“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Wat verwacht je nu eigenlijk?

Aan tafel blijven, je bord leeg eten, iemand aankijken die tegen je praat, jezelf aankleden. Wij ouders verwachten doorgaans best het één en ander van onze kinderen. Met name hooggevoelige kinderen, kunnen last hebben van verwachtingen die anderen van ze hebben. Hoe kom je er achter of je verwachtingen reëel zijn?

Het is maar wat je gewend bent!

Verwachtingen hebben we allemaal. Met verwachtingen denken of hopen we dat iets zal gebeuren, op grond van wat we gewend zijn en/of wat we belangijk vinden. Zo zijn we gewend dat we elkaar bij binnenkomst gedag zeggen. We zijn het gewend, omdat de meeste mensen dat doen. Daarom valt het op wanneer een kind bij binnenkomst geen gedag zegt. Al het gedrag dat opvalt, is gedrag dat we niet gewend zijn, gedrag dat niet ‘gemiddeld’ is. Een hooggevoelig kind is in hogere mate gevoelig dan gemiddeld. Daarom reageert het vaak anders dan we verwachten. Zie ook mijn blog: “niet gemiddeld, wel normaal”:

Bijwerking

Een bijwerking van verwachtingen die we van onze kinderen hebben, is dat verwachtingen ook druk kunnen geven. Door druk gaat een kind zich gespannen voelen. Een klein beetje druk kan ook een stimulans zijn. Maar als de druk lange tijd aanhoudt of hoog is, kan een kind zich gestrest en zelfs angstig gaan voelen. Hooggevoelige kinderen kunnen verwachtingen sterk aanvoelen. Daarmee hebben ze doorgaans eerder last van de druk die verwachtingen oproept.

Angstig en verdrietig

Als je al langer door hebt dat je kind in hoge mate gevoelig is, dan heb je al tal van situaties meegemaakt waarin je kind anders reageerde dan je verwachtte. Door zich bij binnenkomst steevast achter je te verbergen, bijvoorbeeld. Door de lippen stevig op elkaar te houden op een aangewezen ‘dank-u-wel’ moment. Of door te gaan huilen als iets moet.

Je hebt vast ook al verwachtingen bijgesteld, omdat je ook wel door hebt dat het vaak geen zin heeft om te blijven aandringen. Dat het averechts werkt, zelfs.

Nukkig en opstandig

Maar niet alle kinderen reageren angstig of verdrietig op de druk die verwachtingen oproept. Er zijn ook kinderen die bokkig, nukkig, of opstandig worden, die de strijd aangaan. “Nee!!” zegt je kind dan op barse toon, wanneer je “eet je bord leeg” zegt. Allerlei listen verzint je kind om onder ‘moetjes’ uit te komen. Het lastige aan deze reactie is dat het moeilijker herkenbaar is als spanning. Toch is dit vaak de manier waarop kinderen die zowel in hoge mate gevoelig als in hoge mate wilskrachtig zijn (hooggevoelig & strong-willed kind), spanning uiten. Dus is dit ook de manier waarop ze meestal reageren op de druk die ze bij verwachtingen voelen.

Of je kind nu reageert door angstig en verdrietig te worden of door nukkig en opstandig te doen: als verwachtingen zoveel druk kunnen geven, is het handig om regelmatig te checken of de verwachtingen die je van je kind hebt, wel reeël zijn.

Je verwachtingen checken

Stel, je verwacht dat je kind aan tafel blijft zitten totdat iedereen klaar is met eten. Je kunt checken of deze vraag reëel is door:

  • De situatie voor ogen te nemen en te kijken naar je kind in deze situatie (zonder er iets van te vinden, alleen maar kijken).
  • En jezelf vervolgens deze vraag te stellen: “Is het reëel om nu van mijn kind te verwachten dat het aan tafel blijft zitten?”
  • In het woordje ‘nu’ zit een eerste belangrijke nuancerig. Want het kan best reëel zijn om op een gegeven ogenblik van je kind te verwachten dat het aan tafel blijft zitten totdat iedereen klaar is met eten. De vraag is alleen: is je kind hier nu al aan toe?
  • De tweede nuancering zit in ‘mijn kind’. Want het kan best zijn dat het reëel is om dit van veel kinderen te verwachten. De vraag is alleen: “is het reëel om dit van jouw kind te verwachten?”
  • Als het antwoord “Ja” is, dan weet je dat je verwachting reëel is.
  • Als het antwoord “Nee” is, vraag jezelf dan af: “wat is dan wel reëel om nu en van mijn kind te verwachten?”

Kortom

Als je kind vaak wat angstig of verdrietig reageert wanneer je iets van hem/haar vraagt. Of als je kind juist nukkig en opstandig reageert, kan het zinvol zijn om te checken of je verwachtingen reëel zijn. Het kan even slikken zijn om je verwachtingen bij te stellen.

Maar je zult ook merken dat reëele verwachtingen lucht geven. Onnodige druk wordt van de ketel gehaald. Dat zorgt voor de nodige ontspanning, ook voor jezelf!

Nieuwe data

Voor de cursus Hooggevoelig & Strong-Willed Kind staan nieuwe data gepland!

Cursus hooggevoelig & strong-willed kind

Je bent van harte welkom!

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.