“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Hooggevoelig kind en fouten maken

Fouten maken, iets verkeerd doen, de mist in gaan, falen… allemaal woorden om aan te geven dat iets niet helemaal ‘goed’ is gegaan. De gemene deler van deze woorden? Ze hebben een afkeurende lading. Fouten maken wordt hiermee automatisch geassocieerd met ‘negatief’. 

Hooggevoelige kinderen en volwassenen voelen stemmingen en emoties sterker aan. Zit je ergens mee in je maag? Grote kans dat je kind het opmerkt. Zo zijn hooggevoelige mensen ook gevoeliger voor afkeuring. Afkeuring in de toon van je stem, maar ook door het gebruik van bepaalde woorden.

Harmonie

Afkeuring, hoe subtiel ook, betekent een verstoring in de harmonie. Juist die harmonie is zo belangrijk voor je hooggevoelig kind om te kunnen ontspannen en genieten. Hooggevoelige kinderen doen er (vaak onbewust) van alles aan om te voorkomen dat de harmonie verstoord wordt of om de harmonie te herstellen. Zelfs ten koste van zichzelf.

Als ‘fouten maken’ een negatieve lading heeft, is het een verstoring in de harmonie. Iets wat je dus onderbewust absoluut wilt voorkomen als je hooggevoelig bent. Daarom zijn met name mensen met een hooggevoelige aard vaak zo bang om fouten te maken.

Struikelingen

Natuurlijk weten we dat je juist leert door fouten te maken, dat je groeit als je fouten durft te maken, dat leren veel leuker wordt als ‘fouten maken’ erbij hoort. Dat het ook veel lucht geeft als je kunt lachen om je fouten.
Laatst werd het woord ‘struikelingen’ mij aangereikt, i.p.v. dan fouten. Struikelingen zijn neutraler. “Ik struikelde over deze rekensom” i.p.v. “Ik heb die rekensom verkeerd gemaakt”.

Tip

Een andere manier om te verwoorden dat je iets nog aan het leren bent is om, in plaats van te zeggen wat je niet goed hebt gedaan, te zeggen wat je nog nodig hebt om het te kunnen. Bijvoorbeeld, als na het eten het shirt weer onder de vlekken zit: “Het is nog even oefenen voordat het shirt schoon blijft tijdens het eten”

Als de lading eraf is wordt ‘struikelingen maken’ een stuk fijner, ook als je hooggevoelig bent!

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

Themadag Faalangst

 

 

 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.