“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Krijsen, schreeuwen, trappen en dat soms wel gedurende een half uur of langer. Als je net op het punt stond om weg te gaan of aan het koken bent. Doordat een hooggevoelig kind eerder overprikkeld raakt, krijgen ouders van een hooggevoelig kind hier vaker mee te maken.

Praten?

Als je kind eenmaal een emotionele uitbarsting heeft, zorgen de hormonen er simpelweg voor dat je kind even niet tot reden vatbaar is. Het heeft dan ook echt geen zin om dan te proberen te achterhalen wat er aan de hand is, of om in gesprek te willen gaan met je kind. Eerst weer tot rust komen. Dan helpt het als jij, de ouder, rustig blijft. Maar hoe doe je dat?

Heftig

Veel ouders raken zelf gestrest en zelfs overprikkeld van zo’n uitbarsting. Het volume is vaak behoorlijk heftig en de spanning haast tastbaar. Zeker als je zelf ook hooggevoelig van aard bent, kan een emotionele uitbarsting van je kind behoorlijk belastend voor jou zijn. Het is dus zeker niet vanzelfsprekend dat het je lukt om rustig te blijven tijdens zo’n bui. Tegelijkertijd is het wel belangrijk want een gestreste papa of mama doet de spanning bij je kind alleen maar toenemen in plaats van afnemen.

Aandacht en oefening

Cold turkey van jezelf eisen dat je de volgende keer rustig blijft, werkt averechts. Alleen al de druk van de eis, zal maken dat je juist gestrest raakt. Rustig blijven is een vaardigheid, iets wat je aandacht en oefening vraagt. Als je voor het eerst leert autorijden, ga je niet gelijk de snelweg op.

Rustig blijven houdt in dat je de rust in jezelf weet te (her)vinden, dat je voorkomt dat je in de stress schiet of weet hoe je weer tot rust komt. Als je in de stress schiet, maken je bijnieren adrenaline aan waardoor o.a. je hart sneller gaat kloppen, je ademhaling sneller en oppervlakkiger wordt. Ook jij kunt dan niet meer helder nadenken. Je kunt jezelf leren om weer tot rust te komen.

Hoe je rust in jezelf activeert

  • Als je jezelf wilt ontwikkelen in rustig blijven of de rust hervinden, begin daar dan mee op momenten waarop je rust hebt.
  • Ga zitten en sluit je ogen. Voel waar in je lichaam de rust in jezelf zit. Leg je hand daar op. Weet dat die rust er altijd is, ook als je er even niet bewust van bent. Je kunt de rust in jezelf altijd activeren.
  • Begin met een eerste ademhalingsoefening: de fietspomp (met dank aan @Insigt). Adem diep in, door je neus. Houd 2 seconden je adem vast. Adem vervolgens de helft van de lucht uit, alsof je de fietspomp tot halverwege induwt. Adem vervolgens helemaal uit. Doe deze oefening 3 keer.
  • Word je bewust van je ademhaling en leg je handen op je buik. Adem in 5 seconden in, door je neus, naar je onderbuik. Voel hoe je buik opzwelt. Houd de adem even vast en adem weer geleidelijk uit, door je neus. Doe dit gedurende een paar minuten.
  • Voel in je lichaam waar de rust zit, hoe de rust voelt. Word je hier bewust van. Hoe vaker je dit doet, hoe meer Rust herkenbaar voor je wordt, zodat je het veel makkelijker kunt oproepen als je stress signalen bij je kind of bij jezelf waarneemt.
  • Kijk of er een symbool of symbolen in je opkomen waar Rust voor staat. Zo wordt Rust ook visueel voor je. Misschien associeer je het ook met een geur of geuren. Hoe meer zintuigen je actief aan Rust koppelt, hoe meer je het in jezelf activeert.
  • Nu kun je Rust ook een stem geven. Door te oefenen met vanuit rust te praten. Rust heeft een rustig tempo, je spreekt langzamer dan je meestal doet. Rust heeft ook een lage toon. Denk maar eens: ben je ooit rustig geworden van een ‘kakelende kip’?
  • Je ademhaling zit in je buik. Zeg nu op een rustig tempo en op lage toon: “Ik ben rustig en ontspannen”. Oefen met de toon en met het tempo, totdat het afgestemd is op de Rust in jezelf.

Stap voor stap

Als je hiermee vertrouwd raakt, kun je het stukje bij beetje gaan toevoegen aan je dagelijkse praktijk. Eerst op ontspannen momenten met je kind en steeds vaker op drukkere momenten. Uiteindelijk zal het je ook lukken om de Rust in jezelf te (her)vinden als je kind een emotionele uitbarsting heeft.

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

  • Meer tips over hoe je een emotionele uitbarsting kunt opvangen, staan hier.

Cursus Hooggevoelige Ouders

 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.