“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Spanning ontladen: wat werkt bij jouw kind?

Fysieke spanning ontladen

Hij had de vorige dag uren in de auto gezeten, toen we terug kwamen van vakantie. En hij had een korte nacht gemaakt. Het duurde die ochtend dan ook niet lang voordat onze hooggevoelige jongste (7) de eerste signalen van overprikkeling liet zien. Omdat hij ook strong-willed is, uitte hij dit op zijn gebruikelijke manier: door continu te schreeuwen, zijn broers te treiteren en door om het minst of geringste een vulkanische woede uitbarsting te krijgen. Hè, gezellig: we waren weer thuis!

Rustig aan?

Nu zou het heel logisch zijn geweest als wij als ouders hadden gedacht: laten we het vooral rustig houden, vandaag. Zodat hij niet nog meer overprikkeld raakt. Dat was een goed idee geweest, als hij wat meer op zijn twee oudere broers had geleken. De oudsten waren ook moe van de reis en de korte nacht. En zij raakten al snel overprikkeld dankzij de explosieve staat van hun broertje. Maar zij uitten hun overprikkeling heel anders: ze werden huilerig, trokken zich terug, wilden rustig een boekje lezen op hun kamer…

Verschillen tussen hooggevoelige kinderen

Het verschil zit hem in de combinatie hooggevoelig & strong-willed (in termen van Elaine Aron: de high sensation seeker) en hooggevoelig & gemiddeld wilskrachtig. En in termen van de innerlijke familie: mijn tweeling heeft een sterk innerlijk meisje en een ‘gemiddeld’ innerlijk jongetje, maar mijn jongste heeft een sterk innerlijk meisje ‘en een sterk innerlijk jongetje.

VEEL ENERGIE!!! Is kenmerkend voor een kind dat sterk wilskrachtig is. Mijn jongste springt regelmatig letterlijk stuiterend van enthousiasme rond. Omdat hij ook heel gevoelig is, raakt hij snel gespannen. En dan stuitert hij ook, maar dan van de opgekropte spanning x energie voor 10!

De loop

Die middag was er een loop, hier in Soest. De Sylvester Cross. Als je een hooggevoelig kind hebt, zou je er niet zo snel op komen om daar naartoe te gaan als je kind al overprikkeld is. Er komen namelijk veel mensen op af. Maar mijn man ging de loop doen en we wisten: hij kan daar zijn fysieke spanning & opgekropte energie kwijt. Natuurlijk wilde hij in eerste instantie niet. Want als hij overprikkeld is, wil hij niks aannemen. Hij erkende wel dat hij van binnen erg ‘rood’ was (we gebruiken het innerlijk stoplicht). Hij ging uiteindelijk wel mee, met zijn sportkleren aan. Hij zou ter plekke bepalen of hij mee zou doen. Ik wist: die uitdaging is te verleidelijk voor zijn innerlijk jongetje. Hij gaat lopen.

Vrij van spanning, zelfinzicht gegroeid

En inderdaad: anderhalf uur later belde hij mij op. Zijn stem helemaal vrij van spanning. Hij had niet 1, maar 2 rondjes gelopen. Na 1 rondje voelde hij namelijk dat hij nog veel energie had! Hij rende 6 km, in 38 minuten. Hij deed uitgebreid verslag van zijn loop. Aan het eind van het gesprek vroeg ik hem: “Weet je nog hoe jij je voelde voor de loop? En hoe je je nu voelt? Je zult je nu vast een stuk fijner voelen!”. Er viel een korte stilte, waarop hij met een blije stem antwoordde: “Ja, mam! Nu je het zegt: dat is echt waar!”.

Herken de signalen

Als je kind naast hooggevoelig ook strong-willed is, heeft je kind vaak veel energie. Dat hoort bij het sterk wilskrachtige stuk van zijn/haar aard. Zorg dat je kind zijn/haar energie kwijt kan. Herken het wanneer je kind gespannen is en ook veel opgekropte energie heeft. Ontladen in de vorm van bewegen (het liefst buiten), werkt dan vaak beter dan ‘rustig aan doen’.

Herken jij jouw kind in het hooggevoelig & strong-willed kind? Dan is de cursus hooggevoelig & strong-willed kind een aanrader!

Klik hier voor meer informatie over de cursus ‘Hooggevoelig & strong-willed Kind’

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.