderen weten inmiddels wel dat er nog steeds verbinding is, ook al ben jij met je aandacht elders. Net als dat ze weten dat je nog bestaat ook al ben je fysiek niet aanwezig.

De verbinding herstellen

Om de verbinding actief te herstellen, kan je kind grofweg op 2 manieren reageren:

Reactie 1: via het innerlijk meisje (innerlijke familie). Gedrag: Je kind komt naar je toe, raakt je aan, stelt een vraag, wil een knuffel. Of een toontje hoger: je kind gaat jengelen, aan je hangen, ontpopt zich tot drama queen. Deze reactie komt meer voor bij kinderen die sterk (otftewel hoog) gevoelig van aard zijn. In termen van de innerlijke familie: kinderen met een sterk innerlijk meisje.

Reactie 2: via het innerlijk jongetje. Je kind haalt een geintje uit om je aandacht te trekken, draagt allerlei ideeën aan om iets met jou te doen. Of een toontje hoger: plaagt broer / zus, zit aan iets waar het niet aan mag komen. Of, omdat innerlijke jongetjes niet zo geduldig zijn en ze NU je aandacht willen, nog een tandje erbij: ze doen precies hetgeen waar jij echt niet tegen kan. Deze reactie komt meer voor bij een kind dat hooggevoelig (sterk innerlijk meisje) en strong-willed (sterk innerlijk jongetje) van aard is.

Waarom vertel ik je dit allemaal?

Om deze reden: reactie 1 is voor ouders niet altijd handig of fijn maar het is voor ouders wel overduidelijk dat hun kind verbinding met ze zoekt. Maar bij reactie 2 is het niet zo duidelijk dat je kind verbinding zoekt. Ouders zullen al snel denken dat het kind een rotbui heeft waardoor ze eerder geneigd zullen zijn om hard te reageren. Het kind even weg te sturen of een snauw geven, bijvoorbeeld. Waardoor de verbinding nog verder verslechtert en het gedrag van je strong-willed kind ook.
Als jouw kind hooggevoelig & strong-willed van aard is, weet dan dat het uitdagende gedrag van je kind vaak voorkomt uit de behoefte aan verbinding. Oftewel uit de angst dat er geen verbinding is.

Tips

  • Erken wat er bij je kind speelt. Dit zorgt voor de nodige ontspanning bij je kind (zie blog erkennen).
  • Als het even kan: betrek je kind bij waar je mee bezig bent. Ben je aan het koken: geef je kind ook een taakje. Zit je achter de computer een werkje te doen? Zet je kind naast je en geef je kind ook een werkje.
  • Als het echt niet kan: erken eerst de behoefte en spreek met je kind af hoe laat je weer beschikbaar bent. Zet voor de kleintjes die nog geen klok kunnen lezen een eierwekker. Als het wat langer duurt: zet dan de eierwekker 2x en spreek af: als de eierwekker 2x af is gegaan.
  • Als je kind negatief aandacht heeft getrokken (bij een hooggevoelig & strong-willed kind): erken eerst de behoefte (“Volgens mij wil jij iets met mij doen, hè). Vraag vervolgens: “Als iemand jou… (hard in de billen knijpt) wil jij dan met hem/haar spelen?” En vervolgens: “Wat is een manier om mij te vragen of ik iets samen met jou wil doen die geen pijn doet / vervelend is?” En tenslotte: “Oké, dan spreken we dit voor de volgende keer af”. Het is uiteraard meestal nodig om dit proces een flink aantal keren te herhalen, voordat het beklijft. Succes!

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

Vermoed jij dat je kind hooggevoelig en strong-willed is?

Lees hier informatie over de cursus ‘Hooggevoelig & strong-willed kind!

Vorige

Volgende

1 Reactie

  1. Yvonne

    Jeetje!! Dit is zó herkenbaar. Wat een enorme opluchting om te lezen dat wij niet de enige zijn met deze dagelijkse strijd. Mijn dochter van 6! Jaar bezorgd ons al héle lange tijd grote problemen. Bij haar wordt vermoed dat zij asperger syndroom heeft, in combinatie met hoog sensitief zijn. Wij zijn sinds kort met hulp begonnen. De tips van bovenstaande neem ik ook zéker ter harte. Je gaat toch óók behoorlijk aan jezelf twijfelen. Erg moeilijk als je er dagelijks mee geconfronteerd wordt.

    Y. Verlaan

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.