“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Hooggevoelig en rebels

Het bloed onder je nagels vandaan halen. Ook hooggevoelige kinderen zijn daartoe in staat. Expres iets laten vallen, harde geluiden maken, lelijke woorden zeggen, zomaar broer of zus slaan. Of een continue mix van dit gedrag. Ook mijn jongste heeft hier een handje van. “NEEEE” gilde hij gisteren toen het tijd was om naar boven te gaan en met een uitdagende blik schreeuwde hij tegen mij: “hou je bek!”. Bam! Dat kwam binnen bij me. Die had ik nog niet gehad! Mijn innerlijk meisje schrok zich een hoedje. Mijn innerlijke man had direct de neiging om mijn innerlijke meisje te beschermen en mijn jongste eens flink boos toe te spreken. Soms gebeurt dat trouwens nog steeds, zeker als ik moe ben. Maar achter het uitdagende ‘vervelende’ gedrag, kan een hoop spanning schuilen.

Druk

Is het je wel eens opgevallen dat je kind drukker, uitdagender, ‘vervelender gaat doen wanneer het een drukke periode is? Zoals nu rond de feestdagen? Er zijn ook kinderen die daar stil van worden of angstig of huilerig. Dan leggen we makkelijker het verband tussen ‘het is een drukke tijd’ en de reactie van het kind. Met het model van de innerlijke familie, wordt duidelijk waarom. Het is het innerlijk meisje dat gespannen / overprikkeld raakt van alle prikkels en drukte. Haar schaduwkant is dat ze angstig, huilerig, plakkerig kan worden of zich extreem kan terugtrekken. Vandaar dat we meteen het verband leggen tussen dat gedrag en ‘mijn kind (c.q. het innerlijk meisje van mijn kind) is gespannen’. Maar bij sommige kinderen werkt dit anders. Als hun innerlijk meisje gespannen raakt, laten ze de schaduwkant van hun innerlijk jongetje zien. Ze worden rebels, uitdagend, druk. Ouders leggen dan vaak niet zo snel het verband met het innerlijk meisje dat gespannen is. Logisch. Geïrriteerd door het uitdagende gedrag van een kind, worden ouders dan al snel boos of kortaf. Dat is olie op het vuur gooien want hierdoor raakt je kind (c.q. het innerlijk meisje van je kind) nog meer gespannen.

Overprikkeld

Gisteren was mijn jongste flink overprikkeld na ons Sinterklaasfeest. Ik schrok van zijn opmerking, maar wist dat hij heel gespannen moest zijn. Ik pakte hem rustig op en zette hem bij me op schoot. Ik vertelde hem op een warme toon dat als hij “hou je bek” tegen mij zegt, ik daar van schrik, ik het naar vind om dat te horen. “Oh” zei hij “dat wist ik niet”. Er viel een korte stilte waarna hij zei: “Ik wil gewoon met jou knuffelen”. Dat was de behoegfte van zijn innerlijke meisje. De knuffel ontspande hem waarna ik hem zonder problemen naar bed kon brengen.
Achter druk, uitdagend en rebels gedrag van het innerlijk jongetje schuilt – niet altijd – maar wel vaak een gespannen innerlijk meisje. Zeker als je kind hooggevoelig is.

Janneke van Olphen enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

Cursus hooggevoelig & strong-willed kind

 

Vorige

Volgende

2 Reacties

  1. cindy

    Mooi omschreven! (Again)

    Antwoord
  2. karin

    Ik heb een zoontje van 3,5 en hij haalt me idd vaak het bloed onder mijn nagels vandaan!hij schopt, slaat, vloekt, scheld, en schreeuwt. Vooral zijn broertje moet het helaas vaak ontgelden. Zijn ze lekker aan t spelen, geeft ie m ineens uit het niks zomaar een kopstoot. Of hij gaat gillend achter zijn broertje aan, omdat hij weet dat hij daar bang van wordt. En als ik m daarop vervolgens aanspreek, krijg ik een trap of een klap. Terwijl hij 5 minuten daarvoor zo lief was. en luisteren???wat is dat? Soms weet ik het even niet meer, we hebben al zoveel geprobeerd. Het is heus niet zo dat het altijd zo is, maar heb wel het idee dat ik de hele dag agentje moet spelen. Wordt er wel een beetje radeloos van, en merk dat ik vooral als ik moe ben, het even niet meer weet. Ga dan ook hard schreeuwen, schelden en mopperen, terwijl ik dat helemaal niet wil!!!ik wil gezelligheid thuis! Geen geschreeuw en gescheld! Kan de workshop mij handvaten geven hoe hIer mee om te gaan????

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.